< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Képszakadás ellen Itt az okos-kontaktlencse

| Mobile | RSS

Képszakadás ellen Itt az okos-kontaktlencse

2015. január 5. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Képszakadás ellen

Itt az okos-kontaktlencse

Végre időben érzékelhető lesz a rettegett, vakságot okozó zöldhályog, a glaukóma. Ehhez mindössze egy – ma még – speciális kontaktlencsére van szükség.

 
Forrás: Wikipedia

A zöld hályog látáskárosodást vagy akár vakságot is okozó szembetegség. A glaukóma nem tévesztendő össze a szürke hályoggal, hiszen zöld hályog esetében nem a szemlencse elhomályosodásáról van szó. Tulajdonképpen több betegség összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. Ez az ideg szállítja az információt a recehártyából (retinából) az agyba, lehetővé téve ezzel a látás folyamatát.

A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék: a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását, írja a Wikipedia.

Szerte a világon mintegy 60 millió embert érint a betegség, noha jól kezelhető, ha idejekorán észreveszik. Sajnos a diagnózist gyakran már csak későn tudják felállítani, amikor javíthatatlan károsodás történt a szemben.

Szükség lenne tehát jobb diagnosztikai eszközökre – mint amilyet a Washingtoni Egyetem orvos-kutatócsapata fejlesztett ki. Egy apró, vezetékmentes adattovábbítást használó érzékelőt hoztak létre, mely olyan parányi, hogy akár egy kontaktlencsére is ráültethető. A szenzor megméri a szemben uralkodó nyomást, majd az így szerzett adatokat valós időben továbbítja egy külső eszköznek.

Jelenleg a veszélyeztetettnek tartott pácienseket három-négyhavonta vizsgálják. Ha az eszköz tömegtermelésben elterjed, akkor akár óráról órára nyomon követhetővé válik a szemben zajló változás, és bármikor be lehet majd avatkozni, ha az szükségessé vált. Sajnos az első humán tesztekre a fejlesztő szerint még öt évet kell várni.

 

forrás:ma.hu

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |