< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Abbahagyták a mindannyiunkat fenyegető, veszélyes vírusok kutatását

| Mobile | RSS

Abbahagyták a mindannyiunkat fenyegető, veszélyes vírusok kutatását

2014. október 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ezen beSARS
Abbahagyták a mindannyiunkat fenyegető, veszélyes vírusok kutatását

Influenza, MRSA, SARS – néhány azon vírusok közül, melyek kutatását a múlt héten felfüggesztette az Egyesült Államok. Az amerikai kutatók megdöbbenését kiváltó tettnek azonban van magyarázata.

Forrás: NIAID/Colorado State University

A Fehér Ház azért hirdetett moratóriumot a szövetségi pénzből végzett vírustörzsek kutatására, mert több biztonsági aggály is felmerült a közelmúltban; megnőtt annak valószínűsége, hogy ezek a kórokozók kijuthatnak a laboratóriumokból. Azt egyelőre nem tudni, mennyi ideig tart a kutatások felfüggesztése, de nem csak új projektek nem kaphatnak pénzt addig, hanem a már futó kísérletekkel is le kell állniuk az amerikaiaknak. Várhatóan a szakértőkkel való tanácskozás után, valamikor 2015-ben oldja fel a moratóriumot a Fehér Ház.

Mi baj lehet például egy influenzavírus elszabadulásából, tehetnénk fel a kérdést, hiszen minden évben itt jár közöttünk, mutálódik is, azaz gyakran találkozunk vele. Igen ám, de az amerikai laboratóriumokban nem egyszerűen csak vizsgálják a fent említett vírustörzseket, de olyan képességekkel is felruházzák, amilyenekkel a “vadonban” található társaik nem rendelkeznek.

Vegyünk egy 2012-es példát szemléltetésül! Abban az évben kiderült, hogy mindössze öt mutáció választja el a veszélyesnek tartott madárinfluenzát (H5N1) attól, hogy képessé váljon levegőn keresztül, emlősök között is terjedni. Ezt a megállapítást pedig meg kellett előznie az ezzel a tudással felvértezett vírustörzs létrehozásának. Ha egy ilyen szupervírus kiszabadulna (akár gondatlanság, akár bioterrorizmus miatt), akkor az rögtön óriási járványt indítana el.

Ráadásul ott van még a vakcinák tesztelése is. A kísérleti gyógyászatban alkalmazott eljárás szerint a szérumokat állatokon tesztelik. Néha a szer nem működik, a megfertőzött állatokban dolgozó vírus pedig képes magát gyorsan újratermelni és mutálódni. Ezzel nem kívánt szupervírus jöhet létre, ami egyébként meglepően gyakran bekövetkezik. Az ilyen esetekkel szemben csak a szigorúan betartott, megfelelő laboratóriumi szabályzat jelenthet védelmet.

Ugyanakkor érthető, sőt, támogatandó a vírusokkal kísérletező laboratóriumok munkája is. Tevékenységüknek köszönhetően jobban megérthetjük a parányok működését, és így hatásos ellenszereket készíthetünk ellenük.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |