< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A kormány lemondását követelték a korrupció ellen tüntetők

| Mobile | RSS

A kormány lemondását követelték a korrupció ellen tüntetők

2014. november 9. | hozzászólás | Közélet

A kormány lemondását követelték a korrupció ellen tüntetők

„Eddig tartott a blöff, Viktor!” – ilyen transzparensekkel tüntettek a „Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett demonstráció résztvevői Budapest belvárosában.

A teljes politikai elit leváltását követelték egy budapesti korrupcióellenes tüntetésen szombaton, egy a Facebookon alakult csoport szervezésében.

A „Világra szóló korrupció és a Jogtalanságok ellen!” címmel meghirdetett tüntetés szervezői magukat pártoktól független civilekként határozták meg és egyebek mellett egy szakértői kormány felállítását követelik. Egyikőjük, Balogh István felszólalásában azt mondta, elég volt a korrupcióból és a korrupt vezetőkből, akik adósrabszolgákat csináltak az emberekből.

„Elég a pártokrációbál, elég a zsarnokságból” – jelentette ki, majd kifejtette, csak elterelésnek tartják az internetadót, amellyel szerinte a hatalom a vezetők korrupciójáról kívánja elvonni a figyelmet.

A rendezvény másik felszólalója, Bertalan Attila szerint a vezetők megfosztották a népet jogaitól. Ezt ahhoz hasonlította, mintha a bérlő kitette volna lakásából a tulajdonost. Az elitet vulgáris jelzővel illetve azt mondta, hogy ötszázezren akarnak „tízmillió embert kirakni az országból”.

Bertalan Attila szerint a problémákat az ország egyenjogúságon alapuló újjáépítése oldhatja meg – írja az MTI.

A tüntetés részvevői nagyrészt megtöltötték az V. kerületi József nádor tér közepén található füves területet, a beszédek a himnusz éneklésével kezdődtek, a tömegben pedig többen kormányellenes táblákat („Eddig tartott a blöff Viktor!”) tartottak, valamint a kabinetet bíráló jelszavakat skandáltak („Fidesz-maffia!”). A rendezvényen pártzászlókat nem lehetett látni, ugyanakkor látható volt például a Kossuth téren több hónapja tüntető Ország Gyűlése Mozgalom molinója.

A tüntetők a beszédeket követően a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz indultak, ahol az egyik szervező által felolvasott petícióban arra kérték az államfőt, hogy azonnali hatállyal oszlassa fel a Országgyűlést. Álláspontjuk szerint ugyanis a jelenlegi parlament alkotmányellenes választási törvény alapján állt fel, a választási törvény nem megfelelően érvényesíti az arányos képviselet elvét.

A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatalban lévő őrség vette át, akik – a szervezők tájékoztatása szerint – hétfőn adják át a dokumentumot a hivatalvezetőnek.

A demonstrálók ezután a Kossuth térre vonultak, ahol a Parlament előtt mintegy százan elénekelték a Himnuszt. Ezután a tüntetők egy része elhagyta a teret, míg többen a helyszínen maradtak, ahol ígéretük szerint három napig fognak demonstrálni.
forrás:168óra.hu

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: