< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A román kormány és az ellenzék is tárgyalna a frankhitelesekről

| Mobile | RSS

A román kormány és az ellenzék is tárgyalna a frankhitelesekről

2015. január 16. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A román kormány és az ellenzék is tárgyalna a frankhitelesekről

Romániában a kormány és az ellenzék is tárgyalásokat javasolt a frankhitelesek megsegítéséről, miután a svájci valuta több mint 15 százalékkal erősödött a lejhez képest csütörtökön.
Victor Ponta román miniszterelnök pénteken közölte, megkérte Darius Valcov pénzügyminisztert, kezdeményezzen tárgyalásokat a Román Nemzeti Bank vezetőségével a frankhitelesek helyzetéről, és javasoljanak megoldásokat.

A fő román ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is kérte Andreea Paul első alelnöke révén, hogy a parlament pénzügyi szakbizottsága hívja be meghallgatásra Mugur Isarescut, a román jegybank kormányzóját, és kérjék ki a véleményét, milyen konkrét intézkedéssel lehet megsegíteni a frankhiteleseket.

Pénteken a svájci fizetőeszköz tovább erősödött 2,2 százalékkal a lejjel szemben, így egy frank 4,4228 lejbe került. 2007-ben a svájci frank árfolyama még 2 lej körül mozgott.

Romániában a magán- és jogi személyeknek nyújtott hitelek egyenlege tavaly novemberben elérte a 213,66 milliárd lejt (47,4 milliárd euró), amiből a magánszemélyeknek nyújtott frankhitelek 8,12 milliárd lejt (1,8 milliárd euró) tettek ki.

Arányait tekintve a frankhitelek értéke 4,5 százalékát teszi ki a teljes hitelállománynak, a magánszemélyeknek nyújtott frankhitelek 3,8 százalékot, 0,7 százalék pedig jogi személyek által felvett kölcsön.

A Ziarul Financiar román pénzügyi napilap adatai szerint 200 ezer frankhiteles román állampolgárt érint kedvezőtlenül a svájci fizetőeszköz gyors erősödése.

forrás:híaró.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |