< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Új elnököt választ az Alkotmánybíróság élére az Országgyűlés

| Mobile | RSS

Új elnököt választ az Alkotmánybíróság élére az Országgyűlés

2014. november 30. | hozzászólás | Közélet

Új elnököt választ az Alkotmánybíróság élére az Országgyűlés

Újabb háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn az Alkotmánybíróság elnökévé választhatják Lenkovics Barnabást, a testület jelenlegi tagját, míg szerdán a nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartásáról kezdhetnek vitát.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd titkos szavazáson, a parlamenti képviselők kétharmadának támogatásával választhatják meg az Ab új vezetőjét.

Paczolay Péter jelenlegi elnök megbízatása 2015. február 24-én jár le, a törvényi előírások értelmében utódját három hónappal korábban lehet megválasztani. A parlament az Ab tagjai közül választhatja ki a testület elnökét, akinek személyére Kövér László házelnök tett javaslatot pénteken.

Amennyiben a jelenlegi országgyűlési képviselők kétharmada egyetért a fideszes politikus kezdeményezésével, Lenkovics Barnabás lehet az Alkotmánybíróság új elnöke, aki a titkos szavazást követően le is teheti esküjét az ülésteremben.


Lenkovics Barnabás válthatja az Alkotmánybíróság élén Paczolay Pétert
Forrás: MTI/Kovács Attila

Határozathozatalokkal folytatódik az ülésnap, a képviselők döntenek például az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről, a központi címregiszter létrehozásáról, továbbá módosíthatják a jogállási törvényeket.

A hét első ülésnapjának végén a kormány azon törvénymódosító javaslatáról kezdődhet vita, amely létrehozná az Állami Egészségügyi Ellátó Központot a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) helyett, továbbá 39 új pszichoaktív anyagot helyezne tiltólistára.
Ha kedd, akkor szavazás

Kedd reggel a napirend előtti felszólalások után szavazásokkal kezdődik az ülésnap. A parlament ekkor az idei költségvetés mellett a bányászati törvényt is módosíthatja.

Ezt követően a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítási javaslatokat kezdheti tárgyalni a Ház. A kabinet előterjesztésében több mint száz jogszabály változtatását kezdeményezi, amelyek például megszüntetnék a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot, és egy a jövő évi adótörvények elfogadásakor elkövetett hibát orvosolva sávosan határoznák meg az alkoholok jövedéki biztosítékrendszerét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter büdzsét megalapozó javaslata megszüntetné azokat a magánnyugdíj-pénztárakat, amelyeknél a díjfizető tagok száma a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám 70 százaléka alá csökkent.

Tüntetés a magánnyugdíj péztárak megszüntetése ellen
Forrás: Origo

Szintén kedden tarthatják a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi költségvetésének általános vitáját.
Vita az elvándorlásról

Szerdán a Jobbik kezdeményezésére négyórás vitát tartanak a Magyarországról történő elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról.

Az utolsó ülésnapon kezdődhet vita arról a fideszes kezdeményezésről is, amely szerint március 23. a magyar zászló és címer napja lehet, arra emlékezve, hogy 1848-ban ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely kötelezővé tette a nemzeti lobogót a közintézményeken. Ugyancsak általános vita kezdődhet arról az új címen beterjesztett kormánypárti indítványról, amely a hűség falvai elnevezést adná az első világháború után Magyarországhoz visszatérő nyugat-magyarországi településeknek.

A parlament két fideszes képviselő kezdeményezésére tárgyalhatja a négy közszolgálati médiaszolgáltató – a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és a Duna Televízió Nonprofit Zrt. – egyesítésére vonatkozó javaslatot is. Az előterjesztés alapján a jelenlegi Duna Televízió Nonprofit Zrt.-be beolvadna a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatná tevékenységét.

A jövő heti ülés utolsó napirendi pontja az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló kereszténydemokrata javaslat lehet. A kisebbik kormánypárt képviselői azt szeretnék, ha a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek vasárnap és a munkaszüneti napokon nem nyitnának ki.

A legtöbb plázaüzletben a kereskedők még mindig kifizetik a vasárnapi pótlékot
Forrás: AFP/Getty Images/Gary Gershoff

forrás:origo.hu

Leave a Reply 816 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: