< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Brüsszellel alkudozik Lázár

| Mobile | RSS

Brüsszellel alkudozik Lázár

2015. január 18. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Brüsszellel alkudozik Lázár

Új közbeszerzési törvény ígéretével haknizott Brüsszelben Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint átláthatóbb és egyszerűbb lesz majd a folyamat. Hisszük, ha átlátjuk – az Orbán-kormány ugyanis előszeretettel szűkíti a nyilvánosságot.

A 2007 és 2013 között Magyarország rendelkezésére álló felzárkóztatási támogatások fennmaradó 20 százalékának, mintegy 2100 milliárd forintnak a magyar kedvezményezettek számára történő idei folyósítását szeretné elérni 2015-ben – jelentette ki brüsszeli tárgyalásait követően Lázár János. A miniszter – aki a Juncker – bizottság megalakulása óta először találkozott az új regionális politikai biztossal, Corina Cretuval – hozzátette: a kormány első olvasatban már megtárgyalta és jövő héten elfogadja azt az akciótervet, amelyik a különböző tárcáknak megszabja, hogy idén mennyi pénzt kell kifizetniük a terv teljesítése érdekében.

Lázár kijelentette: idén le szeretné zárni az Európai Bizottsággal a vitát az úgynevezett aszfaltügyben, amely azután jutott holtpontra, hogy a magyar kormány elfogadhatatlannak ítélte a Brüsszel által kért 25 százalékos pénzügyi korrekciót. A miniszter szerint a 150 milliárd forintos bírságot – ami szerinte kezelhetetlen lenne a költségvetés számára – a kormány alapvetően két okból nem fogadta el.

Egyrészt úgy ítélte meg, hogy bizonyos esetekben indokolt volt az a pályázati kiírás, amelyet a Bizottság versenykorlátozónak nevezett, és ezért még 2013 végén megszakította az érintett közúti projekteknél a kifizetéseket. Budapest másrészt méltánytalannak tartja, hogy az Európai Bizottság olyan 2007 és 2010 közötti pályázati kiírásokat kér számon, amelyeket korábban már jóváhagytak, és ehhez képest esetenként nyolc évvel később teszi ezeket szankció tárgyává.
A miniszter leszögezte, hogy a kormány az ilyenkor szokásos procedúrával összhangban meghallgatást kért az ügyben és egy ügyvédi irodát bízott meg érdekeinek képviseletével. Lázár szerint a végleges bírság mértéke határozza majd meg, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordul-e jogorvoslatért. Ugyan nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy még mekkora pénzügyi korrekció lenne elfogadható a kormány számára, de közvetve utalt rá, hogy 100-150 milliárd forint közötti bírságot túlzónak tekintenének. Kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy a bírság még nem jelentene forrrásvesztést, mert a magyar programok “túlvállalásban vannak”.

Lázár bejelentette azt is: a Bizottság de facto elfogadott hat magyar operatív programot (a három még nem lezárt dosszié a vidékfejlesztési, a közigazgatási és a halászati OP), ezért áprilistól megkezdődhet a pályázatok kiírása.

Szavaiból kiderült, hogy az Európai Bizottság tárgyalásra alkalmasnak találta azt a közbeszerzési akciótervet, amit a testület kérésére decemberben nyújtott be Brüsszelben a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy új közbeszerzési törvény készül, és “elkerülhetetlenül új közbeszerzési gyakorlatnak” is meg kell honosodnia Magyarországon. Szavai szerint olyan közbeszerzési gyakorlatnak kell kialakulnia, amely a jelenleginél kevésbé bürokratikus és átláthatóbb, úgy, hogy “a korrupciónak még a gyanúja se merüljön fel”.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |