< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kiüthetik Magyarországot is az oroszok

| Mobile | RSS

Kiüthetik Magyarországot is az oroszok

2014. szeptember 12. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Kiüthetik Magyarországot is az oroszok

A legújabb Oroszország elleni uniós szankciókra válaszul korlátozhatják az európai autóimportot, ami komoly csapást mérhet a magyar járműiparra és az attól függő magyar gazdaságra is. Emellett a ruházati cikkek bevitelét vette célba a Kreml.
Tudj meg többet a befektetési alapokról! Ingyenes sorozat érthetően, egyszerűen, gyakorlati példákkal. Regisztrálj most!

Oroszország az EU-orosz kereskedelmi háború kiterjesztésével fenyegetőzik a legújabb európai szankciók elfogadása nyomán – írja a Financial Times. Az üzenet azt követően érkezett meg Brüsszelbe, hogy az uniós diplomaták lezárták a következő intézkedéscsomag életbe léptetése körül kialakult vitát, és úgy döntöttek életbe léptetik a csomagot, amelynek egyik legfontosabb intézkedése az állami tulajdonú orosz olajvállalatok kizárása az európai tőkepiacokról.

További lépésként megtiltották az európai olajmultinak, hogy részt vegyenek az új orosz olajmezők feltárásával kapcsolatos munkában. A szankcióknak a hét elején kellett volna életbe lépniük, ám az uniós államok haboztak bevezetésükkel, mert úgy tűnt, hogy a délkelet-ukrajnai harcokat megállító tűzszünet sikeres lehet.

Konferenciabeszélgetés

Miután kiderült, hogy ez a várakozás nem teljesül, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke felhívta annak a négy uniós tagországnak – Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország – a vezetőjét, amelyek tagjai a világ legfejlettebb országait tömörítő G-7 csoportnak. Ezt a konferenciabeszélgetést követően élesítették az intézkedéseket az EU-dipolomaták. A szankciókat a hónap végén a polgárháborús helyzet tükrében felülvizsgálják.

Rompuy szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy az EU mindig arányosnak és visszavonhatónak tartotta szankcióit. Vlagyimir Csizov, Oroszország uniós állandó képviselője azonban egyelőre nem a békülésre helyezte a hangsúlyt: a döntés után bejelentette, hogy országának nincs más lehetősége, mint hogy bizonyos ellenlépéseket tegyen. Az EU fellépését illogikusnak minősítette, mivel a tűzszünet jelentősen csökkentette a harcokat a polgárháborús térségben.

Folytatódik a kardcsörtetés

Andrej Boriszov, Vlagyimir Putyin államfő gazdasági főtanácsadója elmondta, hogy már előkészítették az EU-ellenes választ, amely kiegészíti az élelmiszerek bevitelének egy évre szóló tilalmát. Vannak olyan kapcsolatok, amelyek esetén az európai államok jobban függenek Oroszországtól mint fordítva – fejtegette. Ezek közé tartozik az autók, mindenekelőtt a használt autók, illetve bizonyos ruhaneműk exportja. Az autók bevitelének tilalma szakértők szerint súlyosan érintheti a magyarországi autógyártó üzemeket.

A tanácsadó – még az EU-s lépések élesítése előtt – azt is elárulta, hogy a gazdasági minisztérium már összeállította az importtilalom alá eső termékek listáját. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök korábban kilátásba helyezte az európai légitársaságok tranzitjáratainak kitiltását az orosz légtérből, amivel súlyos költségtöbblettel járó kerülőre kényszeríthetik a repülőgépeket.

Putyin váratlanul elrendelte a távol-keleti orosz katonai alakulatok ellenőrzését, beleértve esetleges szállításuk lehetőségét az ország nyugati részébe. Elemzők szerint ezzel igyekszik fenntartani a katonai nyomást Ukrajnán. A védelmi tárca szerint a felülvizsgálat jövő csütörtökig tarthat.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 271 megnézve, 1 alkalommal mai nap |