< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban

| Mobile | RSS

Sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban

2014. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban

 

 

Háromezer-ötszáz éves, rendkívül gazdagon díszített sírkamra feltárást kezdik meg Luxorban, a thébai nekropoliszban olasz és spanyol régészek.A temetkezést ez év márciusában fedezte fel a thébai nekropoliszban a 109-es számú sírt (TT109) feltáró olasz-spanyol expedíció. A régészek felfigyeltek arra, hogy az egyik oldalkamrából vezető járatra. Így bukkantak rá arra a sírboltba, amelynek falait az előzetes vizsgálatok szerint szépséges freskók ékesítik. 

 

A sírkamra a XVIII. dinasztia egyik fontos kormánytisztviselőjének, Maai-nak szolgált végső nyughelyéül. A felíratok tanúsága szerint Maii a nyájak és a földek felügyelője, a királyi ménes őrzője volt.Az ásatások a tervek szerint október közepén kezdődnek. Irene Morfini és Mila Alvarez Sosa ásatásvezető régészek szerint akár egy évtizedbe is beletelik, amíg Maai sírkamráját megnyithatják a látogatók előtt.

A XVIII. dinasztia, az Újbirodalom első dinasztiája Kr.e. 1550-től a Kr.e. 13. század elejéig uralkodott Egyiptomban. E több mint két évszázados uralom alatt érte el a Nílus menti birodalom a legnagyobb kiterjedését, ekkor kezdődött a karnaki és a luxori templom építése. A dinasztiát olyan fáraók fémjelzik, mint III. Amenhotep, akinek uralkodása az egyiptomi történelem egyik fénypontját jelentette, Ehnaton, aki megkísérelte az egyistenhit, Aton napisten kultuszának a bevezetését vagy Tutanhamon, akit végső nyughelye, az egyetlen épségben megmaradt fáraósír tett világhírűvé.

forrás:stop.hu
Leave a Reply 2315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |