< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Év végére emelkedhetnek a fogyasztói árak

| Mobile | RSS

Év végére emelkedhetnek a fogyasztói árak

2014. augusztus 26. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Év végére emelkedhetnek a fogyasztói árak

Aranyáron,mérik több piacon a citromot Fotó: VAJDA JÓZSEF,

Aranyáron, 900-980 forintért mérik több piacon a citromot, de a többi déligyümölcs ára sem csökkent olyan mértékben, mint általában amikor a hazai termés is megjelenik a kínálatban. Az ok a 313 szint fölött beragadt hazai fizetőeszköz, ami hosszabb távon súlyos veszélyeket rejt magában. A lakosság még az alacsony infláció és mesterségesen leszorított háztartási energiaárak miatt nem érzi igazán a forint “betegeskedésének” mellékhatásait, de ez nem sokáig marad így.

Mintha befagyott volna a forint a 313-314 forintos szint közé. Márpedig a szakértők szerint a hazai gazdaságnak ennél valamivel erősebb hazai fizetőeszközre, 300 forint közeli euróárfolyamra lenne szükség. A kormány ugyan az exportőrök érdekeire hivatkozik, amikor a gyenge forint mellett teszi le a garast, ám a lakosság és a kis és közepes vállalkozók (kkv) nagy többsége nem exportőr.

Egy-egy forint hullámhegyet a gazdaság, a vállalkozók, kereskedők még ki tudnak védeni, ágazattól függően akár a meglévő készletek, akár a szállítási, fizetési szerződések, nagyobb cégeknél az árfolyambiztosítás is alkalmasak a rövid ideig tartó árfolyammozgások kivédésére. Ha azonban a forint hosszabb távon gyengélkedik, akkor nemcsak az import késztermékek árát nyomhatja fölfelé, hanem az élelmiszereket, élelmiszeripari, egyéb feldolgozóipari termékekét is a külföldről behozott alapanyagok miatt – említette Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a Népszavának elmondta, az elhúzódó, több hónapig tartó forintgyengülés okozhat érzékelhető áremelést, és ez a több hónapnyi idő már letelt, hiszen kis híján az év eleje óta jóval 300 forint fölött tanyázik az euró. Ez a hosszabb időszak már növelheti a beszerzési árakat.
Kirúgja a mankót a betegek hóna alól a kormány
Négy gyógyászati segédeszközt gyártó cég levélben fordult az egészségügyért felelős államtitkársághoz kormányzati intézkedést kérve a tartósan gyenge forint hatásainak ellentételezésére – írta a Világgazdaság hétfői számában. Azt kérik, hogy a kormány tegye lehetővé számukra, hogy szeptember 1-től minden támogatott gyógyászati segédeszköz esetében érvényesíthessék a jogszabályban szereplő öt százalékos áreltérést, vagyis áremelést. Ez a betegek térítési díjának növekedését jelentené, mivel a támogatás alapját, amit a társadalombiztosítás elfogad, 2003 óta nem emelhetik a gyógyeszköz gyártói és forgalmazói. Az eszközök árának ennyire hosszú ideje óta tartó befagyasztása mára minimálisra csökkentette az árréseket.
Ha a cégek nem kapnak segítséget, első lépésként drasztikus költségcsökkentést lesznek kénytelenek végrehajtani, ami elsősorban létszámleépítést jelent, a továbbiakban pedig egyes termékeiket levehetik a listáról, ami viszont az ellátás színvonalát ronthatja – olvasható a lapban.

A szakember azonban hozzátette, árazáskor nem kizárólag a forintárfolyamot kell figyelem venni, hanem a világpiaci árakat is. Az üzemanyagárak például a világpiacon csökkentek, így ez kiegyenlíti a hazai valuta gyengeségét. Agrárszakemberek viszont közölték, a csokoládé egyik legfontosabb alapanyagának, a kakaóbabnak az árát nem csak a forintnak még a régió valutáihoz képest is harmatos teljesítménye fogja év végére várhatóan alaposan föltornászni a világpiacon az árát, hanem az is, hogy a több mint egy milliárdos lélekszámú Kínában rákaptak az emberek erre az édességre. Ez olyan óriási keresletet támasztott, hogy a termelő országok képtelenek kielégíteni az igényeket.

A magyar vásárlók is kénytelenek lesznek lenyelni a keserű csokipirulát, vagyis többet fizethetnek majd a népszerű édességért. A banán most olcsóbb mint télen, mert a hazai gyümölcsnek van most szezonja, alacsonyabb a beszerzési ár, de ha a forint nem tér magához ősz végéig, tél elejéig, a kedvelt déligyümölcs kilóját is jóval 400 forint fölött kínálhatják. A műszaki cikkeknél és a szórakoztató elektronikai termékeknél a felhalmozott készletek miatt lassabban érezhető az árváltozás, inkább a frissáru-kereskedelem reagál gyorsabban.

A termékek fogyasztói árában különböző mértékben játszik szerepet a gyenge forint, de a világpiaci tendenciák mozgása miatt ez nem jelent minden esetben egyben áremelést is, de vannak olyan importtermékek, ahol egyértelműen fölfelé mozdul el az ár – jegyezte meg Vámos György. Példa erre az hazai fogyasztók által igénybe vehető külföldi utazási szolgáltatások, amelyek már ősszel drágulhatnak. Ennek az ellenpéldája is igaz, a hozzánk látogató euróval fizető (bevásárló)turistáknak olcsóbb Magyarország.

A gyengülő forint, különösen a még egyelőre devizában eladósodottak zsebéből sokkal több pénzt vesz ki, mint amennyit a “rezsicsökkentés” bennehagy, és ez a gyengélkedés összességében súlyos károkat okoz a magyar gazdaságnak – hangsúlyozta a Népszavának Vértes András. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke hozzáfűzte, nem csak az államadósságot, de a cégek tartozását is emeli ez az árfolyam-tendencia. Főleg a kormányzat által szavakban támogatott kkv-k járnak rosszul, hiszen a multik jelentős euró bevétellel is számolhatnak, így kevéssé kitettek a forintárfolyam-változás káros hatásainak.

A GKI elnöke elmondta, a gyenge forint ugyan most közvetlenül nem emeli például a háztartási energia árát, hiszen azt a hatóság szabja meg, a szolgáltatók persze “belehalhatnak”, s próbálják a nem fix áras ágazatokra, vagyis a cégekre áthárítani a költségnövekedést. Az uniós országok többségével ellentétben így Magyarországon a cégek számára sokkal drágább az energia, mint a lakosságnak – említette Vértes András. Igaz, a kormány éppen azon dolgozik, hogy a vállalkozásoknak is csökkentse a “rezsijét”, csak még az nem világos, ki állja majd a szolgáltatók újabb veszteségeit. Előbb-utóbb persze minden számlát az adófizetők állnak.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |