< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Könnyebben lophat januártól a kormány

| Mobile | RSS

Könnyebben lophat januártól a kormány

2014. november 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Könnyebben lophat januártól a kormány

Januártól minden érdemi kontroll nélkül, sőt, akár a nyilvánosság teljes kizárásával támogathatja a kabinet akár saját tagjait, a kormánytagok családját, vagy a Fideszhez közel álló szervezeteket. Az Átlátszó szúrta ki, hogy úgy módosítottak néhány szót a pénteken benyújtott, a költségvetést megalapozó 194 oldalas törvényjavaslatban, hogy ha azt jelenlegi formájában szavazza meg a parlament, akkor januártól a kormány a hazai forrásból finanszírozott költségvetési támogatásokra vonatkozóan jelentősen korlátozza a nyilvánosság szintjét, s az összeférhetetlenségi szabályokat.

Eddig ugyanis a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény előírta, hogy nem indulhat pályázóként, és nem részesülhet támogatásban az az egyesület vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező azon szervezeti egysége, valamint az egyházi jogi személy, amely a pályázat kiírását megelőző öt évben együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal, illetve amely közös jelöltet állított bármely párttal országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azzal indokolta: a cél a “civil szervezetek közötti megkülönböztetés megszüntetése”.

Ennél azonban jóval komolyabb következményekkel jár az a módosítás, ami az államháztartás alrendszereiből nyújtott minden költségvetési támogatást (azaz minden hazai támogatást) kivesz ugyanennek a törvénynek a hatálya alól – hívta fel a figyelmet az Átlátszó. Ezzel megszűnne a tilalom, mely szerint a döntéshozók, a kormánytagok és hozzátartozóik, valamint a pártokhoz kötődő szervezetek nem támogathatóak a büdzséből.

Magyarán – fogalmazott a portál – “januártól hazai közpénznél semmi sem tiltja majd, hogy a támogatást a miniszter felesége, a helyettes államtitkár, a támogatási döntést meghozó közhivatalnok gyermeke vagy a támogatási döntést előkészítő személy saját maga kapja”. Ráadásul mindezt úgy, hogy közben az ilyen támogatásokért folyó versenyben csak a nyertes pályázatokra és azok végrehajtására vonatkozó adatok maradnak majd nyilvánosak, a vesztesekre vonatkozóak nem, sőt utóbbiakat törölni kell az elbírálás után.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 160 megnézve, 1 alkalommal mai nap |