< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Gombás töltött palacsinta

| Mobile | RSS

Gombás töltött palacsinta

2014. szeptember 28. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

Gombás töltött palacsinta

A palacsinta megunhatatlan, egyszerű, számtalan módon variálható klasszikus. Most, hogy már benne járunk az őszben, ideje egy évszakhoz illő változatot is kitalálni, sőt feltálalni.

A vékony palacsinta, amit gyerekkora óta mindenki szeret édes vagy sós töltelékkel tekerve, hajtogatva, rakva, rántva, csőben sütve és még ki tudja hányféle módon, rendkívül hálás tésztaféle. Készülhet belőle előétel, főfogás, desszert, sőt az osztrák konyha nagy klasszikusa, a palacsintametélttel kínált leves is.

A palacsinta sokszínű: bármivel tölthető A palacsinta sokszínű: bármivel tölthető

Most azonban beértem annyival, hogy a bőséges gombatermésnek is hála, őszire hangoltam a palacsintát. Ez annyit tesz, hogy a cukor mellőzésével készre sütött vékony palacsintákat fűszeres gombamártással töltöttem, aztán pedig, hogy teljes legyen az íz és színhatás, némi füstölt gomolyával megszórtam, és beküldtem egy rövid időre a sütőbe.

Töltve, szórva, fűszerezve megy majd a sütőbe Töltve, szórva, fűszerezve megy majd a sütőbe

Az eredmény egészen csodás lett. A fűszeres, homogénre mixelt gombatöltelék a könnyű palacsintában, a tetején az enyhén pirult sajttal egyszerűen fantasztikus! Ebédre, vacsorára egyaránt asztalra kerülhet, legfeljebb leves vagy saláta kívánkozik mellé, ha teljes menübe komponálná az ember.

Gombamártással töltött palacsintatekercsek füstölt gomolyával
Frissen a sütőből mehet asztalra a gombamártással töltött, csőben sült palacsinta Frissen a sütőből mehet asztalra a gombamártással töltött, csőben sült palacsinta

Hozzávalók 10-12 palacsintához:
A palacsintához:

12,5 dkg finomliszt
2 db közepes méretű tojás
3 dl tej
1/2 dl szánsavas ásványvíz
+ olaj a sütéshez
A gombamártáshoz:
1 db kis fej fehér főzőhagyma
30 dkg csiperkegomba (barna vagy fehér)
2 teáskanál rétesliszt
1 dl zöldségleves
1 dl tej
2 dkg vaj
1 mokkáskanál szárított kakukkfű
1 mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított petrezselyemzöld
bors
só ízlés szerint
A tetejére:
3 dkg reszelt füstölt gomolya sajt
szárított petrezselyemzöld
bors – ízlés szerint

Elkészítés: A palacsintához a lisztet mély tálba szitáltam, beleütöttem a 2 tojást, majd kevés tejjel előbb csomómentesre kevertem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadtam a maradék tejet is. Lefedve hűtőszekrénybe helyeztem.
Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A hagymát egészen apróra kockáztam. A gombát felaprítottam. A vajat egy serpenyőben felolvasztottam, rádobtam a hagymát, amikor üvegesre dinsztelődött, hozzáadtam az aprított gombát. Meghintettem a liszttel, alaposan elkevertem, majd 1-2 perc elteltével felöntöttem a levessel. Forrni hagytam, közben hozzáadtam a fűszereket, majd felöntöttem a tejjel. Amint besűrűsödött, félrehúztam a tűzhelyről. Kissé hűlni hagytam, aztán botmixerrel leturmixoltam.
Közben a palacsintatészta is kipihente magát, be is sűrűsödött, úgyhogy felpezsdítettem a ½ dl ásványvízzel. Alaposan átkevertem.
A palacsintasütőt felmelegítettem, mogyorónyi olajat öntöttem bele, és szép sorban kisütöttem a palacsintákat. Ebből a mennyiségből az én sütőmben 12 palacsinta kerekedett.

Gondosan tekerve garantáltan helyén marad a töltelék Gondosan tekerve garantáltan helyén marad a töltelék

Ezután egy tűzálló tálat vékonyan kiolajoztam, majd fogtam egy palacsintát, és bő 1 evőkanálnyi gombamártást halmoztam a közepére. Előbb a hozzám közelebb eső részt, majd a szemben lévőt hajtottam rá, aztán balról jobbra haladva feltekertem. Belehelyeztem az előkészített tűzálló tálba. A többivel ugyanígy jártam el.

Mehet néhány percre a sütőbe a gombás palacsinta Mehet néhány percre a sütőbe a gombás palacsinta

A palacsinták tetejét megszórtam reszelt füstölt gomolyával, meghintettem kevés szárított petrezselyemzölddel, és bőségesen megborsoztam.
175 fokra előmelegítettem a sütőt, és 4-5 percre betettem. Épp csak annyi idő szükséges, hogy a sajt szépen ráolvadjon a tetejére. Azonnal tálaltam.

A friss bazsalikom jól jön a tálaláshoz, és nem csupán az üde zöld színe miatt! A friss bazsalikom jól jön a tálaláshoz, és nem csupán az üde zöld színe miatt!

Egyszerre fűszeres és puha, könnyű, mégis pompás fogás!

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 1495 megnézve, 1 alkalommal mai nap |