< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Öt kilométerre járnak az Iszlám Állam dzsihádistái Kobanitól

| Mobile | RSS

Öt kilométerre járnak az Iszlám Állam dzsihádistái Kobanitól

2014. szeptember 29. | 1 Hozzászólás | Fecsegő hírek

Öt kilométerre járnak az Iszlám Állam dzsihádistái Kobanitól

Már öt kilométerre megközelítették a török határ közelében fekvő Kobani szíriai kurd várost az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres csoportosulás harcosai – tudatta hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója arról tájékoztatott, hogy az IÁ fegyveresei mindössze öt kilométerre délkeletre vannak Kobani (más néven Ain-el-Arab) határvárostól, szerinte a radikálisok ilyen közel még soha nem voltak a városhoz a szeptember 16-án indított offenzívájuk kezdete óta.

A Közel-Keleten hatalmas területeket elfoglaló szervezet rakétái hétfőn érték el először a harmadik legnagyobb szíriai kurd városnak számító Kobani központját. “Legalább tizenhat rakéta csapódott be a városközpontban, egy ember meghalt, többen pedig megsebesültek” – közölte a civil szervezet, amely Szíriában lévő aktivisták és egészségügyiek hálózatától kapja értesüléseit.

A határvárosnak eddig közel 150 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére a dzsihadisták folyamatos támadásai miatt. Az ENSZ az előző héten közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó négyszázezer – többségében kurd – lakos és menekült török területen keres oltalmat a szélsőségesek elől.

A török hadsereg eközben harmincöt harckocsit vezényelt a két ország közötti határ térségébe, miután vasárnap és hétfőn is tüzérségi lövedékek csapódtak be Törökország területén – közölte a félhivatalos Anadolu hírügynökség. Az egyik lövedék becsapódásának következtében három ember megsebesült a Sanliurfa tartománybeli Suruc városában. Szombaton is Szíriából kilőtt lövedékek csapódtak be Surucban, akkor két ember sebesült meg, a török hadsereg pedig visszalőtt.

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, az előző héten pedig Szíriában is hadműveleteket indított a terrorszervezet ellen, eddig azonban a légi hadjárat sem tudta megtörni a szélsőségesek előrenyomulását. Legutóbb szombaton bombázták az IÁ állásait Kobaninál, de kurd források szerint csak három fegyveressel végeztek a lövedékek.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 2274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |