< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hol volt, hol nem Ősi települést tárnak fel az Iszik-köl tó mélyén

| Mobile | RSS

Hol volt, hol nem Ősi települést tárnak fel az Iszik-köl tó mélyén

2014. augusztus 28. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hol volt, hol nem
Ősi települést tárnak fel az Iszik-köl tó mélyén

Egy ősi település feltárását kezdték meg orosz és kirgiz régészek az Iszik-köl tó mélyén.

Az Iszik-köl lefolyástalan tó Kirgizisztánban, a Tiensan-hegység északi részén. Víztérfogata alapján a világ kilencedik legnagyobb tava és a Kászpi-tenger után a legnagyobb sós vizű tó – olvasható a Ria Novosztyi honlapján.

Nyikolaj Lukasovnak, az expedíció vezetőjének közlése szerint a települést, amelyet tavaly fedeztek fel, az andronovói kultúra népe lakta. E bronzkori kultúra a Kr.e. 2. évezredben virágzott Nyugat-Szibéria területén és Ázsia nyugati részén, a népesség pásztorkodó állattenyésztéssel foglalkozott, de fejlett volt a fazekassága is, jellegzetes cserépedényeiket gazdag geometrikus minta díszítette. A radiokarbonos kormeghatározás adatai alapján a település háromezer éven át volt lakott.

Az expedíció tovább keresi annak a középkori kolostornak a maradványait is, amely szerepel az Abraham Cresques mallorcai térképész által 1375-ben összeállított Katalán Atlaszban.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |