< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hibás felirat a hétvégén avatott országzászlón? Itt az önkormányzat válasza

| Mobile | RSS

Hibás felirat a hétvégén avatott országzászlón? Itt az önkormányzat válasza

2014. szeptember 24. | hozzászólás | Közélet

Hibás felirat a hétvégén avatott országzászlón? Itt az önkormányzat válasza

A magyar írásjelhasználat szempontjából hibás idézőjelekkel, pontatlan szöveggel, a heraldika szabályainak nem megfelelő címerrel ékített országzászlót avattak a hétvégén Hódmezővásárhelyen – szólt olvasói észrevételekkel kiegészített hétfői írásunk. Kedden levelet – és magyarázatot – kaptunk a városi önkormányzattól. Itt olvasható:

Téves és sértő az az állítás, hogy a hódmezővásárhelyi Országzászlón szereplő idézet hibás! Hódmezővásárhelyen 1934. május 20-án, Pünkösd vasárnapján állították fel az Országzászlót, amely 1945 után, a megváltozott politikai környezetben eredeti funkciójában nem működhetett tovább. 1949-ben szovjet emlékművet építettek a helyére. A vasárnap felavatott Országzászló feliratai és jelképei ezt az 1934-es hódmezővásárhelyi Országzászlót idézik fel. A feliratban szereplő gondolatot nagy valószínűséggel Vörösmarty Mihály: Magyarország címere című versének utolsó sora alapján aktualizálva és az akkori nyelvtani és értelmezési szabályoknak megfelelően kissé átalakítva helyezték az emlékmű oldalára. Az idézet tehát nem pontatlanságnak, hanem a múltunk, hagyományaink előtti tiszteletnek tekinthető, amiről szívesen tájékoztattuk volna Önöket is, amennyiben a cikk közlése előtt megkeresnek.

Az angyalos címer homokfújással került az országzászló fehér márvány kövére. A fekete-fehér – grafikusan vektorizált – ornamentika, az ábra összetettsége, valamint a háttér világos színe miatt művészi megfontolásból készült el a címer az adott formában, a művész különösen ügyelt rá, hogy egyes részei ne mosódjanak össze.

A mondat elején szereplő felső állású idézőjel egy technikai hibának köszönhető, amit természetesen módosítunk.

A választ – és a bejegyzésnek szentelt figyelmet – köszönöm. Az elhangzott érvek ellenére azonban úgy látom, hogy amennyiben valóban módosítást terveznek a talapzat márványból készült lapjain, nem érdemes a macskakörmöknél megállni.

1. „A feliratban szereplő gondolatot nagy valószínűséggel Vörösmarty Mihály: Magyarország címere című versének utolsó sora alapján aktualizálva és az akkori nyelvtani és értelmezési szabályoknak megfelelően kissé átalakítva helyezték az emlékmű oldalára. Az idézet tehát nem pontatlanságnak, hanem a múltunk, hagyományaink előtti tiszteletnek tekinthető” – írják. Ilyesmi azonban szabályszerűen nem történhet. Az epigráfia interpolációnak, az irodalom parafrázisnak nevezi az eredeti szövegek utólagos toldását, értelmező átalakítását; noha mindkét eszközzel lehet élni, abban az esetben nem szabad idézőjelet használni. Egyszerűen azért, mert nem idézetről van szó. (Személyes jellegű megjegyzés. Korszakos magyar szerzők is csak nagy bátorsággal, kifejezett irodalmi céllal állnak neki a klasszikusok átírásának. Nem vagyok biztos benne, hogy a „múltunk, hagyományaink előtti tiszteletnek” nevezhető egy szerző- és dátummegjelölés nélküli Vörösmarty-átirat, idézőjelek között, keletkezzen akár a két világháború között, akár 2014-ben.)

2. A címert érintő mondatokról. A címerekkel foglalkozó történelmi résztudomány (a heraldika) a címeren szereplő színeket és fémeket összefoglalóan borításoknak nevezi. Mivel címert legalább ugyanannyi helyen használnak színezetlen környezetben (metszeteken, véseten stb.), mint színesben, a heraldika pontos színjelölő eljárásokat dolgozott ki, melyek közül általánosan Sylvester Petra Santa módszerét fogadják el Európában és Magyarországon. (Erről részletesen itt lehet olvasni, de inkább Bertényi Iván Új magyar címertan c. könyvét ajánlom, a 23. oldalon) Ha nem is kívánjuk, hogy ennek mindig, minden körülmények között meg kell felelni, a fehér színt (a Koronát tartó angyalok) és az ezüst fémet (sávok) feketével ábrázoló eljárás egészen bizonyosan nem helyes, érdemes lenne ezt is javítani.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: