< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Netadó halasztva, Vida a helyén van: mi lesz az „új ellenzékkel”?

| Mobile | RSS

Netadó halasztva, Vida a helyén van: mi lesz az „új ellenzékkel”?

2014. november 19. | hozzászólás | Közélet

Netadó halasztva, Vida a helyén van: mi lesz az „új ellenzékkel”?

Mi lesz most az októberben netadó-ellenes megmozdulásként indult, hétfőn általános ellenzéki tüntetéssé vált mozgalommal? Mikor lesz újabb tüntetés? Egyáltalán tüntet-e újra Orbán „új ellenzéke”, vagy más jellegű akciók lesznek? A hétfői tüntetés szervezőit kérdeztük.

A HaHa és a vele együtt színre lépett oktatási érdekvédő szervezetek egyáltalán nem tűntek el nyomtalanul a közéletből – ez biztosan kiderült hétfőn a Kossuth téren. A hétfői tüntetés szervezői között több, egykor a Hallgatói Hálózatban (HaHa) és Középiskolai Hálózatban (KiHa) feltűnt aktivistát találunk.

Kiss Soma Ábrahám, a tüntetés ceremóniamestere, aki vihart kavart a Szovjetunió nevének cirill betűs rövidítésével díszített pólójával, az Indexnek pedig kommunistának nevezte magát, maga is a Hallgatói Hálózatot erősítette – a Cink 2013-ban „a HaHa anarchokommunistájának” titulálta őt. De az orbáni-hoffmanni oktatási reform elleni tiltakozás időszakában tűnt fel az esemény egyik szónoka, Krasznahorkai Emma is, méghozzá a Középiskolai Hálózat (KiHa) aktivistájaként.

Krasznahorkai Emma az atv.hu-nak azt mondta, elégedett a hétfői tüntetéssel. Szerinte a beszédek többsége jól működött, az emberek „jól fogadták az új arcokat”.

A megmozdulás egyik szervezőjeként úgy látta, hogy „nagyon heterogén volt a tömeg, de közös ügyért harcoltak”. Bár vannak olyan hívószavak, amikre sokan ugranak, például Orbán vagy Fidesz, itt most többről volt szó. Céljaik közt szerepel, hogy „mondjon le a teljes politikai elit, mert nagyon cikik”, és így nem lehet igazi rendszerváltás.

Kissnél és Krasznahorkainál rejtélyesebb, vagy legalábbis kevésbé karakteres a múltja a tüntetés „főszónokának” is nevezett Nemes Balázsnak, aki a Nem némulunk el Facebook-oldal alapítójaként kivette a részét a netadó-ellenes tüntetésekből is.

Nemes Balázs, aki a netadó visszavonása után nyilvánosan határolódott el a tüntetések MSZP-közelinek tartott másik főszervezőjétől, Gulyás Balázstól, az atv.hu-nak arra a kérdésére, hogy mit csinált egy évvel ezelőtt, lakonikusan annyit felelt, hogy „egyetemre járt”. Elmondása szerint a közélet iránt már akkor is érdeklődött, de aktivizálódását a netadó-ellenes tüntetések szervezése idézte elő.

Nemes a maga részéről – Krasznahorkaihoz hasonlóan – sikeresnek tartja a hétfői tüntetést, és a kérdésünkre megerősítette a Nem némulunk el csoport közleményében foglaltakat, amely szerint a tüntetés szervezői a rendezvény hivatalos vége után nem hagyták el a helyszínt – az egy kivétel az ATV-s szereplése idejére távozó, majd a Kossuth térre visszatérő Dabóczy Mihály volt.

Krasznahorkai érdeklődésünkre megerősítette Nemes szavait, a szervezők szerinte sem hagyták magukra a tüntetőket, ennek ellenére „jogos kritikának érzi”, hogy nem szervezték meg eléggé a tüntetés levezetését. Ez utóbbit azzal magyarázta, hogy „spontán jött a vonulás ötlete”, hiszen még a Facebook-oldalukon sem jelezték előre. Krasznahorkai szerint több csoport is megpróbálta rávenni a tömeget arra, hogy elvonuljanak a Parlament erről, de nem tudja, hogy ezek mögött kik álltak.

A továbbiakról Nemes Balázs egyelőre nem tudott konkrétumokat mondani, mint mondta, „a szervezők egyike sem az igazság letéteményese; az eddigi tüntetések is spontaneitásuk miatt voltak sikeresek, az adott momentum, a netadó és a Vida Ildikó körüli botrányok generálták őket”.

Krasznahorkai Emma szerint „folytatni kell a tiltakozásokat, hiszen mindenki láthatja, hogy az emberek nagyon dühösek”, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mindketten úgy látják, hogy a tüntetések mellé „humoros, ironikus akciók, flashmobok” is várhatóak a következő időszakban. Krasznahorkai példaként a szerda reggelre tervezett akciót említette, amikor „polgári engedetlenségi megmozdulás keretében csoportosan mennek be a NAV irodákba megkérdezni, hogy lemondott-e már Vida Ildikó”.

Hova tűnt Várady Zsolt?
A Valasz.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a hétfői tüntetés szónokai közül hiányzott Várady Zsolt Iwiw-alapító. Várady Facebook-bejegyzésében gratulált a szervezőknek a hétfői tüntetéshez, ám közölte: a szervezők közötti kooperatív légkör megváltozása miatt úgy döntött, hogy a felkérés ellenére nem beszél a rendezvényen. Nemes Balázs kérdésünkre nem kívánta kommentálni Várady visszalépését, ám azt megerősítette, hogy az iwiw-alapító valóban a tüntetés felkért szónoka volt.

atv.hu / B. J. – G. G.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 174 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: