< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Szigorodott a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei

| Mobile | RSS

Szigorodott a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei

2015. január 20. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Szigorodott a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei

A jövőben nagyon sokan eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapokban boldogulni, például gyógyszert adagolni, bevásárolni, vagy mosakodni.

Megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az emberi erőforrások minisztériuma (Emmi).

A szerdai Magyar Közlönyben kihirdetett változás szerint a jövőben nagyon sokan eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapokban boldogulni, például gyógyszert adagolni, bevásárolni, vagy mosakodni– írja az Index.

A házi segítségnyújtást a helyi önkormányzatoknak kötelessége biztosítani állami normatívából, azoknak a rászorulóknak, akik önmaguk ellátására saját erőből teljesen már nem képesek, az idősek klubjába már nem tudnak bejárni, de szakosított intézményi elhelyezést még nem kívánnak igénybe venni, minden olyan igénylőnek, aki életkorának, élethelyzetének és egészségi állapotának megfelelően, meglévő képességeinek fenntartása mellett rászorulnak, s ragaszkodnak megszokott környezetükhöz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága pénteken azt közölte, hogy a jelenlegi szolgáltatási rendszer az alacsony ponthatár miatt már nem tudja ellátni a társadalom elöregedéséből fakadó ápolási, gondozási feladatok növekedését.

Húsz pont alatt nincs segítség

2015-től a házi segítségnyújtás igénybevétele előtt egy többdimenziós állapotfelmérés készül, amelyen a szolgáltatás biztosításához ezentúl 20 pontot kell elérni. A rendelet a kihirdetése utáni harmadik napon lép hatályba, január 17-én.

A módosítás bevezetése azokat az igénylőket érinti, akik a jogszabályváltozás hatályba lépése után fogják kérni a házi segítségnyújtást. Tehát a már ellátotti jogviszonyban lévőkre nem vonatkozik semmilyen módon a ponthatárok változása.

Akinek eddig 11 ponttól járt a napi 1 óra gondozás, most csak 20-tól fog járni

Az Index számításai szerint így emelkedtek a ponthatárok: eddig 21 pont fölött már napi 2 óra gondozás járt, most 26-ra emelték a 2 órás gondozás ponthatárát. Vagyis a 11-es és 19-es pontszám közötti emberek, akik a régi rendszerben napi 1 óra gondozást kaphattak, most nem kapnak semennyit. Azok pedig, akiknek 21-25 pontjuk van, az eddig 2 óra helyett csak napi 1 óra segítséget vehetnek igénybe.

Gyömrői Hírhatár/Index.hu/MTI

Leave a Reply 259 megnézve, 2 alkalommal mai nap |