< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szombaton kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

| Mobile | RSS

Szombaton kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

2014. október 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szombaton kezdődik a hajléktalanok téli ellátása

A krízisidőszak végéig, jövő tavaszig a hajléktalanoknak mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésükre.

Országosan éves szinten 9644 szálláshely – éjjeli menedékhely és átmeneti szállás – fogadja a rászorulókat, ebből több mint 5000 szálláshely Budapesten van, tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t. Közölték, hogy a téli időszak ellátásához 1462 többletférőhely áll rendelkezésre, ami a várható megnövekedett igénybevételt el tudja látni.
Átalakítás
Megkezdődtek az egyeztetések a hajléktalanellátás finanszírozásának átalakításáról. A jövőben az kap majd több pénzt, aki ki tudja vezetni az érintetteket a hajléktalanságból – közölte korábban a Magyar Nemzettel Czibere Károly. A szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint idén télen már a hajléktalanoknak nemcsak az ellátásáról kell gondoskodni, de a foglalkoztatásukat is elő kell segíteni. A kormány minden eddiginél korábban felkészült a hajléktalanok téli ellátására, az ezzel foglalkozó szervezetek már októberben megkapják a szükséges pénzt.
Nappali melegedők

Emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, Budapesten több mint 3800zal. 228 férőhellyel működik a hajléktalanok rehabilitációs intézménye és 460-nal a hajléktalanok otthona. A jelenleg rendelkezésre álló – állandó és időszakos – férőhelyek száma az előző év adataihoz viszonyítva számottevően nem változtak, közölte a tárca.

Tájékoztatásuk szerint az igénybevételi adatok alapján 2014 nyári időszakában a szállásnyújtó intézmények – éjjeli menedékhely és hajléktalanok átmeneti szállása – meglehetősen magas kihasználtsággal működtek, de a száz százalékot sehol sem haladták meg. A nappali melegedők kihasználtsága viszont meghaladta a száz százalékot.
Ezekre van nagyobb igény

Az intézmények kihasználtságával kapcsolatban általánosságban meg kell jegyezni, hogy az egyes típusok kihasználtsága eltérően alakul az év különböző időszakaiban, a téli szezonban nagyobb igénybevétel tapasztalható főként a nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek iránt – írták. A tárca közölte, a hajléktalanok ellátását az éves működésen túl kiegészítő források is támogatják, ez 2014-ben 372 millió forint.

Minden eddiginél korábban, már októberben támogatáshoz jutottak a hajléktalanellátók, így időben felkészülhetnek a téli krízisidőszakra. 2014 májusában jelentek meg a pályázati felhívások a hajléktalanok ellátásának megszervezésére külön a Közép-magyarországi régióban és külön a konvergenciarégiókban, valamint a diszpécserszolgálatok működtetésére.
Arányok

A tág becslések alapján körülbelül 20-25 ezer emberről beszélhetünk hajléktalanként, akik közterületeken, zöldterületeken, magánterületeken, valamint hajléktalanszállásokon élnek. A hajléktalanok hozzávetőleg fele a fővárosban, fele vidéken él, jellemzően a megyei jogú városokban. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság – olvasható a tárca által az MTI-nek adott tájékoztatójában.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 1329 megnézve, 1 alkalommal mai nap |