< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az orosz válság betesz a fehéroroszoknak is

| Mobile | RSS

Az orosz válság betesz a fehéroroszoknak is

2014. december 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az orosz válság betesz a fehéroroszoknak is

Leváltotta az eddigi kormányfőt és eddigi kabinetfőnökét nevezte ki miniszterelnöknek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, aki menesztette a kormány több tagját is – köztük a gazdasági és az ipari tárca vezetőjét – és a jegybank elnökét is. Korábban is fenyegetőzött a kormány leveltásával, ha az nem teljesíti az elvárásokat.

Az akadémikus Mihail Mjasznyikovics 2010 óta volt kormányfő, helyét most Lukasenka kabinetfőnöke, Andrej Kobjakov veszi át, aki korábban miniszterelnök-helyettesként már volt kormánytag.

Nem jöttek a számok

A jelentős személycseréket az elnöki hivatal közleménye nem indokolta. Ugyanakkor a fehérorosz elnök korábban már fenyegetett a kormány leváltásával arra az esetre, ha a kabinet nem teljesíti a kitűzött gazdasági célokat.

Az orosz válság tesz be Fehéroroszországnak

Fehéroroszország – ahol mai napig szovjet mintájú tervgazdaság van – erősen függ gazdaságilag Oroszországtól, amely az utóbbi időben az olajár zuhanása és a nyugati szankciók miatt a legsúlyosabb válságát éli az 1998-as államcsőd óta.

Minszk exportjának mintegy fele Oroszországba irányul, és a fehérorosz kormány erősen függ Moszkva pénzügyi támogatásától. Ugyanakkor a tranzakciók 92 százalékát orosz rubelben bonyolítják, amely valuta az utóbbi hetekben jelentős értékvesztésen ment keresztül, és az idei év során értéke 40 százalékkal csökkent a dollárral szemben. Emiatt, bár a két ország közti kereskedelem volumene nem változott, dollárban kifejezve Fehéroroszország 739 millióval kevesebb bevételre tett szerint idén január és október között, mint az előző év hasonló időszakában.

A jövő évi választásokról lehet szó

Egyes megfigyelők szerint az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka célja a személycserével az, hogy a most leváltotta kormánytagokat okolja majd a gazdasági nehézségekért a jövő évi választások előtt. Mindazonáltal nyugati szervezetek gyakran emlékeztetnek rá, hogy a szakértők által Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszországban a választások gyakorlatilag színjátéknak számítanak.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 191 megnézve, 1 alkalommal mai nap |