< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Forradalmi hullám indul a régiónkban//// Vague révolutionnaire a commencé dans notre région?

| Mobile | RSS

Forradalmi hullám indul a régiónkban//// Vague révolutionnaire a commencé dans notre région?

2014. november 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Forradalmi hullám indul a régiónkban?

Budapest, a vidéki városok és több európai nagyváros mellett Prágában is tüntettek az emberek a hét első napján: tojással dobálták meg az államfőt, aki szerintük Oroszország felé fordítja Csehországot és lebecsüli a 25 évvel ezelőtti bársonyos forradalmat elindító diáktüntetés jelentőségét.
Ismerje meg üzleti partnereit!

A cseh államfővel szembeni hangos demonstrációvá változott hétfőn Prágában a csehszlovákiai rendszerváltást elindító tüntetés 25 éves évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés – jelentette a BBC. A bársonyos forradalom 1989. november 17-én kezdődött, amikor a szocialista állam rendőrsége durván feloszlatott egy békés diáktüntetést.

A hatalom várakozásával szemben ezzel nem tudták megfélemlíteni az embereket, éppen ellenkezőleg: a levert demonstrációt tiltakozóhullám követte, amelynek végén megbukott a kommunista kormány. A mostani megmozdulást eredetileg azért szervezték, hogy Milos Zeman államfő mások mellett német kollégája, Joachim Gauck jelenlétében leleplezzen egy a diáktüntetésről szóló emléktáblát. Zeman azonban egy ideje borzolja a csehek egy részének idegeit.

Orosz fordulat?

Olyan nyilatkozatokat tett például, amelyekben védeni igyekezett Oroszország szerepét az ukrán válságban. Arról beszélt, hogy Ukrajnában polgárháború zajlik az ország lakosságának csoportjai között. Ezzel háttérbe tolta az EU álláspontját, amely elítélte Oroszországot az Ukrajna szétszakítására törekvő szeparatisták támogatásáért. Zeman emellett egy interjúban megengedhetetlen hangon szidta az orosz anarchista Pussy Riot jogvédő csoportot.

Sokkolta a közvélemény egy részét azzal az októberi kijelentésével is, miszerint szívesen tanulna abból, hogyan stabilizálta a pekingi vezetés a kínai társadalmat. (Az 1989-es pekingi diáktüntetést például erőszakkal verték le.) Végül a hétfői megemlékezések előtt kijelentette, hogy nem a levert diáktüntetés indította el a csehszlovákiai forradalmat, hanem az csak egyike volt a számos tüntetésnek.

Piros lap

Zemant ugyan a cseh társadalom nem kis része támogatja, ám a hétfői megemlékezésen nem az ő képviselőik voltak jelen. A tömeg tagjai jókora piros lapot mutattak fel az ünnepség szónokának, majd egyesek tojással hajigálták meg államfőjüket. Skandálták a “Zeman takarodj!”-ot, valamint azt, hogy “Nem akarunk orosz gyarmat lenni!”. Az államfőt testőrei esernyőkkel megvédték a tojászáportól, ám a Gauckot eltalálták.

Beszédet mondtak Németország és a visegrádi országok államfői is. Andrej Kiska szlovák elnök beszédét megtapsolták, a tömeg Ukrajnát éltette. A Magyarországot képviselő Áder János köztársasági elnököt az emléktábla átadása után dobták meg tojással, pillanatokkal korábban ő maga küldte el az esernyőt tartó biztonságiakat – írja az Index.

A cseh és a német hivatalos közlemények másként emlékeznek ez utóbbi incidensre – emlékeztet Rab Cameron, a BBC helyi tudósítója. Az előbbi szerint a német államfőt sokkolta az eset, míg az utóbbi szerint csak az egyik szétfröccsenő tojás egy darabkája találta el, amin jók nevetett. Ezzel együtt nyilván meglepte Gauckot, hogy egy megemlékezésnek szánt esemény heves tiltakozássá változott.

Zeman maga odavetette a tömegnek, hogy nem fél az ellene fordulóktól. Mint mondta ő is ott volt a 25 évvel korábbi demonstráción. (Zeman 1968 és 1970 között az állampárt tagja volt, ám elítélte a prágai tavasz leverését, amiért kizárták.) Ugyanakkor szerinte figyelembe kell venni, hogy a diáktüntetés brutális leverése azért nem vált vérfürdővé.

Budapest

A BBC – akárcsak az AP, a Wall Street Journal, a Reuters és az ezek híreit átvevő több sajtóorgánum – beszámol a tegnap esti budapesti tüntetésről is, amelyet kormányellenes megmozdulásként mutatnak be. A demonstrálók Orbán Viktor elleni szlogeneket skandáltak. Azzal vádolták a kormányfőt, hogy megtűri a korrupt tisztviselőket és túl barátságos Oroszországgal. Hasonló tiltakozások voltak legkevesebb 20 további magyar városban, illetve több külföldi városban, egyebek mellett Londonban, Bristolban, Berlinben, Amszterdamban, Brüsszelben, Helsinkiben és Stockholmban.

Ellenzéki politikusok voltak a tömegben, de a szervezők kérésének engedelmeskedve pártlogókat nem lehetett látni. A hétfői megmozdulás a negyedik tömegdemonstráció volt Magyarországon 30 napon belül. A tiltakozás ellenére Orbán meglehetősen népszerű az országban, az áprilisi parlamenti választáson kétharmados többséget biztosító győzelmet aratott – emlékeztet a BBC.

forrás_:napi gazdaság.hu

Vague révolutionnaire a commencé dans notre région?

Budapest, villes rurales, et en plus de plusieurs villes européennes Prague, les gens ont aussi protesté contre le premier jour de la semaine: œufs ont été lancés à la tête de l’Etat, qui pensent se tourner vers la Russie et la République tchèque sont en cours de lecture en bas de la Révolution de velours il ya 25 ans, déclenchant des manifestations étudiantes importance.
Connaître vos partenaires d’affaires!

Demonstrációvá fort contre la tête de l’Etat tchèque a changé lundi à Prague, Tchécoslovaquie changement de régime, déclenchant des protestations commémoration d’anniversaire de 25 ans – a rapporté la BBC. La Révolution de velours a commencé le 17 Novembre 1989, lorsque l’Etat socialiste est à peu près la police a perturbé une manifestation pacifique d’étudiants.

Contrairement aux attentes de ce pouvoir ne pouvait pas intimider les gens, au contraire, les manifestations de tiltakozóhullám abattus suivis, culminant dans le gouvernement communiste a échoué. Les rassemblements d’aujourd’hui a été à l’origine organisés à Milos Zeman, chef de l’Etat, entre autres, l’homologue allemand, Joachim Gauck révèlent la présence d’une plaque sur la diáktüntetésről. Cependant, Zeman a ébouriffé les nerfs d’une partie des Tchèques.

Révolution russe?

Les déclarations d’instances, qui ont cherché à protéger le rôle de la Russie dans la crise ukrainienne. Il a parlé de l’Ukraine guerre civile entre les groupes de la population du pays. Dans ce contexte, la position de l’UE a poussé, condamnant la Russie aux séparatistes de l’Ukraine qui cherchent un soutien. Zeman également autorisé une entrevue avec voix grondait le groupe anarchiste Pussy Riot défenseurs russes.

Choqué par une partie du public dans la déclaration Octobre, qui est que, comme d’apprendre de la façon dont les dirigeants chinois à Pékin dans la stabilisation de la société. (Les manifestations de 1989 étudiants à Pékin par exemple, mis de force vers le bas.) Enfin, dit avant les commémorations de lundi, et non pas les manifestations d’étudiants réprimées qui ont commencé la révolution en Tchécoslovaquie, mais qui était juste l’une des nombreuses manifestations.

carton rouge

Zemana grande partie grâce à l’appui de la société tchèque, mais ne sont pas présents au service commémoratif de lundi à ses représentants. Les membres de la foule importante a montré pour la carte haut-parleur rouge de la cérémonie, et des œufs jetés à la tête de l’Etat. Chanté la “Zeman sortir!» – A été, et que “nous ne voulons pas être une colonie russe”. Le chef de gardes du corps de l’État parapluies protégé la tojászáportól, mais Gauckot frappé.

Discours Allemagne et les pays du groupe de Visegrad, les chefs d’Etat ainsi. Président slovaque Andrej Kiska applaudi son discours, la foule a salué l’Ukraine. Représentant le Président de la République de Hongrie Janos Ader ont lancé des oeufs après le transfert de la plaque, quelques instants avant il tire au parapluie de sécurité ceux terme – dans l’indice.

Le tchèque et allemand comme les publications officielles souviennent dernier incident – Rab rappelle Cameron, correspondant local de la BBC. Selon l’ancien chef de l’Etat est l’allemand choqué par l’incident, tandis que le second, un seul éclaboussures d’oeuf a trouvé un morceau sur lequel bon rire. Avec Gauckot évidemment surpris qu’un événement de commémoration de protestation violente a changé.

Zeman avait lui-même jeté à la foule qui n’a pas peur de tourner de lui. Comme il a dit qu’il était là 25 ans plus tôt démonstration. (Zeman était un membre du parti au pouvoir entre 1968 et 1970, mais a dénoncé la répression du Printemps de Prague, après avoir été exclu.) Cependant, à son avis, être pris en compte que la répression brutale des manifestations étudiantes ne devienne pas un bain de sang.

Budapest

La BBC – ainsi que l’AP, Wall Street Journal, Reuters et plus acceptant de ces nouvelles sortie de médias – le rapport hier soir manifestation à Budapest, qui a été présenté comme une manifestation anti-gouvernementale. Les manifestants ont scandé des slogans contre Viktor Orban. Ils ont accusé le premier ministre de prendre les fonctionnaires corrompus et trop amical avec la Russie. Des manifestations similaires étaient au moins 20 autres villes hongroises et de nombreuses villes étrangères, notamment à Londres, Bristol, Berlin, Amsterdam, Bruxelles, Helsinki et Stockholm.

Politiciens de l’opposition étaient dans la foule, mais les organisateurs demandent pártlogókat obéissance ne peut pas être vu. Le rassemblement de lundi était la quatrième manifestation de masse en Hongrie dans les 30 jours. Malgré les protestations Orban très populaire dans le pays, pour assurer la victoire aux élections législatives Avril, a remporté une majorité des deux tiers – qui rappelle la BBC.

gazdaság.hu quotidien forrás_

Leave a Reply 240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |