< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az államé az MKB Bank és egy földgázvezeték

| Mobile | RSS

Az államé az MKB Bank és egy földgázvezeték

2014. október 1. | hozzászólás | Közélet

Az államé az MKB Bank és egy földgázvezeték

 

Lezárult az adásvételi ügylet az MKB Bank régi és új tulajdonosa között tegnap. A Bayerische Landesbank és a magyar államot képviselő nemzeti fejlesztési miniszter aláírta a szerződést és ezzel a bank az állam tulajdonába került.

A magyar állam 55 millió eurót fizetett az MKB részvényeinek 99,99 százalékáért, míg a korábbi német tulajdonos vállalta – és teljesítette is -, hogy az átadás előtt 270 millió eurós tőkeemelést hajt végre a bankban. A tulajdonosváltás nem volt hatással a bank szokásos üzletmenetére, és nem érintette hátrányosan az ügyfeleket – közölte a bank sajtóosztálya. A tegnapi közgyűlésen az új tulajdonos leváltotta a régi menedzsmentet és sajátjait ültette helyükre.

A közgyűlés az igazgatóság külső tagjának választotta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Nagy Viktóriát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tanácsadóját, Sándorné Kriszt Évát, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorát. A felügyelő bizottság tagjai: Szabó Ferenc, az NFM főosztályvezetője, Smohay Ferenc, az ABT Treuhand csoport üzletágvezetője, Juhász Edit, az NFM miniszteri főtanácsadója, Nagy Adél, az NFM főosztályvezető-helyettese, valamint Garancsi Zsolt és Buzáné Bánhegyi Judit munkavállalói tagok. Az MKB-t elnök-vezérigazgatóként továbbra is Sebők András vezeti. A kormány szándéka szerint az MKB továbbra is univerzális bankként működik majd és legkésőbb 2016-tól már nyereségesen is.

Az állam egy másik közgyűlésen is jelentős tulajdoni hányadhoz jutott. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdonosai arról döntöttek, hogy az áramcég a Magyar Gáz Tranzit Zrt.-ben meglévő 49,98 százalékos tulajdoni részét értékesítik. Az MVM Zrt. a magyar-szlovák összekötő földgázvezeték építéséért és üzemeltetéséért felelős társaságban lévő részesedését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vásárolja meg 3,75 milliárd forintért a magyar állam nevében. A tranzakció lezárultával, valamint a rendszerüzemeltetői tanúsítás megszerzésével kezdheti meg a Magyar Gáz Tranzit Zrt. gázszállítást.

 

forrás:népszava online.hu

 

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: