< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Utcán alakul az új ellenzék?

| Mobile | RSS

Utcán alakul az új ellenzék?

2015. január 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Utcán alakul az új ellenzék?

Szinte már megszokott kép Budapest utcáin: az új évben is folytatódnak az október óta gyakori demonstrációk FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Új év, újabb kormányellenes demonstráció. Az Orbán-kormánnyal elégedetlen civilek nemcsak szerveződnek, de ismét utcára invitálják az ellenzéki tömeget, miközben a Fidesz a gyülekezési törvény módosításával megakadályozná, hogy tartós demonstrációhullám vehesse kezdetét mondjuk a Kossuth téren. Az ötlet nemcsak a kormánypárt meghasonlását jelzi, hanem olaj is lehet tűzre, hiszen a gyülekezési jog korlátozása ellen újabb tüntetés készül, s újabb virtuális tiltakozócsoportok is alakultak.

Az önkényes alkotmányozás miatti tömegtüntetés harmadik évfordulója alkalmából rendez demonstrációt a MostMi! Facebook-csoport ma este. A tüntetést az Operaház elé hirdették meg és “Új országot építünk!” a mottója, melyet a MostMi nevű civil szerveződés azért tart aktuálisnak és sürgetőnek, mert – mint írták – 2014 végére tagadhatatlanná vált, hogy a magyarországi politikai, gazdasági és értelmiségi elit nem rendelkezik azzal a tudással, látással és eréllyel, ami a kiút záloga lehetne, praktizáló és véleményformáló többségük gondolattalansága, reflektálatlansága és felelőtlensége kiábrándító. A társadalom elfordult a közügyektől, kiábrándult a politikából, az együttműködés és az egymásért tevés értékei elvétve mutatkoznak csak, az atomizálódás és izolálódás folyamatai zajlanak.

Emlékezetes, 2012. január 2-án az Opera előtt – ahol Schmitt Pál akkori köztársasági elnök meghívására a vezető fideszes politikusok az új alaptörvény életbe lépését ünnepelték – több ezren gyűltek össze, ez volt a második Orbán-kormány elleni addigi első, igazán nagy, ráadásul spontán tömegtüntetés, amely nemcsak rendőrségi közbelépéssel, hanem kordonhúzással, s bontással is zárult. Nem valószínű, hogy a mára tervezett, lényegesen szervezettebb demonstráció hasonló véget ér, ám a kordonbontás a Fidesz jelenlegi, hatalmi politizálására adott válasz, s a MostMi! nevű mozgalom céljainak szimbólumává is válhat.

A szervezők ugyanis a mai tüntetés céljairól azt írták: “szeretnénk azt a felszabadító élményt a téli ünnepek után is újra megélni, hogy nem vagyunk egyedül, hogy sokan és egyre többen vagyunk, akik ki merünk állni, fel merjük emelni a szavunkat a jelenlegi álságos rendszer ellenében, sőt, azt is tudjuk, milyen országban szeretnénk élni helyette: szabad és szolidáris országban. MostMi! Most, mert ha most nem, félő, hogy nem éljük már meg, hogy az ország megváltozzon. És mi, azaz mindannyian, akik ezt a változást szeretnénk, mert 25 éve hiába várjuk ennek a munkának az elvégzését azoktól, akik a képviseletünkre jelentkeztek”. Tegnap estig a Facebookon már csaknem 10 ezer ember jelezte, hogy részt vesz a demonstráción.

A szervezők köre Várady Zsolt egykori iwiw alapítóhoz kötődik, aki az elmúlt hónapokban több tüntetést is szervezett már, illetve több tüntetésen fel is szólalt. A program szerint a felszólalok között lesznek aktivisták, akadémikusok, ex-politikusok és a MostMi! csoport elindítói is. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy az Oktogon felől közelítsék meg a helyszínt, mert arra néz a színpad, a kisföldalatti pedig nem áll meg az Operánál.

Az új év tehát egy újabb, s újszerűen szervezett demonstrációval indul, miután tavaly ősszel a három – a Fidesz által fölényesen megnyert – választást kísérő társadalmi és politikai apátia és letargia váratlanul megtört. Október óta soha nem látott demonstrációs hullám söpört végig az országon, amely a forradalom évfordulóján csendes, néhány ezer fős tiltakozással kezdődött, négy napra rá viszont már az internetadó elleni több tízezres tüntetéssel folytatódott. Azóta az amerikai kitiltási és korrupciós botrányba keveredett adóhatósági vezetők lemondásáért, a rendszerszintű kormányzati korrupció és a kormánytagok elszámolatlan gazdagodása ellen, az oktatás problémái, a 2015-ös költségvetés embertelensége miatt is tiltakozó tömegek vonultak az utcára hétről hétre. Legutóbb december közepén, két tüntetésen a büdzsé elfogadása, illetve magán-nyugdíjpénztári számlák államosítása ellen demonstráltak több ezren az Országház előtt, miközben – már-már szokásos módon – több hazai és külföldi városban is tüntettek magyarok a kormány ellen.

Egyelőre ugyanakkor sem a tüntetések civil szervezői, sem pedig az ellenzéki pártok nem kovácsoltak politikai tőkét a kormányellenes hangulatból: miközben a Fidesz felmérések szerint mintegy 900 ezer szavazót veszített néhány hét alatt, a parlamenti ellenzéki pártoknak érdemben nem nőtt a támogatottságuk, a demonstrációkat szervező erők pedig nemcsak a pártoktól, hanem gyakran egymástól is igyekeztek távol tartani magukat. Nem tudni tehát, mivé nőheti ki magát 2015-ben Orbán Viktor új, forró őszi ellenzéke.

Annyi biztos, nem a mai lesz az utolsó kormányellenes utcai tömegmegmozdulás: január 10-re ugyanis a “Demokraták a gyülekezés jogának korlátozása ellen” nevű Facebook-csoport a Fidesz legújabb terve, a gyülekezési törvény módosítása ellen hirdettek demonstrációt 18 órára, a Kossuth Térre.

Orbánék kordont bontottak, ma már a véleménynyilvánítást is korlátoznák FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Törvényi kordont emelnének a Ház köré

Az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése esetén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni a gyülekezési törvényen az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke szerint. A gyülekezési törvény szabályain nem a mostani kormányellenes demonstrációk miatt kell változtatni – állította Gulyás Gergely a Népszabadságnak, azt is hozzátéve: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás “visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak”. A lap szerdai számában megjelent interjúban a politikus kifejtette: az elmúlt huszonöt év tapasztalata és a szakmai viták mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyet tisztázni kellene, és amelynek a rendezetlensége megnehezíti a jogalkalmazást mind a rendőrség, mind a bíróság számára.

részlet..

szerző:Biró Marianna
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |