< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Rossz hírt kap a legtöbb autós

| Mobile | RSS

Rossz hírt kap a legtöbb autós

2014. november 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Rossz hírt kap a legtöbb autós

A szombat éjféli határidőig mind a 15 érintett biztosító új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifát hirdetett. Az előzetes kalkulációk szerint, a legtöbb autósnak emelkedik majd a tarifája jövőre.

A Biztosítás.hu és a Netrisk.hu portál gyorselemzése szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjak emelkednek – közölte a két szakmai portál vasárnap hajnalban közzétett, jövő évi tarifák gyorselemzése alapján.

A biztosítási és banki portál, a Biztosítás.hu szerint átlagosan 10 százalék körüli lesz az emelkedés a meghirdetett tarifák alapján. A legtöbb autós emelkedő díjakkal találkozik majd az idei kampányban, ami a portál szerint nem meglepő a tavaly óta töretlen díjemelkedési trendeket figyelembe véve. A portál által idézett adatok szerint az átlagos éves biztosítási díj 2010-ben még mintegy 50 ezer forint volt, ami tavalyra 20 ezer alá esett, és ezen a szinten maradt 2014-ben is.

A Netrisk.hu szerint bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: az online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új szerződések átlagdíját 12.500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11.300 forintos mértékkel.

Bizotsítás.hu szerint az idei emelkedés az egyes autósoknak mintegy 1500-2000 forint éves többletköltséget jelenthet átlagosan, de akad olyan biztosító és szegmens is, ahol az emelés ennél jóval nagyobb mértékű, 20-100 százalék közötti lesz. A mostani tarifákkal a díjak emelkedése akár jelentős lendületet is vehet – vélik a Biztosítás.hu szakértői.

A Netrisk.hu közölte: a díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni.

A portál szerint jelentős strukturális változás a korábbi tarifákhoz képest nem tapasztalható, meghatározó hatású új kedvezményt a biztosítók nem alkalmaznak. A nemzetközi szállítmányozással foglalkozó cégek járművei számára az idén megjelent egy új, eurós díjfizetéshez kapcsolódó kedvezmény. A személyautók esetében ugyanakkor az együttkötési kedvezményen kívül idén is elsősorban az éves díj egyösszegű befizetésével, bankszámláról történő fizetéssel, illetve elektronikus kommunikáció vállalásával érhető el a legnagyobb mértékű kedvezmény: ezek mértéke egyenként a 10, de esetenként akár a 25 százalékot is elérheti, ugyanakkor a biztosítók általában 25-50 százalék közötti értéken kedvezményplafont érvényesítenek.

Noha néhány biztosító már a kampány kezdetéig megküldte meglévő ügyfeleinek a jövő évre ajánlott díjait, ezeknek a díjértesítő leveleknek törvény szerint november 11-éig (legkésőbb az évforduló előtt 50 nappal) kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésőbb december 1-je éjfélig van lehetőségük jelenlegi szerződésük felmondására.

Fontos tudni azt is, hogy a kampányban érintett mintegy 2 millió autós közül azok, akik díjkedvezmény fejében korábban elektronikus kapcsolattartást választottak, a díjértesítőt ne a postaládájukba, hanem a biztosító számára megadott e-mailcímre várják.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 173 megnézve, 1 alkalommal mai nap |