< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Tovább növekedett a külkereskedelmi többlet októberben

| Mobile | RSS

Tovább növekedett a külkereskedelmi többlet októberben

2014. december 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tovább növekedett a külkereskedelmi többlet októberben

Az év első tíz hónapjában a külkereskedelmi kivitel 6,8 százalékkal, a behozatal pedig 8,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Októberben a külkereskedelmi mérleg 351 millió eurós többletet mutatott, így az év első 10 hónapjában már 5,3 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet.

Októberben a külkereskedelmi termékforgalom exportja nem változott, míg az import 6,2 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest. Az export mértékének növekedése főként a tavalyi igen magas bázis miatt maradt el. A kivitel 7,5 milliárd eurót, a behozatal pedig 7,2 milliárd eurót tett ki, amelynek köszönhetően a külkereskedelmi többlet tovább növekedett.

A gépek és szállítóeszközök forgalma a behozatalt tekintve 7,4, míg a kivitel esetében 8,2 százalékkal emelkedett az első tíz hónapban. A kimagasló eredmény többek között a közúti járművek exportjának köszönhető, ahol több mint 54 százalékos növekedést mértek az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozott termékek esetében a kivitel 6,9 százalékkal, a behozatal pedig 9,4 százalékkal bővült a 2013. január-októberi időszakhoz viszonyítva, amely leginkább a járműiparhoz és a vegyiparhoz tartozó termékcsoportoknak köszönhető.

A gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kereskedelme 5 százalékot meghaladó növekedést ért el. Az energiahordozók behozatala 12 százalékkal haladta meg az előző időszakban mért szintet, ami mögött elsősorban a gáztározók feltöltése áll.

Az Európai Unió tagállamai felé a kivitel 8,6 százalékkal, a behozatal pedig 13 százalékkal emelkedett. A vizsgált időszakban a magyar export Belgium irányába mutatott erőteljes növekedést (+25,3 százalék). Az Európai Unión kívüli államok felé irányuló kivitelt tekintve pedig az Ausztráliába áramló export esetében látszik komoly bővülés (+75 százalék).

A külkereskedelmi forgalom hosszú ideje tartó bővülése várakozásaink szerint a következő hónapokban is folytatódni fog, ezt támogatja többek között a több mint egy éve erősödő ipari termelés és a szintén tartósan növekvő fogyasztás is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Leave a Reply 302 megnézve, 1 alkalommal mai nap |