< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Folyamatos deja vu-érzéssel küzd Idétlen időkig – 8 éve időhurokban a diák

| Mobile | RSS

Folyamatos deja vu-érzéssel küzd Idétlen időkig – 8 éve időhurokban a diák

2015. január 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Folyamatos deja vu-érzéssel küzd
Idétlen időkig – 8 éve időhurokban a diák

Hogy Bill Murray pontosan mennyi időt töltött a végtelen időciklusban, csak a tanulási folyamatokból lehet sejteni, és persze azon mindenki nevetett. Egy diák viszont a saját bőrén érzi mindezt.

Hogy pontosan hány évet is töltött el Bill Murray az időcsapdában az Idétlen időkig című filmben, legfeljebb csak az olyan apróságokból sejthető, mint a zongoravirtuózzá válás vagy a jégszobrászat tudományának tökélyre fejlesztése. Egy 23 éves brit diák azonban a saját bőrén tapasztalja immáron 8 éve, hogy mit is jelent időhurokba kerülni: 15 éves kora óta bármi, ami vele történik, olyan érzés a számára, mintha már átélte volna egyszer. Az orvosok szerint ez a deja vu-esetek egyik legfurcsább megnyilvánulása, ilyen hosszú “roham” még egyszer sem szerepelt a korábbi orvosi feljegyzésekben.

A meg nem nevezett fiatalember elmondta a pszichológusoknak, hogy már jó ideje se tévét nem néz, se rádiót nem hallgat, de még az újságokat sem olvassa, mert bármit lát és hall, úgy érzi, mintha már korábban is találkozott volna vele, még alegújabb tévéshow-kkal is ezt tapasztalja. Amikor elment egyetemre, ott is minden ismerős volt a számára, és akkor sem tudott szabadulni a különös időcsapdából, amikor külföldre ment nyaralni. Esetéről a Journal of Medical Case Reports című orvosi szaklap számolt be nemrégiben.

Fotó: freedigitalphotos.net/sattva

A jelenséget még furcsábbá teszi, hogy a férfi semmilyen korábban ismert neurológiai betegségben nem szenved, noha ez a visszatérő deja vu-érzéssel küzdő embereknél elég jellemző. A legtöbb, amit a szakemberek fel tudtak fedezni, az némi szorongásos előzmény, és úgy vélik, ez a pánikrohamhoz hasonló módon jelenik meg, csak deja vu formájában. A beteg mindenesetre néha csupán percekig éli “újra” az átéltnek vélt eseményeket, de előfordul, hogy hosszabb eseménysorokat is már megtörténtként érzékel.

Mint mondja, ilyenkor tisztában van vele, hogy az egész csak illúzió, de az érzés mégis annyira intenzív, hogy teljesen valóságosnak tűnik az ismétlődés. Az első élmény egyébként 2007 elején érte őt, akkor olyan mértékű szorongást okozott, hogy kényszeresen mosta a kezét és képes volt napjában háromszor is zuhanyozni. Az egyetem alatt erősödtek a rohamok, és amikor egyszer egy buliban kipróbálta az LSD-t, onnan kezdve szinte állandósult a furcsa rendellenesség.

A tudósok nem tudják a deja vu-jelenség okát megmagyarázni, csak annyit sejtenek, hogy az agy temporális lebenyének abnormális működése váltja ki. Az egyik elmélet szerint a neuronok kisülésének átmeneti hibája állhat a háttérben, amely miatt a beérkező információkat csak megkésve dolgozza fel az agy, és emiatt lehet olyan érzése az embernek, hogy ami történik vele, az már korábban is megtörtént egyszer.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |