< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Fordulat? A világsajtó hősként ünnepli Orbánt

| Mobile | RSS

Fordulat? A világsajtó hősként ünnepli Orbánt

2015. január 21. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Fordulat? A világsajtó hősként ünnepli Orbánt

Míg sok helyütt húsba vág a svájci jegybank nagy vihart kiváltó döntése, Magyarországon a devizahitelesek jó része megmenekült a katasztrófától. A kormány és a jegybank ugyanis már tavaly elindította a hitelek forintosítását, ezért Orbán Viktort és Matolcsy Györgyöt sok helyen most hősként ünnepli a világ. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„A svájci frank globálisan nem annyira meghatározó, mint a dollár vagy az euró, rétegvalutaként inkább a gazdagoknak fontos az alpesi országban elhelyezett megtakarításaik miatt. Ezért korántsem mindegy, milyen az árfolyama. A Svájci Nemzeti Bank pedig a január 15-i döntésénél is főleg a svájci gazdaság érdekeit nézte: a 330 bankból álló svájci pénzügyi rendszer ugyanis az ország GDP-jének közel 10 százalékát adja” – tárja fel a Heti Válasznak az SNB nagy vihart kiváltó lépésének hátterét Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök szerint részben ez a magyarázat arra, miért törölte el az SNB 3,5 év után az euró/frank 1,20-as átváltási küszöbét, amivel éveken át védte sikerrel a frank árfolyamát a felértékelődés ellen.

„Mint egy akciófilmben: ahogy kiugrik a főhős a kocsiból, a levegőbe repül az autó” – a jegybankban így kommentálták a Heti Válasznak, hogy a mostani frankerősödés azért nem érinti a jelzálogfedezetű devizahiteleket, mert az Orbán-kormány és a Matolcsy György vezette jegybank még tavaly elindította a forintosításukat. Bár egyesek szerint csak a szerencsének köszönheti Magyarország, hogy Romániával, Lengyel- vagy Horvátországgal ellentétben devizaadósai most megmenekülnek a tőketartozásuk és törlesztőrészleteik durva megugrásától, ennél többről van szó. A Nemzetgazdasági Minisztériuban – ahol most lengyel és horvát kollégák érdeklődnek a magyar kormány devizahitelek kivezetésével kapcsolatban meghozott intézkedéseiről – már egy szeptemberi háttérbeszélgetésen is a nemzetgazdasági kockázatot jelentő frank/euró viszony várható alakulására hívták fel a figyelmet. A forintosítás katalizátora azonban végig a jegybank volt.

De hogyan sikerült Magyarországnak megúsznia a devizapánikot, s miként értékeli a kormány devizahitelek kivezetésére tett erőfeszítéseit a politikai és a pénzügyi világ? Részletes háttér a január 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.
forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |