< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Viktor: Megtisztítjuk a drogmaffiától Magyarországot

| Mobile | RSS

Orbán Viktor: Megtisztítjuk a drogmaffiától Magyarországot

2014. december 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán Viktor: Megtisztítjuk a drogmaffiától Magyarországot

Orbán Viktor: Megtisztítjuk a drogmaffiától Magyarországot
Koszticsák Szilárd / MTI

A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. A kormányfő megtisztítaná az országot a drogmaffiától.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel kiemelte, hogy az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak.

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

Csütörtökön írtuk meg, hogy értesüléseink szerint európai uniós kötelezettség áll az M0-s egyes szakaszainak fizetőssé tétele mögött. Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette: az útdíjrendszer átalakítását az uniós és a hazai forrásokból épült útrendszerek egymáshoz való viszonyának rendezése kívánja meg.

A miniszterelnök jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.

A várható bevételeket firtató kérdésre elmondta: tanulmányok vannak, de tényekről egy év múlva lehet beszélni, mert még nem tudni, ki hogyan alkalmazkodik a változáshoz. Az útdíjból a büdzsébe várt bevétellel kapcsolatosan megjegyezte: a költségvetés akkor lehet nagyvonalú, ha nem tartalmaz hiányt, de a jövő évi büdzsét sem ilyenre tervezték a jó gazdasági hírek és a pénzügyi stabilitás ellenére. Felidézte ugyanakkor, hogy 7 százalék feletti hiányról indultak a válság idején, és onnan hozták azt 3 százalék alá. Az irány jó, de az állapot még nem fogadható el – fűzte hozzá.
Drogmaffia

A kormányfő a hazai drogmaffia növekedéséről beszélt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12 és 18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a kábítószer életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte ezért lenne érdemes bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Az ötletet sokan támadták már e rövid idő alatt is. A Fidesz támogatja a javaslatot, de Rogán Antal frakcióvezető hangsúlyozta, a gyerekek esetében a szülők engedélyére lenne szükség a teszthez.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben, „tisztázni kell, ki hol áll”. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá – fogalmazott, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.
Kell gáz Ukrajnát kikerülve is

A kormányfő személyes stratégiájának nevezte, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.

Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák–magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. A szomszédos országokkal való összeköttetésekre utalva a miniszterelnök kijelentette: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.

Ismert, Vlagyimir Putyin december 1-jén Ankarában jelentette be a Déli Áramlat építésének leállítását. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését… Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök.
NAV – jogi eljárás kezdődik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének amerikai beutazási tilalmával összefüggő feljelentésről Orbán Viktor azt mondta: megkezdődik egy jogi eljárás, aminek meg kell várni a végét. Minden lehetőség adott, hogy az ország teljes nyilvánossága előtt, fair bírói eljárásban az amerikaiak bemutathassák a bizonyítékaikat és a NAV elnöke megadja a maga válaszát – hangoztatta Orbán Viktor, hozzátéve: „ebből a ravaszkodós, sompolygós időszakból végre átlépünk a tiszta, világos, egyenes beszéd korszakába. Aki állít, bizonyít, akit vádolnak, védekezik”.
A kormány nem törődik a népszerűségével

A kormányzat és a Fidesz népszerűségvesztését mutató felmérésekre reagálva a pártelnök-miniszterelnök azt mondta: a kormány minden fontos dologgal törődik, egy dologgal nem, a saját népszerűségével és ezt a minisztereknek is világossá tette. Azt kérte tőlük: végezzék el a munkát, legyenek eredményesek, a népszerűséget pedig bízzák rá, a három év múlva esedékes következő választási kampányban ugyanis az elvégzett munka alapján adnak bizalmat a választók – közölte. Orbán Viktor természetesnek nevezte, hogy az ellenzék még „kampányüzemmódban” van, azonban – mutatott rá – a kormánynak meg kell kezdeni a gazdasági érdekeket is érintő kormányzást. A tüntetésekre utalva azt mondta: ezt akarta a Fidesz és a KDNP az 1980-as években, hogy lehessen szabadon beszélni, társulni, gyülekezni.

A gyermekétkeztetés ingyenességének jelentős kiterjesztéséről szólva alapvető erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy a gyerekek ne éhezzenek. A szándék egybeesik azzal a kormányzati filozófiával, hogy anyagi biztonságot teremtsenek a családoknak – tette hozzá, jelezve: a közérzület változásához, a biztonságérzethez el kell jutni oda, hogy az embereknek van munkájuk, jövedelmük, lakásuk és megtakarításuk. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 3 éves kortól kötelező óvodáztatás garantálja, hogy a gyerekek általános iskolás koruk végéig vagy tovább napi 3-5-ször enni kapnak.

Orbán Viktor a 2015-ös célkitűzéseket firtató kérdésre azt emelte ki: folytatják a nemzeti érdekek védelmét és megindítják az ország eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési tervét, ami anyagi biztonságot, kiegyensúlyozottságot teremt.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 140 megnézve, 1 alkalommal mai nap |