< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Hamarosan jöhet a magyar megszorítás – így látják külföldön

| Mobile | RSS

Hamarosan jöhet a magyar megszorítás – így látják külföldön

2015. január 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hamarosan jöhet a magyar megszorítás – így látják külföldön

Az orosz gazdaság a korábban vártnál valószínűleg sokkal mélyebb recesszióba süllyed az idén, elsősorban az elmúlt fél évben megfeleződött olajárak miatt, és ez a teljes átalakuló térség idei növekedési átlagát is várhatóan mínuszba sodorja – áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) hétfőn Londonban ismertetett idei első átfogó előrejelzésében.

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 22 oldalas helyzetértékelésében hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a régió átlagán belül a közép-európai és a balti EU-gazdaságok továbbra is 2 százalék feletti ütemben növekszenek, bár e csoport növekedését is visszafogja az euróövezet gyenge teljesítménye.

Az EBRD 2,6 százalékos átlagos idei gazdasági növekedést vár az e térségbe sorolt nyolc országban; ez 0,2 százalékponttal gyengébb a bank előző, szeptemberben összeállított előrejelzésénél. Az EBRD azonban e csoporton belül az idei magyar gazdasági növekedésre szóló prognózisát 0,2 százalékponttal 2,4 százalékra javította, a vártnál nagyobb tavalyi növekedési lendület miatt.

Az EBRD megállapítja, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme jelentősen gyorsult 2014-ben, és elérhette a 3,2 százalékot. A tavalyi első fél évben azonban számos kivételes tényező segítette a növekedést, köztük az Európai Unió finanszírozásainak gyorsított lehívása, valamint a közműdíj-csökkentés, amely – ugyancsak egyszeri tényezőként – növelte a háztartások elkölthető jövedelmi hányadát.

A tavalyi év közepétől már egyértelmű lassulás kezdődött a magyar gazdaságban, elsősorban a német és általánosságban az euróövezeti gazdaság gyengesége miatt. Az idén a korábbi átmeneti növekedési tényezők már nem hatnak, a külső környezet romlott, emellett “pillanatokon belül” a költségvetési politika szigorítása is várható, részben a tervezett felvásárlások finanszírozási igényei miatt – jósolták hétfői előrejelzésükben az EBRD elemzői.

A bank szerint a magyar gazdaság kockázati tényezői közé tartozik az amerikai monetáris politika szigorításának lehetősége. Az EBRD szerint Magyarországnak viszont előnyös lenne, ha az euróövezeti jegybank (ECB) monetáris enyhítésbe kezd.

A bank meredeken rontotta az orosz gazdaságra adott előrejelzését: az EBRD szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015-ben 4,8 százalékkal csökken. A pénzintézet előző, szeptemberi regionális előrejelzésében 2015-re még 0,2 százalékos orosz GDP-visszaesés szerepelt.

Jórészt emiatt az EBRD a működési térség egészében is visszaesést vár az idén, a 2008-2009-es pénzügyi válság óta először. A felülvizsgált hétfői prognózis szerint a bank tevékenységi területének összesített GDP-értéke súlyozott átlaggal számolva 0,3 százalékkal visszaesik az idén. Az EBRD előzőleg 1,7 százalékos átlagos növekedést várt az általa finanszírozott átalakuló gazdaságokban, vagyis regionális GDP-prognózisát 2,0 százalékponttal rontotta.

Más nagy londoni házak még komorabb előrejelzéseket tartanak érvényben az orosz gazdaságra; egyes citybeli prognózisok szerint Oroszország akár két évnél hosszabb ideig is recesszióban maradhat.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely a múlt hét végén a befektetési ajánlású sáv alsó szélére minősítette vissza az orosz államadós-osztályzatot, ehhez fűzött indoklásában kiemelte azt a felülvizsgált előrejelzését, amely szerint az orosz hazai össztermék az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.

A Moody’s szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad. A hitelminősítő számításai szerint ez azt jelentené, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tartó tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lenne.

Az EBRD is hangsúlyozta hétfői térségi jelentésében, hogy rontott orosz előrejelzésére is lefelé ható kockázatot jelentenek a prognózist övező komoly bizonytalanságok. A bank a legfőbb kockázatnak az olajárak további meredek esésének lehetőségét nevezte, mivel ez még nagyobb nyomást gyakorolna az orosz gazdaságra, a bankrendszerre és a rubelre.

Az EBRD ezzel összefüggésben kiemelte, hogy becslései szerint Oroszországnak az idén 150 milliárd dollár körüli külső adóssághányadot kell törlesztenie, miközben apadnak – jóllehet továbbra is jelentősek – a devizatartalékok, és Oroszország már csak korlátozottan fér hozzá a nemzetközi tőkepiacokhoz.

Az orosz gazdaság súlyosbodó likviditási szűkössége komoly járványveszélyt jelent a kelet-európai és a kaukázusi térség gazdaságaira, és ennek jelei már decemberben láthatók voltak – áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank szerint emellett továbbra is jelentős, geopolitikai léptékű kockázat az orosz-ukrán válság esetleges eszkalálódása, amelynek komoly átszűrődő hatásai lehetnének az EBRD tevékenységi területének egészére. Jóllehet háromoldalú megállapodás született Ukrajna, Oroszország és az EU között a gázellátásról, változatlanul aggodalomra ad okot azonban a földgázszállítások elakadásának lehetősége a téli fűtési szezonban – áll az EBRD hétfői elemzésében.

A bank Ukrajnában az idén 5 százalékos GDP-visszaesést vár; ez 2 százalékponttal rontott előrejelzés a szeptemberbe kiadott előző térségi prognózishoz képest.

 

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 200 megnézve, 1 alkalommal mai nap |