< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Oroszország összezárt Putyin mögött

| Mobile | RSS

Oroszország összezárt Putyin mögött

2014. október 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Oroszország összezárt Putyin mögött

Sz. Bíró Zoltán történész úgy véli, hogy ugyan van hatásuk a szankcióknak Oroszországra, a politikai következmények épp a várt ellenkezőjét okozták: Oroszország összezárt Vlagyimir Putyin elnök politikája mögött. A történész bírálta a nyugati országok felelőtlen keleti politikáját, ugyanakkor pozitívumként emlegette, hogy az ukrán választásokon kiszorultak a szélsőségesek a parlamentből.

Az ukrajnai választásról, az Oroszországot sújtó nyugati szankciókról és Magyarország Ukrajna ügyében tanúsított magatartása miatti külföldi megítéléséről is beszélt Sz. Bíró Zoltán a Friderikusz minapi adásában. A történész egyebek mellett arról beszélt, hogy Oroszország gazdasági szempontból semmiképp nem jelenthet versenyképes alternatívát az Európai Unióval szemben, és politikai értelemben is csak azok számára jelenthet alternatívát, akik idegenkednek a demokratikus diskurzustól, és a demokratikus intézményektől. Sz. Bíró szerint Oroszország a kelet-ukrajnai területek bekebelezésével gazdaságilag érdemben nem erősödne, így a területszerzési törekvések legfeljebb politikai célokat szolgálhatnak.

Az oroszok ugyanis az ukránokra már a XIX. században is, mint „kis oroszokra” tekintettek, az orosz elit egy jelentős része pedig ma is nehezen képes elfogadni a szuverén ukrán állam létezését – magyarázta a történész, aki szerint Oroszország a mai napig nem tudta feldolgozni a második világháborúban elszenvedett súlyos emberveszteség traumáját, amely egy egészen más fajta geopolitikai szemléletet őrzött meg az orosz elit, és az orosz politikai közösség többségében. Az oroszok ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy egy hasonló méretű konfliktus többé ne fordulhasson elő.

vlagyimir putyinVlagyimir Putyin
Sz. Bíró szerint ezzel is magyarázható, hogy Oroszország Ukrajnát mintegy pajzsként használva próbálja magától távol tartani a hozzá ellenségesen viszonyuló nyugati országokat.

Mindenesetre az oroszok Ukrajna államát több nemzetközi szerződésben is elismerték, ezért Ukrajna létének kétségbe vonása a nemzetközi stabilitással szembeni éles és felelőtlen magatartás – vélekedett a történész, aki szerint az segítheti a válság megoldását, hogy az ukrán választásokon az Európa-pártiak elsöprő győzelmet arattak, a szélsőségek pedig kiszorultak a parlamentből.

Sz. Bíró szerint egyébként a nyugati szankcióknak például – Orbán Viktor állításával ellentétben – igenis komoly hatása van Oroszországra, ugyanis éppen azokat a gazdasági területeket érintik, ahol Oroszország hagyományosan kiszolgáltatott. Érintik egyfelől a pénzügyi szektort, illetve az energetikai gépgyártásnak azon területeit, amelyek Oroszország számára rendkívül fontosak a palagáz, a palaolaj és a tenger alatti kitermelés szempontjából.

Az orosz gazdaság a globális energetikai piacon, a technológiai fejlesztések területén, illetve a külső hitelpiacokon a legkiszolgáltatottabb, ezeken a területeken ugyanis többnyire a külső piaci szereplőkre kell hagyatkoznia – vélekedett a történész, aki szerint ugyanakkor a szankciók politikai következményei éppen ellentétesek azzal, amit nyugaton vártak, hiszen láthatóan az orosz társadalom többsége felsorakozott Vlagyimir Putyin orosz elnök mögött, és egy új nemzeti egység alakult ki a Krím Oroszországhoz csatlakozását követően.

Sz. Bíró azt is elmondta, a nyugati országok nem éppen felelősségteljes politikáról tettek tanúbizonyságot, amikor úgy próbálták átsegíteni a posztszovjet térség országait Európa nyugati felébe, hogy nem árazták be ennek költségeit.

atv.hu / J. I.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 1356 megnézve, 3 alkalommal mai nap |