< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hongkongi tüntetések: tűzfallal blokkol Kína

| Mobile | RSS

Hongkongi tüntetések: tűzfallal blokkol Kína

2014. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Fecsegő hírek

Hongkongi tüntetések: tűzfallal blokkol Kína

Miközben folytatódtak a tüntetések Hongkongban, a kínai sajtóban továbbra is kemény cenzúrával blokkolják az összes, demonstrációkról szóló hírt. Peking tűzfalat használ erre, ami a keresőszavakat szűrve tiltja le a tüntetéssel kapcsolatos internetes tartalmat. Ez is azt mutatja, hogy komoly a baj: Kínában egy második Tienanmen tértől rettegnek.

Lejátszás

Bármekkora tüntetés lehetne Hongkongban, Kínában senki se tudna róla, mert az állami média kiterjedt tűzfalakkal szűri az internetes tartalmat. A kínai Hszinhua hírügynökségen eddig egyetlen komolyabb beszámoló jelent meg a demonstrációról, az, ahol a hongkongi rendőrparancsnok “törvénytelennek” minősítette a tömegtüntetést.

A hongkongi tüntetők egyébként azért vonultak az utcára, mert nem értenek egyet a 2017-es kormányzóválasztáson alkalmazni kívánt választási eljárás kereteivel. A kínai törvényhozás döntése alapján a város mintegy 5 millió választópolgára ekkor szavazhat először a kormányzó személyéről, ám az általános választójog csak korlátozottan érvényesülhet, mivel a jelölteket egy több mint ezerfős jelölőbizottság választja ki. Az elképzelés ellenzői ezt a demokrácia megcsúfolásának tartják.

Peking pedig nem szeretné, hogy erről Kína értesüljön, ezért blokkolja és cenzúrázza a közösségi médiát és az internetes keresőket egyaránt. Az Instagram nevű fotómegosztó alkalmazást például teljesen letiltották. Eddig ugyan használhatták az emberek, mert “kevésbé politikai” közösségi platformként kezelték a hatóságok, de a hongkongi események ezt megváltoztatták.

a kínai kereső ezt mutatja, ha rákeresünk a hongkongi eseményekreA kínai kereső ezt mutatja, ha rákeresünk a hongkongi eseményekre

a google pedig ezt...A Google pedig ezt…

“Az elmúlt napokban sok embert lehetett látni, ahogy a telefonjával fényképez és fotókat oszt meg az Instagramon, a Facebookon. Rengeteg kép került föl rövid idő alatt” – fogalmazott a CNN-nek a Hongkongi Egyetem oktatója, King-va Fu, aki szerint ettől ijedtek meg a hatóságok, és ezért tiltották le az alkalmazást.

A kínai kormány egy brutális tűzfalat hozott létre, ami folyamatosan cenzúrázza a netet és a közösségi médiát is. A Facebook, a Twitter, a YouTube, a Google tartalma csak Hongkongban érhető el viszonylag szabadon. A Facebooknál talán csak a kínai “Facebookot”, a Sina Weibót figyelik szigorúbban a kínai hatóságok. A kínai közösségi oldalt figyelő Weiboscope nevű projekt szerint a Weibóról Hongkonggal kapcsolatos tartalmakat töröltek leggyakrabban. 10 ezer posztból átlagosan 152 posztot töröltek a hatóságok.

A karhatalommal szembeszegülő fiatalok fotói nagyon kényesek Peking számára, mert mindenkinek az 1989-es Tienanmen téri eseményeket juttatják az eszébe – fogalmazott King-va Fu. Ráadásul a követelések is hasonlóak. “Ha megnézzük a hongkongi célkitűzéseket, ugyanazok mint a Tienanmen tériek. Demokráciát és politikai reformokat követelnek. Ez a két legérzékenyebb téma Kínában. Nem szeretnék, ha Kínában széles körben erről beszélnének az emberek” – fogalmazott King-va Fu.

Kína ugyanakkor nem tudja tökéletesen megakadályozni, hogy az emberek értesüljenek a hongkongi eseményekről – köszönhetően annak, hogy évente 40 millió ember lépi át Kína és a Hongkongi Speciális Adminsztratív Régió határát. De ezt Peking is belátta, és más célja van a korlátozással – vélekednek szakértők. Kína a közösségi médiumok és az internet blokkolásával azt szeretné megakadályozni, ha a neten közbeszéddé válna a téma. Attól félnek ugyanis, hogy ragályossá válhatnak a hongkongi jelszavak, és a politikai reformok követelése Kínán belül is beindíthat valami hasonló folyamatot.

Megbénult a közlekedés

Hongkongban ezrek töltötték a keddre virradó éjszakát az utcákon, miután a város több pontján egyre nagyobb területet foglaltak el a tüntető diákok. A közlekedés megbénult, a bankok, üzletek egy része zárva tartott. A rendőrség láthatóan jelen van, de egyelőre visszafogott. A több mint hétmilliós városban sokaknak gondot okoz eljutni a munkahelyükre, az iskolába. Voltak üzletek, amelyek kinyitottak, de közülük több idő előtt bezárt. A kormányzat bejelentette, hogy az október elsejei nemzeti ünnepi tűzijáték elmarad. A többnyire békés és csendes tüntetők a jelek szerint nem tágítanak, helyenként barikádokat emelnek. A rendőrök időről időre kísérletet tesznek a fiatalok meggyőzésére, hogy hagyják el a közterületeket. A rendőrség központjánál körülbelül ezer tüntető néz farkasszemet a pajzs mögé bújó, sisakos egyenruhásokkal. A Foglald el a központot! nevű polgári engedetlenségi mozgalom szervezői azt tanácsolják a tüntetőknek, hogy ne adják fel, ne hátráljanak meg, maradjanak az utcákon. (MTI, atv.hu)

Az egyhetes tüntetés és a tömegoszlatás ellenére a hongkongi eseményekről hétfőn sem számoltak be a kínai médiumok – sem az állami Hszinhua, sem a Sina, Sohu, vagy a 163 hírportálja. A keresőbe beütve Hongkonggal kapcsolatban vagy régi, jelentéktelen híreket dobott ki a kereső, vagy kínabarát sztorikat. Azokat a híreket, vagy az olyan keresést, amelyek a Peking számára érzékeny témát feszegették, a rendszer ezzel a szöveggel tiltotta le: “a hatályos jogszabályok értelmében a keresés eredménye nem közölhető”.

atv.hu

 

forrás:stop.hu

Leave a Reply 2056 megnézve, 1 alkalommal mai nap |