< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: 100 év felett A “hosszú élet szigete” lett a dél-kínai Hajnan

| Mobile | RSS

100 év felett A “hosszú élet szigete” lett a dél-kínai Hajnan

2014. szeptember 27. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

100 év felett
A “hosszú élet szigete” lett a dél-kínai Hajnan

A dél-kínai Hajnan megkapta a hosszú élet szigetének titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja és körülbelül 1,2 millióan élnek rajta 60 év felettiek.

A másik hasonló adottságokkal rendelkező sziget, amely ezúttal szintén kiérdemelte a címet, a dél-koreai Csedzsu. A hajnani szakemberek szerint a 8,9 millió lakosú Hajnant egyedi természeti környezete és szociális jóléti rendszere tette kiemelkedően “élhetővé”.

Elmondták, azt is, hogy nyolcvanévesek száma 2015-re eléri a 170 ezret. Mielőtt azonban hivatalosan is a hosszú élet szigetévé vált, Kína legdélibb tartományának 17 városában, illetve megyéjében kutatást végeztek.

Az idősekkel és hosszú életűekkel foglalkozó nemzetközi szakértői testület (ISCPAL) tanulmányában egyebek mellett azt is megállapították, hogy a hajnani százévesek haja bőségesen tartalmaz nyomelemeket, amelyek jótékonyan hatnak az egészségre.

Bizonyítást nyert az is, hogy a sziget nyugati részén található Csengmaj megye talaja és az ott termelt termények gazdagok szelénben. Csengmaj, vagy az erdőkkel borított Vanning és Vencsang város már korábban is híresek voltak arról, hogy lakóik között kimagaslóan sokan érik meg az idős kort.

A kedvelt trópusi turistahely vezetése most azt reméli, hogy a friss elismerésnek köszönhetően a jövőben még több turista szeretné majd felkeresni a szigetet. Ez történt ugyanis korábban azokkal a helyekkel, ahol szintén feltűnően sok a százéves, és erről a média is beszámolt.

A Hszinhua hírügynökség beszámol például arról, hogy amióta például a szintén déli Kuanghsziban található Pama megyéről ez elterjedt, turisták hada indult útnak, hogy még időben megtudakolja az érintettektől a hosszú élet titkát. A zarándokok egy része pedig amolyan “költőző emberekké” változott, az évből több hónapot is Pamában töltenek. Az időlegesen megtelepedő vendégek száma itt már a 200 ezret közelíti.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |