< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Visszatérnek Európába az iszlám harcosok

| Mobile | RSS

Visszatérnek Európába az iszlám harcosok

2015. január 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Visszatérnek Európába az iszlám harcosok

A Lánchíd Rádióban Nógrádi György fejtette ki véleményét, de megszólalt Tóth István, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke és két iszlamista-szakértő is.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Az Iszlám Állam harcosai visszatérnek a jövőben Európába – mondta a Lánchíd Rádiónak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint most majd új formában jelennek meg.

Nógrádi György beszélt arról is: számos kérdést fel kell tenni a terroristákkal, valamint a terrorizmust kiváltó akciókkal kapcsolatban. Nógrádi szerint a terrorizmusellenes együttműködésben már látszódnak a törésvonalak.

Papp Endre interjúja.

Az Iszlám Állam harcosai visszatérnek Európába – Nógrádi György

Nem kaptak vallásos neveltetést a párizsi terrortámadás elkövetői – ezt a Magyar Iszlám Közösség alelnöke közölte a Lánchíd Rádióban. Tóth István hozzátette: nem is tartották be azokat a szabályokat, amelyeket az iszlám megkövetel.

Beszélt arról is, ennek az irányzatnak egyetlen célja, hogy öljön. Tóth István úgy véli, ha az iszlám állam gyökereit nézzük, akkor azok a Nyugathoz vezetnek.

Szintén Papp Endre interjúja.

Nem kaptak vallásos neveltetést a párizsi terroristák – Tóth István

A párizsi terrortámadás híre Európa-szerte rémületet keltett, nem volt ez másképp a skandináv országokban sem. Bár ott a terrorfenyegetettség még most sem túl magas, sokak párhuzamot vontak a mostani események és 2011-esek között. Akkor a szélsőséges, bevándorlásellenes nézeteiről ismert Anders Breivik 77 fiatalt mészárolt le egy ifjúsági táborban. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet iszlamista- és Közel-Kelet-szakértője a Lánchíd Rádiónak azt mondta: a mészárlás most úgy került szóba a skandináv államokban, hogy a francia kabinetnek hasonlóan kellene kezelnie a helyzetet, mint akkor a norvég kormánynak.

Szalai Mátét Törőcsik Zsolt kérdezte.

Breivikkel vontak párhuzamot a Skandináv országokban – Szalai Máté

Az elmúlt egy évben az iszlamista terrorakciókról szóló híreket folyamatosan háttérbe szorították az orosz–ukrán konfliktussal kapcsolatos események. Most ezért érhette váratlanul a közvéleményt az, ami Párizsban, a Charlie Hebdo szerkesztőségénél történt. Míg Európa politikusai és rendvédelmi szervei az Oroszországgal kapcsolatos új biztonságpolitikai kihívásokra készültek, mintha megfeledkeztek volna arról, hogy tömegesen szivárognak ki nyugat-európaiak az Iszlám Államhoz harcolni.

Herencsár Lajos Közel-Kelet-szakértő szerint a migráció egyre nagyobb méreteket ölt, éppen ezért egyre nehezebben kezelhető. Hangsúlyozta azt is, hogy nagyon nehéz kiszűrni azokat, akik tényleg veszélyesek, mert az ilyen esetekben a menekültjogok és a biztonság között kell egyensúlyt találni.

Herencsár Lajost is Törőcsik Zsolt kérdezte.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 351 megnézve, 1 alkalommal mai nap |