< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A kíváncsiság nyoma Látszik az űrből a Curiosity

| Mobile | RSS

A kíváncsiság nyoma Látszik az űrből a Curiosity

2014. december 31. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A kíváncsiság nyoma
Látszik az űrből a Curiosity

Hosszú nyomot hagyott maga után, melyet végigböngészve “könnyen” rá lehet akadni a vörös bolygón szolgáló roverre.


Forrás: NASA

A fenti képen jól kivehető a NASA újgenerációs marsjárójának, a Curiosity-nek a nyoma, melyet végigkövetve maga a rover is előkerül. A felvételt a vörös bolygó körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter nevű műhold készítette; az amerikai űrkutatási hivatal elsősorban a helyszínen begyűjtött adatok Föld felé továbbítására és a földi irányítóközpontból érkező jelek rovereknek való küldésére használja az eszközt.

A Mars Science Laboratory nevű NASA küldetés célja, hogy eljuttassa a Marsra a Curiosity nevű (angol nyelven kíváncsiság) marsjárót, amely az elődeihez képest nagyobb méretű, és radioizotópos termoelektromos generátorral (RTG) üzemel. Az űrszonda 2011. november 26-án indult, és nyolc és fél hónap alatt érte el a Marsot, melynek felszínén kémiai és biológiai vizsgálatokat végez, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése.

A NASA 2014. szeptember 17.-i jelentése szerint az egyenes út meredeksége, és a robot futóművének meghibásodása okozta kis kerülővel, de végül is két év eltelte után a Curiosity robot elérte végső rendeltetési helyét az 5500 méter magas Mount Sharp hegyen, a Gale kráter közepén. Összesen csaknem kilenc kilométer távolságot tett meg.

A bolygó körüli keringés alatt felvett fényképeket tanulmányozva vették észre, hogy a Gale kráterben található Mount Sharp réteges felépítésű. A képek azt is mutatták, hogy egy érdekes átmenet van a Mount Sharp alsóbb rétegei és az e melletti kráterfelület között. Ez vezetett ezen rendeltetési hely megválasztásához. Így a talaj, valamint a rétegek megmintázása a következő feladat. A talaj évezredek alatt ülepedett számos szedimentációs rétegének analízise a Mars múltjára vethet fényt. (forrás: Wikipedia)

forrás:ma.hu

Leave a Reply 1196 megnézve, 1 alkalommal mai nap |