< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Mellár: az adatokban szereplő 300 ezer ember nem magyar GDP-t termel

| Mobile | RSS

Mellár: az adatokban szereplő 300 ezer ember nem magyar GDP-t termel

2015. január 20. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Mellár: az adatokban szereplő 300 ezer ember nem magyar GDP-t termel

A kormány gazdaságpolitikájának fenntarthatatlanságáról, az adóhatóság átvilágításának szükségességéről és Orbán Viktor bevándorlással kapcsolatban tett kijelentéséről is beszélt Mellár Tamás az ATV Start című műsorában.

A 2010-től egy évig a Fidesz-közeli Századvég kutatási igazgatójaként tevékenykedő közgazdász szerint az önmagukban egyébként jól hangzó idei növekedési adat valójában annak a gazdaságélénkítési programnak köszönhető, amelynek keretében a tavalyi választásra készülve hatalmas mennyiségben kerültek közpénzek felhasználásra, illetve az európai uniós források is jelentős mértékben kerültek becsatornázásra. Ez az elmúlt néhány esztendőt tekintve nagyjából 18-20 százalékos GDP-arányos kereslet-többletet jelentett, ám ennek eredménye egyelőre csupán mintegy 6 százaléknyi GDP-növekedés, ez pedig azt is előre vetíti, hogy ez a fajta gazdaságélénkítés hosszú távon nem fenntartható – magyarázta Mellár.

A KSH volt elnöke azt is elmondta, a Statisztikai Hivatalnál a közfoglalkoztatottakkal, illetve a külföldön dolgozókkal együtt nagyjából háromszázezer olyan embert tüntetnek fel foglalkoztatottnak, akik valójában nem azok, hiszen nem a hazai GDP-t termelik. Ez a másik oldalon ki is derül, ugyanis az elmúlt tíz évben a termelékenység, vagyis az élő munkára jutó hozam mértéke majdnem tíz százalékot csökkent. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre alacsonyabb termelékenységű embereket vonunk be a gazdaságba, vagyis ezek szerint a gazdaságban szerkezetváltás nem történt – véli Mellár, aki szerint a szerkezetváltás lényege éppen az lenne, hogy magasabb termelékenységű helyekre próbáljuk meg a meglévő munkaerőt átcsoportosítani.

Mellár beszélt továbbá arról is, hogy a korrupció visszaszorításához az adóhatóságot is át kellene világítani. Egy olyan adóhatóságra lenne szükség, amelynek a munkája átlátható, mert így az emberek láthatják, hogy az adóforintjaikat nem korrupcióra, hanem például oktatásra, egészségügyre, vagy kutatás-fejlesztésre fordítják. Ez a modell működik egyébként Skandináviában, ahol érdekes módon képesek 50 százalék feletti újraelosztást végrehajtani – érvelt a szakember.

A közgazdász Orbán gazdasági bevándorlásról szóló kijelentésével összefüggésben elmondta, hatékony exportra termelés híján Magyarország gyakorlatilag munkaerőt exportál Nyugat-Európába, holott egy hatékony gazdaságban a magyar munkavállalóknak nem lenne okuk elhagyni az országot, ha pedig maradnának, akkor a termelékenység is javulna az országban.

atv.hu / J. I
forrás:atv.hu

Leave a Reply 185 megnézve, 1 alkalommal mai nap |