< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Janicsárok ideje////Temps janissaires

| Mobile | RSS

Janicsárok ideje////Temps janissaires

2014. október 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Janicsárok ideje

Leendő külügyminiszterünk, Szijjártó Péter büszke arra, hogy ő Orbán Viktor „legjobb janicsárja”. Az oszmán haderőt a 14. századtól erősítő, tizenévesen besorozott, a szultán iránti feltétlen hűségükről és az ellenséggel szembeni véres gyűlöletükről ismert janicsároknak tényleg vannak utódai: Szijjártó Péter is így érkezett és így működik.

Abban nyilván egyetért velem az olvasó, hogy szomorú jövő elé néz az az ország, amelynek egy Szijjártó-féle külügyér a kirakata, fő kapcsolata a külvilággal.

A janicsárélet kizárja az önálló véleményt. Lediktálják, hogy kit szeretsz és gyűlölsz. Ez csak látszólag kényelmes: a döntés felelősségétől (melytől Kádár óta szabadulna a magyar) megkímél, de cserébe azt vállalod, hogy nem hiszel a saját szemednek, fülednek. Mindent, amit tudni vélsz, minden élményed és tudásod valójában Habony Árpád gyártotta le neked. Komcsikról, Európáról, szabadságról, szélsőjobboldalról, szegénységről; bármiről. A janicsárnak nincsenek elvei, csak napiparancsa. Különben nem tudna előbb a tandíj ellen, majd a tandíjat ellenző egyetemistákkal szemben harcolni. Nem kiáltana görög csődöt a feltápászkodó gazdaságban, és nem harsogna unortodox sikerről a gödör mélyén. Azért görbe a jatagánja, hogy az ellenkező irányba is tudjon vágni.

Ha pedig magasabb polcra kerül, az igazán sosem lesz az övé. Ő ott is csak eszköz, nem döntéshozó. Amióta Szijjártó bő tíz évvel ezelőtt feltűrt gatyával a Balatonban gyurcsányozott, még egyszer sem hallottunk önálló véleményt tőle. Kizárólag Orbán Viktor visszhangja volt. A szervilizmus szócikknél a lexikonban az ő fényképe volt Havasi „Kólásdoboz” Bertalan megjelenéséig.

Annál nagyobbat pedig nem is tévedhetne az ellenzék, mint hogy ezt az utat követi. Látom, hogy van rá igény. De aki azon sóhajtozik, hogy miért nem olyan szolgalelkű a nem kormánypárti nyilvánosság, mint Orbán holdudvara, az igazából Orbánnak dolgozik. Az csupán a névtáblákat akarja megváltoztatni, nem az illiberális demokráciát. Igen, ha csak egymás száját befogva, janicsártempóban lehet győzni a Nagy Összefogásban, az csak egy átpingált Orbán-rendszer lesz. Az ellenzéki „Szijjártók” e győzelem után, a praktikusan hajlítgatott álláspont helyett nem fognak hirtelen sziklaszilárd elveket felállítani. Nem ez az út, hiszen a mai szultánra, Orbán Viktorra varrt rendszerben is csak egy zsákutca Szijjártó Péter, sosem lesz a jövő vízióját meghatározó vezető. Az ellenzék ugyanígy nem épül abból, ha a sokszínűséget, a szabadságot janicsárokra cseréli. Azoknak esélye sincs kivívni a szabad Magyarországot, akik már az előszobában szögre akasztják saját szabadságukat.

A janicsár eldobható. 1826-ban a szultán már nélkülük szervezte az új sereget; maradékukat kivégeztette, vagyonukat elkobozta. Ugyanekkor Magyarországon épp a reformkor kezdett felpörögni, Széchenyi az Akadémia ügyét képviseli, Kossuth rövidesen a magyar liberalizmussal jelentkezik, Kölcsey a szabad, polgári tulajdonért, Deák a szabad sajtóért fog küzdeni!

Szijjártó Péter ma még a Fidesz hasznos janicsárja. Amint ez megváltozik, a mai külügyminiszter azonnal és nyom nélkül tűnhet el a politikai süllyesztőben. A mai, úgymond baloldali ellenzék ma azt az utat keresi, ami megóvhatja a süllyesztőtől. Szerintem a szabadság, az nem az ellenjanicsárság.

szerző:Ceglédi Zoltán

forrás:168óra.hu

Temps janissaires

Ministre des Affaires étrangères prospective, Peter Szijjártó fière qu’elle «meilleurs janissaires aryennede Viktor Orban. Les forces ottomanes dans le 14ème siècle, amplificateur, enrôlés à l’âge de onze ans, une fidélité absolue pour le sultan et gyűlöletükről sanglante contre les ennemis connu janissaires sont vraiment successeurs de Pierre Szijjártó également arrivés et cela fonctionne ainsi.

Enregistré dans le lecteur d’accord avec moi que les tristes figures de l’avenir du pays, qui est une vitrine külügyér contact principal de Szijjártó avec le monde extérieur.

La vie janissaires exclut les travailleurs autonomes opinion. Lediktálják que vous aimez et détestez. Ce n’est apparemment confortable: la responsabilité de la décision (de qui a libéré le Kadar hongrois) sauve, mais en retour, vous assumez que vous ne croyez pas vos yeux de vos oreilles sont. Tout ce que vous devez savoir gallois, toutes vos connaissances et de l’expérience pour vous si vous réellement fabriqués Bony Arpad. Komcsikról, l’Europe, la liberté, l’extrême droite, la pauvreté; quoi que ce soit. Les janissaires prix pas de principes, seulement napiparancsa. Sinon, vous pourriez non seulement contre les frais de scolarité, alors lutter contre les frais de scolarité des étudiants universitaires opposés. Je ne pleure pas sur l’économie grecque faillite se lève et ne pas harsogna succès peu orthodoxe dans les profondeurs de la fosse. Je jatagánja la courbe pouvoir couper dans le sens opposé.

Et si il ya une étagère supérieure, de ne jamais être vraiment la sienne. Il est là est juste un outil, pas la prise de décision. Szijjártó depuis il ya dix ans, retroussé ses pantalons larges dans le gyurcsányozott du lac, jamais entendu sa propre opinion. Viktor Orbán a été que l’écho. L’article à grincer des dents à la parole était encore dans le dictionnaire de sa photographie Havasi Kólásdoboz” Bartholomew apparaît.

La plus grande de l’opposition n’est pas comme tévedhetne à suivre cette voie. Je vois qu’il ya une demande pour cela. Mais ceux qui soupir, pourquoi pas un progouvernement servile nonpublic, comme Orban cercle de la Orbán fonctionne réellement. Le conseil ne veut changer le nom, pas la démocratie non libérale. Oui, si seulement la bouche de l’autre serrés, rythme janissaire pour gagner le gros efforts, il ne sera un système Orban de átpingált. L’opposition Szíjjártó” Après cette victoire, ils ne seront pas tout à coup mis en place un des principes solides comme le roc plutôt que la position de hajlítgatott pratique. Ce n’est pas la façon dont, à partir d’aujourd’hui Sultan, Viktor Orban cousu système est juste une autre impasse Szijjártó Peter ne sera jamais la vision d’un leader décisif pour l’avenir. L’opposition n’est pas non plus fondée sur le fait que la diversité et la liberté des janissaires en remplacement. Pour aucune chance de gagner leur liberté de la Hongrie, qui avait accroché dans les angles de foyer propre liberté.

Les janissaires jetable. En 1826, le sultan a été organisée sans la nouvelle armée; leur résiduelle exécutés, leurs biens confisqués. Dans le même temps la Hongrie vient de commencer à stimuler les choses à l’époque de la réforme, l’Académie Széchenyi représente la cause de la Kossuth hongrois peu se libéralisme Kolcsey, une propriété civile libre, Deak va se battre pour la liberté de sajtóért!

Peter Szijjártó, Fidesz encore janissaires utiles lumière. Une fois que cela est changé, l’actuel secrétaire d’État à la contre-politique disparaît immédiatement et sans laisser de trace. Aujourd’hui, soi-disant opposition de gauche aujourd’hui décrivant la façon dont vous pouvez protéger süllyesztőtől. Je pense que la liberté n’est pas la ellenjanicsárság.

auteur: Zoltan Ceglédi

Source: 168óra.hu

 

 

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |