< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Milliárdokat sikkaszthattak

| Mobile | RSS

Milliárdokat sikkaszthattak

2014. november 11. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Milliárdokat sikkaszthattak

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emeltek vádat két személy ellen a Magtárház Kft. a Magyar Nemzet által feltárt ügyében. Az adonyi társaságot a felszámolók az első sikertelen eljárás után immár másodszorra fogják meghirdetni most csütörtökön, alig 7,8 milliárd forintért.

Ötévnyi nyomozás eredményeként a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség két gyanúsítottal szemben jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Magtárház Kft. ügyében – tájékoztatta lapunkat az ügyészség.

A rendőrség 2012 júniusában vádemelési javaslattal már továbbította az ügyet az ügyészséghez, amely azonban további részletek felderítését kérte. Ennek többek között az is oka lehetett, hogy lapunk közben megírta: a nyomozók által kimutatott 665,5 millió forinthoz képest legalább hatmilliárd forint tűnhetett el a gabonatároló raktárház építése során.

Márpedig a beruházáshoz szükséges forrást az állami kézben lévő Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosította, így a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet a pénzintézet korábbi vezetésével kapcsolatban. Időközben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is elkészült az ügy felülvizsgálatával, eszerint az MFB-nek nagyjából 13 milliárd forint követelése maradt fenn.

A fedezetértékeléskor a korábban 151 millió forintért megvásárolt ingatlanokat 1,8 milliárd forint értéken vették figyelembe, ráadásul a jövőbeni megtérülést a hitelkihelyezéskor milliárdokkal felülértékelték. A Kehi szerint bár a kft. nem teljesítette a folyósítási feltételeket, a pénzt átutalták nekik.

A Magtárház Kft. többségi tulajdonosa az Agriport Kft., ez utóbbinak pedig kizárólagos tulajdonosa 2009 szeptemberéig a svájci bejegyzésű VIV Holding AG volt. Csakhogy dokumentumok bizonyítják, hogy a VIV cégcsoport tulajdonosa nem a cégjegyzékben szerepeltetett svájci, hanem egy magyar állampolgár volt.

A beruházás előtt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szándéknyilatkozatot adott ki az esetlegesen elkészülő raktárak bérlésére. A raktárak megépítését Gráf József akkori agrárminiszter és Margittai Miklós, az MVH akkori elnöke is támogatta. Margittai Miklós egyik lánya a Magtárház Kft. gazdasági vezetője, másik lánya pedig a cég képviselőjének a titkárnője volt.

A felszámolás alatt álló társaságot a kormány 2013 júliusában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította. Ezt követően minden kötelezettségvállalás vagy kifizetés kizárólag a kijelölt vagyonfelügyelő, az állami kézben lévő Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jóváhagyásával történhetett meg.

A kft. felszámolóbiztosa, Darabos Krisztina elmondta, hogy első alkalommal 10,7 milliárd forintért hirdették meg a magtárházat, ám egy jelentkező sem volt. Most csütörtökön 7,8 milliárdét szeretnék értékesíteni.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |