< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Igazán forró lesz a december Már csak egy lépés a Mars-utazás

| Mobile | RSS

Igazán forró lesz a december Már csak egy lépés a Mars-utazás

2014. november 30. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Igazán forró lesz a december
Már csak egy lépés a Mars-utazás

Hamarosan letesztelik a Vörös Bolygó meghódítását elvégezni képes űrrepülőt.

Minden készen áll arra, hogy december 4-én végrehajtsa tesztrepülését a NASA Orion nevű űrhajója, amit arra terveztek, hogy képes legyen űrhajósokat vinni a Marsra, és egyéb mélyűri küldetésekre.
Kép: NASA

A Delta IV rakétával startoló Orion a floridai Cape Canaveral Air Force Station 37-es kilövőállásáról indul majd. A teszt során még nem lesznek emberek az űrjármű fedélzetén, de segíteni fog a mérnököknek megérteni, hogy milyen állapotok uralkodnak a kabinban mikor az Orion erős sugárzás és extrém hőmérsékletnek kitéve halad repülése közben.

A tervek szerint az Orion közel 5.800 kilométeres távolságig repül majd el – ami 15-ször messzebb van, mint a Nemzetközi Űrállomás – kétszer megkerüli a földet majd a Csendes-Óceánba zuhan. A NASA Langley Kutatóközpontjában készült SCIFLI ( a repülés közbeni képalkotó rendszer) csapata készen áll, hogy hőképeket készítsen a szuperforró visszaérkezésről, mikor az Orion átlépi a légkör határát.

„Kemény menet lesz. Az Orion 20.000 mérföld/óra sebességgel érkezik majd, mint egy apró pont az égen. A több száz mérföldes távolság miatt ez olyan lesz mintha egy szívószálon keresztül próbálnánk megtalálni” – mondta Tom Horvath, a SCIFLI kutatója.

„Az a lényeg, hogy a repülőt a megfelelő helyre vezényeljük a megfelelő időben. Utolsó pillanatos akció lesz. A hőmérséklet a nagyon alacsonyról akár több mint kétezer Celsius fölé is mehet” – tette hozzá a haditengerészet fényképezésért felelős NP-3D típusú – és szintén Orionnak nevezett – repülőjét irányító csapat vezetője.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 825 megnézve, 1 alkalommal mai nap |