< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Die Presse: A fideszes cinkosság eltéphetetlen köteléke

| Mobile | RSS

Die Presse: A fideszes cinkosság eltéphetetlen köteléke

2014. szeptember 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Die Presse: A fideszes cinkosság eltéphetetlen köteléke

A Die Presse azt igyekszik kideríteni, hogy a hosszú szimbiózis után miként tört ki elkeseredett harc Orbán és Simicska között. Mint írja, ha valaki Magyarországon napjainkban azt a szót hallja, hogy oligarcha, akkor rögtön Simicska Lajos jut eszébe, de utána óhatatlanul Orbán Viktor neve is felötlik a fejében.

Ez a két ember sokat köszönhet egymásnak és jó lenne tudni: a politikus tette naggyá az oligarchát, vagy fordítva történt. Az előző 4 évben – hála az Orbán-kabinet hathatós támogatásának -az üzletember nem csak mesés vagyonra tett szert, hanem nagy gazdasági és politikai befolyást is kialakított. Ám Orbán most már nyilvánvalóan sokallja a hatalmát, amit az utóbbi időben jó pár lépéssel igyekezett ellenőrizhető szintre visszanyesni.

A két egykori szobatársat az elvbarátságon túl a barátság – nos, hát, igen, a cinkosság – eltéphetetlen köteléke fűzi össze, jóban, rosszban. A 4 évvel ezelőtti győzelem után Simicska heteken át Felcsúton töltött, hogy a kormányfővel döntsön a legfőbb állami posztok betöltéséről. Feltételezések szerint azt is megtanácskozták, miként kell felosztani a közmegrendelések tortáját. Így történt azután, hogy Simicska érdekeltségei egyik versenytárgyalást nyerték a másik után, ami meg is látszik a cégcsoport mérlegeiben.

De közben kiéleződtek az ellentétek Orbán és a nagyvállalkozó között, aki jó ideje szálka a fideszes őskövület, Kövér László és Áder János szemében.

A Kossuth tér megújítása kapcsán Orbán úgy határozott, hogy móresre tanítja Simicskát. A reklámadó milliárdos veszteséget okoz a másiknak és ott van még az építőipari cégekre kivetendő adó veszélye. És ha ez még mindig nem lenne elég: Orbán fontos állami pozíciókból távolíttatja el a másik jó pár bizalmi emberét. Simicska állítólag tombol a dühtől. Viszonyuk egyértelműen elmérgesedett.

Bennfentesek szerint Orbán azt akarja, hogy jobban kiegyensúlyozza a befolyási övezeteket, és nem szeretné, hogy a jövőben nagyhatalom összpontosuljon egy kézben, leszámítva saját magát.

(Forrás: Szelestey Lajos – Klubrádió)
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 244 megnézve, 1 alkalommal mai nap |