< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Megjelentek a 2014-2020-as fejlesztési időszak első felhívásai

| Mobile | RSS

Megjelentek a 2014-2020-as fejlesztési időszak első felhívásai

2014. október 20. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Megjelentek a 2014-2020-as fejlesztési időszak első felhívásai

2014. szeptember 11-én Magyarország kormánya aláírta a következő 7 évre szóló Partnerségi Megállapodást az Európai Bizottsággal, és ezzel formálisan kezdetét vette az új, 2014-20-as fejlesztési időszak. Az új periódus nyitányaként október 10-én kilenc új kiírás jelent meg 116,5 milliárd forintos támogatási keretösszeggel.

A kormány foglalkoztatási célkitűzéséhez kapcsolódóan Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a rugalmas foglalkoztatás elterjesztését segítő pályázatának célja az atipikus foglalkoztatási formák és a rugalmas munkaszervezés elterjesztése, a munka és a magánélet összehangolása, valamint a kisgyermeket nevelő nők foglalkoztatásának növelése. A felhívás 4 milliárd forint forráskerettel jelent meg.
Szintén e célkitűzést szem előtt tartva jelent meg a GINOP ifjúsági Garanciaprogram 36 milliárd forintosa keretösszeggel, amelynek lényege, hogy képzési lehetőséget biztosítson, vagy a munka-erőpiaci beilleszkedéséhez segítséget nyújtson azon 15-25 év közötti fiatalok számára, akik nem tanulnak, illetve nem dolgoznak. A program célja, hogy speciális, személyre szóló segítséget kaphassanak a rászoruló fiatalok.
A kormány kiemelt figyelmet fordít a mikro-, kis-, és középvállalkozások gazdasági szerepének erősítésére, ennek érdekében a fiatalok vállalkozóvá válását 4 milliárd forinttal támogatja, a kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítésére és eszközbeszerzésére 8,5 milliárd forintot nyitott meg, a kereskedelem fejlesztésére és a piacnyitás támogatására pedig 1,5 milliárd áll rendelkezésre.
A GINOP fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázata maximum 100 százalékos támogatási intenzitással a Magyarország területén új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező, 18-25 év közötti (felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 18-30 éves) fiatalok felkészítését támogatja saját vállalkozásuk indításában, üzleti tervük kialakításához nyújtott ismeret- és készségfejlesztéssel, valamint a vállalkozásuk induló költségeihez nyújtott pénzügyi támogatással.
A GINOP kis- és középvállalkozások ipari kapacitásbővítését támogató pályázata vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejleszteni kívánó feldolgozóiparban tevékenykedő hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások számára. A beruházás keretében lehetőség nyílik eszköz-és géppark fejlesztésre, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására.
A GINOP-ban a piacnyitás támogatására megjelenő kiírás elsősorban azon mikro-, kis- és középvállalkozások külföldi piacokra való kijutását segíti, amelyek magas feldolgozottságú, végfogyasztásra szánt termékeket állítanak elő.
A kormány derogációs kötelezettségeinek eleget téve ivóvízminőség-javítását célzó, valamint szennyvíz-elvezetés és –tisztításhoz kapcsolódó támogatási konstrukciókat hirdettünk meg mintegy 58,7 milliárd forint keretösszegben.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) Szennyvíz elvezetés és- tisztítás szennyvízkezelés megvalósítására irányuló felhívása keretében a kijelölt szennyvízelvezetési agglomerációk területén a települési szennyvizek közműves szennyvízelvezetése, a szennyvizek biológiai szennyvíztisztítása, illetőleg a települési szennyvizek ártalommentes elhelyezése kerül támogatásra.

A KEHOP Ivóvízminőség-javító projektek megvalósítására irányuló kiemelt felhívásának célja a lakosság számára a 98/83/EK irányelvben előírt minőségű egészséges ivóvíz biztosítása.

A kormány az egészségügyi ágazat tekintetében célul tűzte ki az egészségügyi humán erőforrás hiányának enyhítését és motivációjának fokozását. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 2,5 milliárd forint keretösszegű kiemelt felhívásának alapvető célja, hogy lehetőséget adjon az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó ápoló és asszisztens szakképesítésű, de további szakképesítéssel nem rendelkező egészségügyi szakdolgozók képzettségének fejlesztésére, OKJ-s ápolói képesítés megszerzése céljából.

A szintén EFOP keretében meghirdetett 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtó kiemelt felhívás a magyarországi köznevelési rendszer esélyteremtő szerepének javítása érdekében képzésekkel és támogató szolgáltatásokkal járul hozzá az óvoda és családi napközi esélyteremtő szerepének és hátránykompenzációs képességének erősítéséhez, kiemelt figyelemmel a hátránycsökkentő szerep eredményes megvalósítására.

A felhívásokkal kapcsolatos további információkról a Széchenyi 2020 Ügyfélszolgálat elérhetőségein érdeklődhet (http://palyazat.gov.hu/telefonos_ugyfelszolgalat).

forrás:miniszterelnökség.hu

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |