< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Forrongás Budapesten: mi jön a harag ősze után?////Agitation à Budapest: ce qui vient après la chute de la colère?

| Mobile | RSS

Forrongás Budapesten: mi jön a harag ősze után?////Agitation à Budapest: ce qui vient après la chute de la colère?

2014. november 30. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Forrongás Budapesten: mi jön a harag ősze után?

A héten újra ezrek tüntettek Budapesten, most a magán-nyugdíjpénztári tagok nevében, de már egy frissen alakult korrupcióellenes szervezet azt is bejelentette, hogy december 4-ére minden eddigi tiltakozó szervezettel karöltve egy gigatüntetést szerveznek. A tüntetések mögött álló szervezők között továbbra sem lehet érdemben felfedezni hivatalos pártokat, de nemzetközi összehasonlításban sem könnyű analógiát találni. Az sem világos, hogy az utcai tüntetések „létrehoznak-e” egy új, kormányozni képes, a Fidesz elitjét leváltani tudó politikusi garnitúrát. A Hetek cikke.
Forrongás Budapesten: mi jön a harag ősze után?
Tüntetés a Kossuth téren. MTI fotó.

Megalakult a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz), amely nem készül politikai pályára, hanem korrupciós ügyek és korrupciós folyamatok feltárását, az ügyeket bejelentők védelmét és segítését szeretné előmozdítani. Az alapító iratokat a volt NAV-os Vancsura István és Horváth András, Vágó Gábor közgazdász-politológus, volt LMP-s országgyűlési képviselő, illetve Hadházy Ákos, a trafikbotrányt kirobbantó egykori szekszárdi fideszes önkormány­zati képviselő írta alá. A szövetséghez csatlako­zott Karancsi Tibor volt rendőrtiszt, a kilencvenes évek olajbotrányainak egyik kirobbantója. A Kellesz csatlakozik december 4-én ahhoz a korrupcióellenes tüntetéshez, amit egy másik csoport hirdetett meg és minden eddiginél nagyobb megmozdulásra számítanak.

Újfajta civilség

Vágó Gábor az LMP egykori országgyűlési képviselője, aki kilépett már a Schiffer András vezette pártból, a Heteknek kifejtette, hogy ideológiai szempontból nem lehet definiálni a tüntetések mögött álló személyeket, mert nagyon sokszínű személyiségekből állnak a szervezők csoportjai. Ő személy szerint ismer közöttük új balost, liberálist és konzervatívot egyaránt.

Vágó Gábor arra a kérdésünkre, hogy ez a mozgalom hasonlít-e a spanyol Podemos-mozgalomra (hevenyészett fordításban: „képesek vagyunk rá”), azt válaszolta, eszközeiben igen, így ők is használják az internetet a mozgalom szervezésére, ők is önszerveződést hirdetnek, mint mi, illetve hozzánk hasonlóan az állampolgári aktivitás pártján állnak, de Spanyolország és Magyarország helyzete miatt eltérő az ideológiai alapvetésük. „A spanyol elit túlságosan unió­párti, ezért a Podemos EU-szkeptikus, míg a Fidesz EU-szkeptikus, ezért a magyar tüntetők az Orbán-kormány keleti fordulata elleni ellenérzéseiket az Európai Unió csillagos zászlójával tudják kifejezni” – fogalmazott Vágó.

A fővárosi tüntetések szervezői, ellenben a spanyol Podemosszal, amely már párt, most inkább a pártosodás helyett arra törekednek, hogy minél életképesebb civil közösségeket hozzanak létre, hogy így tartsák nyomás és kontroll alatt a hatalmat. „Jelenleg a Parlament egy bábszínház, csak eljátsszák, hogy parlamentarizmus van, de a lényeges döntések nem ott születnek. Az ellenzéki pártok csak statisztái a rendszernek, ilyen helyzetben nincs értelme az ellenzéki parlamenti munkának. Jelenleg csak a Parlament épülete értékes, de ami benne zajlik, az egy drága törvénygyárrá alacsonyodott” – tette hozzá a volt politikus, aki szerint éppen ezért a jelenlegi rendszerben sokkal hasznosabb, ha egy-egy ügyre hatékonyan rárepülő, tömegeket megmozgatni képes állampolgári szervezetek veszik vissza a közpolitizálás lényegét.

Vágó szerint nemcsak az elmúlt 4 év, hanem az azt megelőző 20 év is elhibázott, ezért új, és valóságos rendszerváltásra volna szükség, amelyet az állampolgári mozgalmak kény­szeríthetnek ki a magyar elitből. A civilek kezében pedig a tömegtüntetések jelentik az egyik eszközt, de fontos része az újfajta politizálásnak a közösségteremtés is, hogy országszerte jöjjenek létre életképes civil közösségek. „A Bajnai-projekt azért bukott meg, mert felülről próbáltak az eliten belüli korszakváltást létrehozni, méghozzá az eliten belüli alkudozással, de csúfosan elhasalt ez a történet. Nem volt hiteles. Magyarországot felülről nem lehet megváltoztatni, azt csak alulról, a magyar emberek tudják megtenni, csak ők tudják azt elérni, hogy rendes rendszerváltás legyen végre” – érvelt Vágó Gábor.

Vákum az ellenzéki oldalon

Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a Heteknek az új magyar ellenzéki mozgalmakkal kapcsolatban kifejtette, hogy inkább az ellenzéki oldalon tapasztalható vákuumba léptek be. „Láthatóan tömegek elégedetlenek az Orbán-kormány kormányzásával, de azt érzik, hogy a hivatalos ellenzék nem képviseli őket, ezért tömeges igény állt elő új politikai erőkre, de jelenleg kiforratlan az, ami az utcán zajlik” – fogalmazott a politikai elemző.

Krekó szerint egyenesen téves az a feltételezés, hogy a jelenlegi magyar tüntetők analógiái a spanyol Podemos-mozgalomnak. A múlt héten írtunk arról (Nemzeti egyet nem értők – Új ellenzéki mozgalmak. Hetek, 2014. november 21.), hogy Nemes Balázs egyetemista, a Közfelháborodás napja egyik szervezője és szónoka a Heteknek azt mondta, hogy ugyan ő maga sem tudná definiálni, valójában mi az, amit tesznek. „Új, formabontó ellenzéki szerveződések vagyunk, nincs olyan kategória, amelynek megfelelünk” – magyarázta Nemes, aki szerint talán – az általa Török Gábor politológustól az ATV-ben hallott – spanyol Pode­mos-mozgalom lehet analógia.

A Podemos új baloldali ideológiai alapon áll, és az egész egy 2011-es tüntetéssorozatból indult ki, amelynek Indignados (Felháborodottak) volt a neve. A mozgalom a közösségi portálokon szerveződött, és nagyon rövid időn belül több százezres (internetes) tagsággal rendelkezett. A Podemos megjelenése felborította a kétpólusú, szocialisták és néppártiak által uralt spanyol pártrendszert, jelenleg a 27 százalékos támogatottságukkal az egyik legnépszerűbb párt, mert a korrupciós botrányok „felforgatták” az országot. A szavazói közel 42 százaléka azzal magyarázta támogatását, hogy csalódott a többi pártban. Sikerükhöz persze kellett az is, hogy Spanyolországban például a korrupció­ellenes ügyészség több tucat embert, polgármestereket, politikusokat és vállalkozókat tartóztatott le, mert – közel 80 milliárd forint értékben – Madrid, Valencia, Murcia és León önkormányzatainál egyes cégeknek csúszópénzért biztosították a megrendeléseket közbeszerzéseken.

Krekó Péter felhívta a figyelmünket arra, hogy az elégedetlenek mozgalmára építő, tömegtüntetésekből kinövő Podemos radikálisan EU-szkeptikus, inkább oroszbarát politikai szervezet, amely az Ukrajnában zajló demokratikus folyamatokat a Kreml véleményéhez hasonulva neofasizmusnak ítéli, illetve azért küzdenek, hogy Izrael ellen a legkeményebb szankciókat vezesse be az Európai Unió. Még az Iszlám Állam elleni katonai fellépéssel sem értenek egyet. Külpolitikájuk szinte az antitézise a nyugati államokénak.

„Magyarországon EU-s és norvég zászlókkal tüntetnek a túlzott Moszkva-barátsággal vádolt Orbán Viktor ellen. A magyar tüntetők többsége úgy tűnik, inkább több Nyugatot, több demokráciát és több Európát akar. A Podemos nem ilyen!” – szögezte le Krekó, hogy szerinte miért nem jó a Podemosszal párhuzamba állítani a magyar tüntetéseket.

A politikai elemző úgy vélte, hogy egyébként Európában valóban trend az elitellenesség, illetve az, hogy a mérsékelt baloldali és mérsékelt jobboldali pártokkal szemben antipártok törnek előre; de szerinte Magyarországon ennek a megfelelői a radikális jobboldali Jobbik és az „újbalos, antiglobalista” LMP.

Mínusz tizenkettő

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egy hónap alatt jelentősen veszített a Fidesz a népszerűségéből. A csökkenés mértéke hasonlít ahhoz a helyzethez, amikor 2006 nyarán a Gyurcsány vezette MSZP a választások megnyerését követően kormányozni kezdett, de az addig titkolt megszorítások miatt szakadni kezdett a párt népszerűsége. Úgy tudni, a Fidesz megújítja a kommunikációs és stratégiai stábját, hogy reagáljon a folyamatokra.

A 2006-os áprilisi választásokon az MSZP 43 százalékos eredményt ért el, de június után, amikor Gyurcsány Ferenc bejelentette az Új Egyensúly címet viselő megszorítócsomagját a párt népszerűsége zuhanni kezdett, augusztusra a biztos pártválasztók között már csak 35 százalékon álltak a szocialisták. Havonta 5 és 10 százalék között esett az MSZP népszerűsége. A zuhanás szeptemberig tartott, és meglepetésre az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni „háborús” helyzet hozott némi stabilizációt az MSZP számára.

A Tárki legfrissebb adatai kezdenek – noha teljesen más a politikai környezet – ehhez a helyzethez hasonlítani, mivel az e hónapi kutatásuk szerint egy hónap alatt (!) a Fidesz–KDNP 12 százalékpontot veszített népszerűségéből a teljes népesség körében, vagyis októberhez képest a támogatói kör (37 százalék) harmadával csökkent, azaz novemberben 25 százalék.

Tekintve e tábor méretét, ez szinte földcsuszamlásszerű népszerűségvesztésre utal, de továbbra is egyértelmű a kormánypártok előnye. Ez utóbbi az, amiben eltér a helyzet a 2006-os MSZP-s analógiától, mert akkor a kormányzó szocialisták riválisa, a Fidesz megelőzte az MSZP-t. A Fidesz már akkor kormányzóképes erőnek tűnt, ma viszont Orbán Viktornak nincs igazi kihívója.

A Tárki arra is kitért, hogy a pártpreferenciájukat nem közlő válaszadók között különösen megnőtt azok aránya, akik eltitkolják pártszimpátiájukat (13 százalékról 19 százalékra), de növekedett a bizonytalanok aránya is (21 százalékról 24 százalékra). Az adatokból úgy tűnik, hogy a többi párt nem nagyon részesedett a Fidesz apadásából, a Fideszt elhagyók többsége „bizonytalan”, vagy „titkolódzó” lett. Egy másik adatsorból, az úgynevezett biztos pártválasztók körében annyi mérhető, hogy az MSZP és a Jobbik is 4-4 százalékot emelkedett, de ez sem jelenti azt, hogy jelen­leg érdemi alternatíváját jelentenék a Fidesznek, hisz nem rendelkeznek a kormányzáshoz szükséges nagyságú társadalmi támogatottsággal.

Az intézet egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a regisztrált változások alapján irajzolódó tendenciák csak a következő hónapok során erősíthetők meg.

A Fidesz népszerűségének esését egyébként már egy korábbi, az Ipsos intézet által készített kutatás is prognosztizálta. A november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásuk szerint akkor 5 százalékot esett a Fidesz népszerűsége a teljes lakosságban. A kutatásuk egyébként felhívta a figyelmet arra, hogy a középosztályban és a fiatalok között még nagyobb, 10–12 százalékos volt a nép­sze­rű­ség­vesztés. A párt támogatói derékhadát jelentő rétegekben elszenvedett 10–12 százalékpontnyi visszaesések következtében némileg meg is változott a Fidesz-tábor társadalmi karaktere, kezd „idős” párttá válni a kormány­párt. Závecz Tibor, az Ipsos igazgatója szerint egyébként az internet­adó lehetett az a momentum, ami miatt 400 ezer ember kiábrándult a kormánypártból.

A Political Capital igazgatója azt is elmondta, hogy jelenleg nem látható, hogy az elégedetlenségi tüntetésekből mi nő ki, milyen következménye lesz ezeknek, mert a Fidesszel szembeni politikai alternatíva-„képződés” még nem látszik ebből az olykor eklektikus mozgalomból. „Nem láthatóak kormányozni képes személyiségek még, ez most inkább egy politikai laboratórium, ami kitermelhet valami politikailag életképes formációt, de ez közel sem biztos” – tette hozzá.

Hetek
forrás:atv.hu

Agitation à Budapest: ce qui vient après la chute de la colère?

Cette semaine, des milliers de personnes ont manifesté à Budapest à nouveau, maintenant, au nom des membres privés de fonds de pension, mais une organisation nouvellement formée anti-corruption a également annoncé que le 4 de chaque organisation, en collaboration avec un des concerts de protestation précédente manifestation organisée. Pas encore partis officiels d’étudier les avantages entre les organisateurs derrière les manifestations, mais pas facile à trouver une analogie en comparaison internationale. Il ne est pas clair que les manifestations de rue “pour créer” une nouvelle capacité à diriger, le politicien Fidesz capable de remplacer l’ensemble élite. Article de la semaine.
Agitation à Budapest: ce qui vient après la chute de la colère?
Démonstrations en place Kossuth. Photo MTI.

La formation de l’Alliance anti-corruption (mauvais), qui ne est pas une carrière politique, mais aussi pour la corruption et d’exploration de la corruption processus, dénonciateurs protection et la promotion des questions que vous souhaitez promouvoir. Les documents fondateurs de l’ex-NAV-pouces Vancsura Stephen et Andrew Horvath, Gabor éditeur économiste et politologue, il a été membre du Parlement LMP ou Hadházy Ákos trafikbotrányt suscité les anciens représentants du gouvernement Fidesz Szekszárdi signé. L’alliance a été rejoint par des policiers Tibor Karancsi, un déclencheur pour le scandale de l’huile des années nonante. Nous avons besoin de vous joindre sur 4 Décembre à la lutte contre la corruption protester ce que l’autre groupe a annoncé et mis en mouvement plus que jamais prévu.

New Breed civilség

Gabor coupe LMP ancien membre du Parlement, qui avait quitté le parti dirigé par Andras Schiffer, pour la Semaine a expliqué que ce ne est pas possible de définir les personnes derrière les protestations point de vue idéologique, il est des personnalités très différentes sont des groupes d’opérateurs. Connu parmi nouvelle gauche, libéral et conservateur ressemblent Elle a personnellement.

Gabor coupe à la question que ce mouvement est semblable à l’espagnol Podemos mouvement (traduction fortune: “Nous pouvons le faire”), il a répondu, les actifs font, afin qu’ils puissent utiliser l’Internet pour organiser le mouvement, ils prêchent aussi l’auto-organisation, comme nous et comme nous, sont en faveur de l’activité civique, mais en raison de la situation en Espagne et en Hongrie différente terre idéologique. “L’élite espagnole trop pro-syndicat, de sorte que le Podemos UE-sceptique, tout en Fidesz UE-sceptiques, de sorte que les manifestants hongrois contre des sentiments contre le gouvernement Orban tour du drapeau étoile orientale de l’Union européenne peut exprimer” – a déclaré coupe.

Les organisateurs de manifestations dans la capitale, tandis que le Podemosszal espagnol, qui a été le parti, plutôt que les pártosodás cherchent maintenant à attirer les communautés civiles plus viables mis en place afin qu’ils puissent garder sous contrôle la pression et la puissance. “Actuellement, le Parlement est une marionnette, juste agir que le parlementarisme, mais les décisions importantes sont prises pas là. Les partis d’opposition ne sont que des figurants dans le système, il est inutile dans une telle situation le travail parlementaire de l’opposition. Actuellement, seul le Parlement construction précieux, mais ce qu’il ya dedans se déroule dans un törvénygyárrá cher dégradé “- dit l’ancien politicien, qui, par conséquent, que le système actuel est capable de faire beaucoup plus si un cas effectivement volé dans masses mobiliser les organisations civiques reprennent közpolitizálás l’essence.

Coupe ne est pas seulement les quatre dernières années, mais aussi raté les 20 années précédentes, de sorte que le nouveau système et un réel changement serait nécessaire, ce qui peut forcer les mouvements des citoyens dans l’élite hongroise. Dans les mains des civils et des manifestations de masse sont un outil, mais une partie importante de la nouvelle forme de politique pour la création de la communauté, à travers le pays pour créer une communauté civile viables. “Le projet est Bajnai a échoué parce que le dessus de l’époque a essayé de créer un changement au sein de l’élite, même dans la négociation d’élite, mais tout à fait enclins à cette histoire. Il ne était pas authentique. Hongrie de ci-dessus ne peut pas être changé, ce est seulement à partir du bas du peuple hongrois peut le faire, mais ils savent qu’ils cherchent à être en mesure de mener le régime normal »- Gabor a fait valoir l’éditeur.

Passez l’aspirateur sur le côté de l’opposition

Peter crack, le directeur de la Semaine de la capitale politique ont expliqué sur les nouveaux mouvements d’opposition hongrois à être plus rejoint le côté de l’opposition vu dans le vide. “Apparemment, les masses ne sont pas satisfaits avec le gouvernement du gouvernement de M. Orban, mais je ai l’impression que l’opposition officielle ne les représente pas, la demande si massive a présenté de nouvelles forces politiques, mais il est maintenant un patchwork de ce qui se passe dans les rues”, – a dit un analyste politique.

Krekó directement sous la fausse hypothèse que les actuels manifestants hongrois analogies du mouvement espagnol-Podemos. La semaine dernière, nous avons écrit sur (désaccord national -. Nouveaux mouvements d’opposition semaines, le 21 Novembre 2014), Balázs Nemes université, l’un des organisateurs et le tollé public Semaine Jour pour le Président a dit que, bien qu’il ne pouvait pas définir, en fait, ce que nous faisons. “Nouveau ou organisations de l’opposition non conventionnelles, il n’y a pas cette catégorie, ce qui est approprié», – explique Noble, qui, peut-être – il Gábor Török politológustól ATV a été entendu – mouvement espagnol Podemos peut analogie.

Podemos est les nouveaux gauche raisons idéologiques, et tout a commencé à partir de 2011 une série de démonstration, qui Indignados (indignés) a été appelée. Le mouvement a été organisée sur les sites de réseautage social, et a eu des centaines de milliers de membres (Internet) dans un très court laps de temps. L’apparition de Podemos bouleversé le pôle, dominée par les socialistes et le système de parti espagnol néppártiak, actuellement l’un des top 27 pour cent támogatottságukkal parti à cause de scandales de corruption “saccagé” le pays. Près de 42 pour cent des électeurs soutiennent expliqué que déçu l’autre partie. Succès, bien sûr, était le fait que, en Espagne, par exemple, la poursuite anti-corruption de dizaines de personnes, des maires, des politiciens et entrepreneurs arrêté parce que – une valeur de près de 80 milliards de HUF – Madrid, Valence, Murcie et Leon municipalités des entreprises individuelles glissement argent pour livrer les commandes dans les marchés publics.

Peter Krekó attiré l’attention sur le fait que le mouvement insatisfaits dans la construction de manifestations de masse de plus en plus hors Podemos radicalement UE-sceptiques organisation politique, plus pro-russe que les processus démocratiques en Ukraine, qui aura lieu à l’opinion hasonulva vue Kremlin de néofascisme ou du mal à résister à des sanctions plus sévères d’Israël mènent à l’Union européenne. Même une action militaire contre l’État islamique en désaccord. La politique étrangère est presque l’antithèse de államokénak occidentale.

“En Hongrie, l’UE et drapeaux norvégiens protester contre l’accusé excessive pro-russe Viktor Orban. La majorité des manifestants hongrois semble de plus en plus occidental, plus de démocratie et plus d’Europe veut. Le Podemos ne est pas si “- Épinglé bas crack, à son avis, pourquoi est-ce mal d’établir des parallèles avec les manifestations Podemosszal hongrois.

Les analystes politiques estiment que sinon la tendance en Europe est vraiment anti-élite, et le fait que la gauche modérée à modérer les partis de droite et anti partis aller de l’avant; Hongrie, mais il pense que ce est le même que l’aile droite radicale Jobbik et les “újbalos, anti-mondialiste” LMP.

minus Twelve

Les derniers sondages d’opinion par mois Fidesz perdu popularité importante. Le taux de diminution est similaire à la situation à l’été 2006, quand il a conduit le MSZP Gyurcsany après avoir remporté les élections ont commencé à orienter, mais à cause de l’austérité précédemment secrète a commencé à casser la popularité du parti. Je sais que le Fidesz renouveler la communication et stábját stratégique pour répondre à l’évolution.

Élections de 2006 avril, le MSZP a réalisé un bénéfice de 43 pour cent, mais après Juin, quand Ferenc Gyurcsany a annoncé des mesures d’austérité dans le New Balance dirigé la popularité du parti a commencé à tomber en Août, ne avait 35 pour cent chez certains électeurs des partis socialistes. La popularité du MSZP est tombé entre 5 et 10 pour cent par mois. La plongée a duré jusqu’en Septembre, et la surprise “guerre” situation après le discours fuites Őszöd apporté une certaine stabilisation pour le MSZP.

Les chiffres récents de Tárki commencent – bien que l’environnement politique complètement différent – (!) Par rapport à cette situation, comme de ce mois, selon des recherches dans un mois Fidesz 12 points de pourcentage perdu en popularité parmi la population tout entière, ce est par rapport à Octobre de l’anneau de support (37 pour cent) a chuté d’un tiers, soit 25 pour cent en Novembre.

Compte tenu de la taille de ce camp, il se réfère à un glissement de terrain près de perdre leur popularité, mais il est encore un net avantage des partis au pouvoir. Ce dernier est ce qui est différent sur le MSZP analógiától 2006 parce que le rival socialiste au pouvoir, le Fidesz a dépassé le MSZP. Fidesz semblait déjà être en mesure de forcer le gouverneur, mais aujourd’hui, il ne est pas réel challenger Viktor Orban.

Tárki a également déclaré que l’augmentation en particulier chez les pártpreferenciájukat ne pas communiquer la proportion de répondants qui dissimulent pártszimpátiájukat (13 pour cent à 19 pour cent), mais aussi augmenté la proportion de indécise (21 à 24 pour cent). D’après les données, il apparaît que l’autre partie ne est pas une part de la apadásából Fidesz, laissant la plupart des Fidesz était “incertain” ou “secret”. Un autre ensemble de données, dans les dits électeurs du parti assez sûr de mesurer si le MSZP et le mieux, ce est 4-4 pour cent hausse, mais cela ne signifie pas que pose actuellement une alternative aux mérites de Fidesz, car ils ne ont pas le soutien social directeur taille.

L’Institut est par ailleurs jugé important de noter que les tendances irajzolódó seulement être confirmées dans les prochains mois, en fonction des changements enregistrés.

La popularité de Fidesz a chuté contraire dans une recherche précédente menée par Ipsos institut a également prévu. La première moitié de Novembre, les sondages d’opinion réalisés en conformité avec la population adulte du pays tombera cinq pour cent de la popularité de Fidesz dans l’ensemble de la population. Sinon, leur recherche a attiré l’attention sur le fait que la classe moyenne et les jeunes est encore plus grande, de 10 à 12 pour cent a été la perte de popularité. Souffert dans les couches les sympathisants du parti du squelette 10-12 pourcentage revers en raison de la peu changé le caractère social du camp Fidesz commence à «temps» de devenir partie au parti au pouvoir. Závecz Tibor, directeur d’Ipsos contraire pourrait taxer l’Internet est la fonctionnalité qui fait 400 000 personnes sont déçus par le parti gouvernemental.

Directeur de Political Capital a également dit que ne est pas visible à la manifestation de mécontentement de ce que se développe ce que seront les conséquences pour eux, parce alternative politique au Fidesz contre le “formation” ne est pas visible du mouvement parfois éclectique. «Je ne vois pas des personnalités même être en mesure de diriger, ce est plus d’un laboratoire politique, qui kitermelhet quelque chose de politiquement viable de la formation, mais il est loin d’être certain,” – at-il ajouté.

semaines
Source: atv.hu

Leave a Reply 798 megnézve, 1 alkalommal mai nap |