< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Az európaiak DNS-ében 4000-5000 évvel ezelőtt bekövetkezett változás továbbra is megmagyarázhatatlan rejtély marad

| Mobile | RSS

Az európaiak DNS-ében 4000-5000 évvel ezelőtt bekövetkezett változás továbbra is megmagyarázhatatlan rejtély marad

2015. január 12. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Az európaiak DNS-ében 4000-5000 évvel ezelőtt bekövetkezett változás továbbra is megmagyarázhatatlan rejtély marad

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy az első pán-európai kultúra genetikai markerei 4500 évvel ezelőtt hirtelen kicserélődtek.

A tudósok nem tudják, hogy miért.

A néhány évezreddel ezelőtt hirtelen lezajlott genetikai változás továbbra is tisztázatlan.

Ősi DNS-t nyertek ki a Németország középső részén előkerült körülbelül 7500 éves emberi csontvázakból, melyet arra használtak, hogy rekonstruálják a modern Európa első részletes genetikai történetét.

Egy új tanulmány, melyet egy nemzetközi kutatócsoport végzett az Adelaide Egyetem Ősi DNS Ausztrál Központjában együttműködve a németországi Mainz Egyetem és a National Geographic Társaság Genográfiai Projektjével, feltárt egy sor drámai eseményt, a legfontosabb vándorlásokat Nyugat-Európában és Eurázsiában, és egy ismeretlen eredetű genetikai változást mintegy 4000-5000 évvel ezelőtt.

A kutatást az Adelaide Egyetem Ősi DNS Ausztrál Központjában végezték el. A kutatók DNS-t vontak ki az őskori emberi csontváz csont- és fogmintáiból, hogy szekvenáljanak egy csoport anyai genetikai vonalat, melyeket jelenleg az európaiak akár 45%-a is hordoz.

“Ez az első nagy felbontású genetikai nyilvántartás az időben a leszármazási vonalakról, és lenyűgöző, hogy közvetlenül meg tudjuk figyelni az emberi DNS valós idejű fejlődését, és a drámai népességváltozásokat, melyek Európában mentek végbe,” – mondta Dr. Wolfgang Haak, a közös kutatás szerzője.

“Képesek vagyunk végigkövetni több mint 4000 évnyi őstörténetet a legkorábbi földművesektől a korai bronzkoron keresztül egészen a modern időkig.”

“Ennek az anyai ágon öröklött úgynevezett H Haplocsoportnak a vizsgálata azt mutatja, hogy az első földművesek Közép-Európában a nagy kulturális és genetikai bevándorlás során jöttek létre, kezdve Törökországban és a Közel-Keleten, ahonnan a gazdálkodás ered, és amely mintegy 7500 évvel ezelőtt érkezett meg Németországba,” – mondta Dr. Paul Brotherton, a tanulmány vezető szerzője.

“Ami érdekes, hogy ennek az első pán-európai kultúrának a genetikai markerei, amely nyilvánvalóan nagyon sikeres volt, hirtelen váltott ezután körülbelül 4500 évvel ezelőtt, és nem tudjuk, hogy miért. Valami jelentős esemény történt, és most azon vagyunk, hogy megtudjuk, mi volt az,” – mondta Alan Cooper, az ausztrál DNS központ igazgató professzora.

“Megállapítottuk, hogy a modern Európa genetikai alapjai csakis a középső neolitikumban alakulhattak ki, ezen fontos genetikai átalakulás után mintegy 4000 évvel ezelőtt,” – mondta Dr. Haak.

“Ezt a genetikai sokféleséget aztán tovább módosította egy sor bejövő és terjeszkedő kultúra Ibériából és Kelet-Európából a késő neolitikum során.”

“A harangedényes kultúra (cserépedényeik után nevezték el) terjeszkedése úgy tűnik, hogy a legfontosabb esemény, amely Ibériában alakult ki i.e. 2800 körül, és érkezett Németországba több évszázaddal később,” – mondta Dr. Brotherton.

“Ez egy nagyon érdekes csoport, mert összefüggésbe hozták a kelta nyelvek terjeszkedésével az Atlanti-óceán partjai mentén, és Közép-Európa irányába.”

“Ezek a jól datálható genetikai szekvenciák egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra, hogy megvizsgáljuk Európa demográfiai történelmét,” – mondta Cooper professzor.

“Nem csak megbecsülni tudjuk a lakosság nagyságát, hanem pontosan meghatározhatjuk a szekvenciák evolúciós ütemét, amely egy sokkal pontosabb időskálát nyújt az emberi evolúció legutóbbi jelentős eseményeiről.”

forrás:újvilágtudat.hu

Leave a Reply 197 megnézve, 1 alkalommal mai nap |