< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Visszavonult a kormány a jövedéki biztosíték ügyében

| Mobile | RSS

Visszavonult a kormány a jövedéki biztosíték ügyében

2015. január 7. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Visszavonult a kormány a jövedéki biztosíték ügyében

Mondhatni, a Fidesz elmúlt 5 éves gyakorlatában példa nélküli esemény történt, amikor a Törvényalkotási Bizottság elnöke kiállt a kamerák elé, és azt mondta, egy hibáért őt terheli a felelősség. Az alkohol-kereskedők által fizetendő jövedéki biztosítékról van szó, amelynek drasztikus emelését ugyan megszavazta a fideszes többség a parlamentben, de lehet, hogy mégsem lesz belőle semmi.

Az eredeti elképzelés szerint a kormány a jövedéki biztosíték összegét a kereskedőcég árbevételétől függetlenül 150 millió forintban határozta meg. Ez a lépés száznál is több alkoholkereskedő cég bedőlését eredményezte volna, akik nem tudták volna kigazdálkodni ezt az összeget. A 150 milliós biztosíték előteremtését csak néhány nagyobb vállalkozás tudta volna menedzselni.

Mi az a jövedéki biztosíték?

A jövedéki biztosítékot a cég bankszámláján helyezik letétbe. Arra szolgál, hogy ha valamilyen szabálytalanságon kapják a vállalkozást, akkor a ebből az összegből kell kifizetni a büntetést.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke jelezte ezt a problémát, majd – két hónappal ezelőtt – módosító indítványt nyújtott be az adótörvényhez. Gulyás változatában egy árbevételtől függő – az előzőnél jóval kedvezőbb – sávos megoldás lépett volna életbe. A 150 milliót ennél a változatnál csak évi 2 milliárd forintos árbevétel felett kellett volna letétbe helyezni.

A fideszes többség azonban nem támogatta Gulyás Gergely javaslatát, ezért az adótörvényekbe az egységes jövedéki biztosítékról szóló szabályozás került be.

Gulyás decemberben ismét benyújtotta a módosítót, ekkor azonban úgy fogadták el, hogy a sávos szabályozás csak 2016-ban lép életbe. Gulyás harmadszor is benyújtotta a módosítást, és kedden elnézést kért az eddigi hibákért.

A fideszes politikus sajtótájékoztatón azt mondta, mivel a törvényt az Országgyűlés fogadta el, ezért az igennel szavazó képviselőket terheli a felelősség. „Miután az összegző módosító indítványt a törvényalkotási bizottság fogadta el, ezért ilyen értelemben a bizottságot is felelősség terheli. Ezt a felelősséget természetesen én személyesen is vállalom” – mondta Gulyás.

Az ellenzék szerint a fideszes szerencsétlenkedés nem a véletlen műve. Az MSZP szerint a módosítást a Fidesz azért találta ki, hogy a kormánypártnak kedves cégeket helyzetbe hozza, ám miután kiderült, mivel jár mindez, végül visszakoztak. „Látható, hogy a Fideszen belül komoly ez a belviszály, hogy a nagykereskedelmi piacot újraosszák” – mondta Tóth Bertalan, szocialista országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnökség is beszállt a vitába hétfő délután, amikor közölték, sem a megszavazott, sem a Gulyás-féle sávos rendszerrel nem értenek egyet, ezért az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezik, amely szerint minden kereskedőnek 22 milliós biztosítékot kell letétbe helyeznie.

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |