< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hitelminősítés Megerősítette Magyarország osztályzatait a Fitch

| Mobile | RSS

Hitelminősítés Megerősítette Magyarország osztályzatait a Fitch

2014. november 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hitelminősítés
Megerősítette Magyarország osztályzatait a Fitch

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait pénteken a Fitch Ratings. A besorolások kilátása továbbra is stabil.

A nemzetközi hitelminősítő jelenleg “BB plusz” osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, “BBB mínusz”.

A cég megerősítette “BBB” szinten a besorolási országplafont is, amely a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok felső osztályzati határa. Ez két fokozattal jobb az irányadó szuverén magyar devizaadós-osztályzatnál.

A Fitch Ratings az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek este Londonban bejelentett döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata “BB/B”. A hosszú futamidejű “BB” magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb, mint a Moody’s és a Fitch szuverén magyar besorolása.

A Moody’s “Ba1” hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings most megerősített “BB plusz” hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. A Moody’s e hónap elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar besorolás kilátását.

A cég e lépése nyomán a magyar szuverén adósosztályzat mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel. A Fitch Ratings a magyar adósosztályzatok péntek esti megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalék feletti – jövőre azonban érezhetően lassuló – növekedést, és a következő évekre 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiányt vár a magyar gazdaságban.

A Fitch jelenlegi előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék 2014-ben 3,2 százalékkal növekszik, ami “markánsan meghaladja” az Európai Unió más gazdaságainak bővülési ütemét, bár elmarad a Fitch által Magyarországéhoz hasonló szuverén besorolással nyilvántartott országcsoport 3,7 százalékos idei várható mediánértékétől.

A Fitch Ratings londoni elemzői az idén a GDP-hez mérve 2,9 százalékos, jövőre és 2016-ban 2,8, illetve 2,7 százalékos államháztartási deficitet várnak. A hitelminősítő szerint az idei magasabb hiányt a választási évvel összefüggő “célzott” költségvetési intézkedések magyarázzák.

A cég szerint a 3 százalék alatti hiányok elősegíthetik a közadósság-ráta valamelyes mértékű fokozatos csökkenését, de a “kiszámíthatatlan üzleti környezet” hatással lehet a jövőbeni beruházásokra.

A munkanélküliségi ráta markáns csökkenése élénkíti a fogyasztást, a Fitch Ratings azonban 2015-ben 2,3 százalékra lassuló GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban, tekintettel az Európai Unió előző finanszírozási ciklusának kifutására.

A globális környezet várható fokozatos javulása középtávon 2,5 százalékos növekedési ütemet tehet lehetővé a magyar gazdaságban – jósolták a Fitch londoni elemzői. Ez valamivel derűlátóbb előrejelzési pálya más nagy londoni házak rövid és középtávú prognózisainál.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a 2015-2016-os időszakra szóló legutóbbi átfogó térségi prognózisukban 2,2 százalékos éves növekedéseket valószínűsítettek a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői a felzárkózó térségről összeállított, novemberre szóló havi előrejelzésükben 2015-re ugyancsak 2,2 százalékos növekedést jósoltak Magyarországon.

A Moody’s Investors Service minap Londonban ismertetett éves országjelentésében szintén azt jósolta, hogy a következő három évben a magyar hazai össztermék évi átlagban 2,2 százalék körüli ütemben bővülhet.

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött pénteki elemzésében a Fitch Ratings azt valószínűsítette, hogy az államháztartás várható deficitpályája alapján a GDP-arányos államadósság-ráta lassú csökkenésnek indul.

A cég előrejelzése szerint az adósságráta 2016-ra 76,4 százalékig süllyed a 2013-ban mért 77,3 százalékról. Mérsékelt hiányokkal és éves átlagban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő elsődleges többlettel, valamint 2,5 százalékos éves GDP-növekedésekkel számolva a Fitch Ratings 2022-re 71 százalékos államadósság-rátát vár, megjegyezve, hogy ez is magas adósságterhet jelentene.

A jelentős folyómérleg-többletek és a külső adósság leépítésének folyamata ugyanakkor várhatóan a nettó küladósság markáns csökkenéséhez vezet: a Fitch Ratings saját számítási módszertana szerint az így mért adósságráta 2016 végére 40,5 százalékig csökkenhet a 2013-ban mért 64,7 százalékról.

A devizaalapú adósságok ügyében hozott új törvények erősítik a háztartások pénzügyi mérleghelyzetét, ugyanakkor tovább gyengítik a már most is ingatag bankszektort – áll a Fitch elemzésében. A cég várakozása szerint a magánszektornak folyósított banki hitelek értéke az idén és 2015-ben is csökkenni fog, reálértéken 1,7, illetve 0,3 százalékkal.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |