< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Ha rossz lesz a hangulat Amerikában, nagyot eshet a forint

| Mobile | RSS

Ha rossz lesz a hangulat Amerikában, nagyot eshet a forint

2015. január 6. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Ha rossz lesz a hangulat Amerikában, nagyot eshet a forint

Forintgyengüléssel kezdődött a 2015-ös év, és elemzők szerint akár újabb negatív rekordot dönthet a magyar fizetőeszköz.

Hétfőn 320 forint fölé is felkúszott az euró árfolyama, megközelítve a 323-as „rekordszintet”. Balatoni András, az ING vezető elemzője az atv.hu-nak azt mondta, hogy rövidtávon szerinte 315 és 324 forintos sávban mozoghat az euró árfolyama, mert a nemzetközi környezet nem kedvez a forint erősödésének. Az orosz gazdasági és a görög politikai bizonytalanság ugyanis felerősítette a befektetők kockázatkerülési hajlandóságát: a térségekből pénzt vontak ki, ezért az úgynevezett feltörekvő piacokon általános jellemző volt a nemzeti valuták gyengülése, a lengyel és a román fizetőeszköz árfolyama is esett. A közgazdász szerint azonban senki sem számít pánikhelyzetre.

Lesz-e európai „pénzeső”?

„Január 22-ig, az Európai Központi Bank (EKB) likviditás-ösztönző programjának tervezett elindulásáig arra lehet számítani, hogy az európai feltörekvő valuták árfolyama hektikus lesz. Ha véglegesen eldől, hogy az EKB friss pénzt önt a piacokra, az nyugtatóan hathat majd a forint árfolyamára, fejtette ki Balatoni, aki szerint addig viszont az is elképzelhető, hogy a forintgyengülés újabb rekordot ér el.

Arra a kérdésünkre, hogy jelent-e veszélyt Magyarország számára, hogy az ország egyik legnagyobb hitelezője, a Templeton, erőteljes ukrán és orosz, kockázatosnak tartott kitettséggel rendelkezik, Balatoni András azt válaszolta, hogy az amerikai pénzügyi alapkezelő elég stabil ahhoz, hogy ne kelljen magyar állampapírokat a piacra dobnia. Ezt azért sem tehetné, mert túl nagy magyar állománnyal rendelkezik ahhoz, hogy jelentős eladásokkal negatív folyamatokat indítson el, és csökkentse a portfóliója értékét.

Mivel a Templeton magyar állampapírokat vásárló kötvényalapja feltörekvő piacokra fókuszál, ezért az amerikai jegybank szerepét betöltő FED várható kamatemelése sem lesz olyan hatással, hogy a befektetéseiket visszavigyék az Egyesült Államokba. A Templeton inkább nyugtatóan hat a magyar forint árfolyamára, tette hozzá az ING vezető elemzője, aki drámai forintgyengülésre nem számít, mert a magyar fizetési mérleg többletes, az államháztartási deficit kordában tartott, illetve a forintosítás révén a devizahitelek ügye semterheli a magyar gazdaságot.

Samu János, a Concorde vezető elemzője lapunknak azt mondta: tapasztalható a piacon, hogy vannak, akik a forintgyengülésre játszanak, ezt hívják shortolásnak, de ez jelenleg inkább átmeneti jellegűnek tűnik, és nem túl jelentős. A nemzetközi környezet a lengyel zlotyit, a román lejt és a török lírát is húzta lefelé. A forint erősödése ellen hat az a hangulat is, miszerint nincs a magyar gazdaságban tartós és erőteljes növekedési potenciál, mert a működőtőke bejövetele visszaesett, a jelenlegi konjuktúra pedig csak átmeneti, friss befektetések hiányban alacsonyak a hosszú távú növekedési várakozások. „Európában nem veszi körül kedvező hangulat a magyar gazdaságpolitikát”, tette hozzá az elemző.

Akár drámai esés is jöhet

A közgazdász arra a kérdésünkre, hogy a Templeton orosz és ukrán kitettsége jelent-e kockázatot a magyar forint árfolyamára, azt válaszolta: nem áll rendelkezésünkre friss adat arról, hogy a legutóbbi negyed évben nem építette-e le a cég a magyar állampapír-portfólióját, azaz nem adott-e el az utóbbi időszakban magyar papírokat. Ha igen, akkor ez a jelenség is állhat a forint gyengülése mögött, de konkrét adatok hiányában mindez spekuláció.

„Leginkább az számít, hogy milyen hangulat alakul ki az Egyesült Államokban, illetve Németországban. Ha a pesszimizmus válik uralkodóvá a befektetők között, akkor a kockázatkerülés miatt a feltörekvő piacok valutái tovább eshetnek. Egy ilyen helyzet a forint akár drámai esését is okozhatja, mert az MNB eszköztára szűkölt az intervencióra”, magyarázta Samu János. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a forintosítás miatt a jegybank a devizatartalék terhére előzetes kötelezettséget vállalt a magyar bankrendszer felé, így kisebb lett a mozgástere. Az elemző egyébként azon az állásponton van, hogy inkább alulértékelt a forint.

Miért fontos a Templeton?

Mint arról korábban írtunk, az 1947-ben alapított Franklin Templeton Investments nevű amerikai befektetési alap az elmúlt években, különösen 2011-től – több kötvényalapján keresztül – jelentős befektetője lett Magyarországnak. A portfoliójában jóval nagyobb a magyar állampapírok aránya (5-7 százalék), mint más nemzetközi alapoknak, ahol nagyjából a feltörekvő piacokon belüli magyar aránynak megfelelő (1-2 százalék), azaz szerény mértékű a magyar kötvények részaránya.

Michael Hasenstab, a Templeton kötvénypiaci guruja 2012-ben így indokolta, hogy miért ide rakják a pénzüket, persze magas hozamra: „Szeretjük azokat a befektetéseket, melyek jó hosszú távú kilátásokkal kecsegtetnek. Emellett mi általában azokat szeretjük, melyeket mások utálnak, jelenleg Magyarország megfelel ennek a kritériumnak.” A helyzet az, hogy a Templeton az ugyancsak „utált” és a piacon kockázatosnak tartott, „rázós” orosz, ghánai, iraki, ír, fülöp-szigeteki, Sri Lanka-i és uruguayi, illetve korábban ukrán piacon is vásárolt, ezért a piaci pozíciói az angolszász lapokban górcső alá kerültek. Az Economist november végén hosszú cikkben mutatta be, hogy a Templeton üzletileg oda ment be, ahova mások nem mertek belépni.

Róna Péter közgazdász, az MNB felügyelőbizottságának volt tagja az atv.hu-nak azt magyarázta, hogy amennyiben a Templeton befektetői úgy ítélik meg, hogy az orosz és az ukrán piacokon elszenvedett veszteségeket a magyar papírok értékesítésével próbálják csökkenteni, akkor az a forint gyengüléséhez is vezethet. Róna Péter értékelése szerint ezért az orosz, illetve az ukrán helyzet miatt (Kijev államcsőd közeli helyzetben van, a gyakorlatban az ukrán állampapírok értéke nulla) a magyar kitettség okán erős a nyomás a forinton. Ha a Templeton a magyar eszközeinek az eladására kényszerül, ez okozhat a 2008-as helyzethez közeli forintesést, hiszen az állampapír-piaci pánik a spekulánsokat is beindította.
forrás:atv.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |