< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Dupla adóztatás? Internetadó – Ez a sarc lesz a végső?

| Mobile | RSS

Dupla adóztatás? Internetadó – Ez a sarc lesz a végső?

2014. október 31. | hozzászólás | Közélet

Dupla adóztatás?
Internetadó – Ez a sarc lesz a végső?

Nem vonják vissza az internetadót, jelentette ki Németh Szilárd rezsibiztos. Belebukhat-e a Fidesz?

Az, hogy Németh Szilárd tette a bejelentést, jelzésértékű. Van a cinizmusnak egy olyan mértéke, melyre csak a Fidesz képes. A rezsicsökkentés biztosa a legjobb arra, hogy bejelentse, akinek van internetje, adót kell utána fizetni a szolgáltatójának, ami növelheti a rezsit. Hmm.

Előző nap Tállai András mondott egy bődületeset, hogy a 700 Ft adókorlát háztartásonként értendő.

– Amit mondtam, megmondtam – jelentette ki elfordulva a kamerák elől. Kiderült, fogalma sincs az általuk bejelentett törvény tartalmáról, arról már ne is beszéljünk, hogy műszakilag nem lehet kivitelezni például a közös mérést, ugyanis az adó adatforgalom alapján számítódik.

Persze az ilyen a törvényalkotót mostanában nem zavarja, hogy valami nem kivitelezhető. Számos ellentmondás és egyéb megvalósíthatatlanság van ebben az adóban, de erről majd később. Sokkal fontosabb, hogy a fiatalok legnagyobb részének ez az első igazi nagy élménye a politikáról, ami most történik. Eddig nem álltak fel a számítógép mögül, de most megszólíttattak.

S eddig még szavazni sem nagyon mentek el, szinte csak a nyugdíjasok. Márpedig ha ez a kormányzati magatartás így marad, akkor a Fidesz ezzel az értelmetlen intézkedéssel maga ellen hangolja a következő generációt. Egy jó politikus pedig hosszú távon gondolkodik. Ha végiggondolnák a törvény gazdasági és műszaki hatásait és kijönne egy új, szakmailag is végiggondolt törvény, a miniszterelnök tekintélye is megmaradhatna és a közös teherviselés is megvalósulna, ha mindenáron internetet akarnak adóztatni.

De felvetődik a kérdés, ha Magyarország jobban teljesít, miért kell újabb sarcot kivetni? Miért kell adókat emelni? Az unortodox gazdaságpolitikához valóban sok pénz kell. Azok az országok, amelyek szembe mennek a nyugati trenddel, azért tehetik ezt meg, mert ásványkincsekben, energiahordozókban gazdagok. Arra, ott, lehet építeni, még diktatúrát is. Nálunk a hivatalos statisztikákon kívül nem nagyon érezhető, hogy gazdasági fellendülés lenne. Az Audi-gyár augusztusi leállása megmutatta, mennyire sebezhető a magyar gazdaság. Pár tollvonással csak Németország a GDP tíz százalékát azonnal el tudja venni. Adók helyett valódi intézkedésekre lenne szükség, melyekkel a gazdaság teljesítménye növelhető. A közmunkások gyakorlatilag közalkalmazottak. Járulékaikat az állam egyik zsebéből teszi a másikba. Valódi munkahelyteremtésre is szükség van, nem a statisztikák alakítására.

Az internetadó gazdasági hatása is egyértelmű. Károkat okoz a gazdaságnak. Vélhetően többet, mint amit hoz. Sőt, az ország növekedését és versenyképességét is korlátozza. Ráadásul mindenki kevesebbet fog internetezni, hiszen a forgalomalapú adó ilyen irányba tereli a szokásokat.

Fontos érv a törvényalkotó részéről, hogy nem a felhasználó, hanem a szolgáltató fizeti meg az adót. Igen? Cégek esetén az internetcsomagok többségének az ára 5000 Ft alatt van. Mivel itt az adó maximuma 5000 Ft, egyértelmű, hogy csak áremeléssel éri meg ezeket a csomagokat fenntartani.

Kétirányú adatforgalmat számol a törvény, ami dupla adóztatás lehetőségét tartalmazza. Ha végfelhasználói internetről beszélünk, célszerű lenne csak a letöltést megadóztatni, mert ha épp letöltök valamit valakitől, akkor ahonnan letöltöm, ott a másik irányú adatforgalom is adóalapot képez. Ha épp egy külföldi cégtől töltök le, a külföldi cég nem fizet adót, ha egy magyar cég szerveréről, ami a telephelyén van, akkor azután a magyar cég adót fizet. Ez hátrányba hozza a magyar vállalatot. Segítsük csak a KKV-kat. Hisz ez a kormányprogram. Ráadásul látom lelki szemeim előtt a zöld VPOP feliratú autókat, akik a kocsmai pálinka után a biteket is mérni fogják. Milliókba kerül egy mérési rendszer kialakítása és auditálása, ami eleve bezáratja a kis internetszolgáltatókat.

Mi lesz a 400 Ft-os céges társkártyákkal? Jelenleg kapható plusz sim-kártya a mobilszolgáltatóknál, amivel megoszthatjuk az internetet. A törvény szövege alapján ezek megszűnnek, hisz nem fog egy telekommunikációs vállalat több ezer forint veszteséget vállalni előfizetésenként. Ráadásul a szomszéd országokban az ott lévő cégek számára ez a lehetőség megmarad, ez a magyar gazdaságot hozza szintén hátrányos helyzetbe. Majd egy nemzetközi versenytárgyaláson a magyar cég mindig átdugdossa a sim-kártyáját az aktuális eszközbe, míg a szlovák vagy a román vállalat elegánsan csak készüléket vált és folytatja a prezentációt. Hajrá Magyarország.

A cloud technológia most kezd elterjedni. Na most nálunk nem fog, ez az itt lévő cégeknek komoly versenyhátrány lesz.

Amikor a roaming ingyenes lesz az Unióban (ez a szabályozás jövőre életbe fog lépni), akkor lesz lehetőség vásárolni külföldi szolgáltatótól mobil internetet és ő nem lesz alanya az internetadónak. Sőt, akár úgy is lehet értelmezni a törvényt, hogy az internetadót utána a magyar cég fogja befizetni, amelynek a hálózatán roamingol a külföldi sim-kártya. Ezek a kártyák viszont el fognak terjedni, áfát kint fognak utána fizetni, nem nálunk.

Erre egy megoldás van, a mobil internetet nem megadóztatni. Az állam most adta el a maradék mobil frekvenciákat a szolgáltatóknak, több mint százmilliárd forintért, természetesen korrekt utána erre adót kivetni. A mobil internet mindig gigabyte-korlátos és úgyis csak töredéke a teljes forgalomnak, ráadásul ezzel a 140.000 online pénztárgép havi akár 5 ezer forintos adója sem lenne, hiszen azok mindegyike egy mobil internet-előfizetés – kötelezően.

Kérdés, miért érdemes olyan adót bevezetni, ami több kárt okoz a gazdaságnak, mint bevételt?

A tüntetők majd elhallgatnak – mondta Németh Szilárd. Igen, el fognak. De szavazni is mennek, az most már biztos. Még nem késő visszavonni ezt az adót. De ha vissza is vonják ezt az adót, le kell szállni a magas lóról, mert alázat nélkül nincs politika. Nem a nép szolgálja a kormányt, hanem a kormány szolgálja a népet. A kormány szolgálja a népet?

Valószínűleg nem ez a sarc lesz a végső, de ez volt az utolsó csepp.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 1520 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: