< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Felmentette az ajkai polgármestert a Veszprémi Járásbíróság

| Mobile | RSS

Felmentette az ajkai polgármestert a Veszprémi Járásbíróság

2015. január 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Felmentette az ajkai polgármestert a Veszprémi Járásbíróság

Minden vádpont alól felmentette a Veszprémi Járásbíróság Schwartz Béla ajkai polgármestert (MSZP), aki ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult büntetőper 2013 tavaszán a megyeszékhelyen.

Aradi-Kiss Zita bíró az ítélet indokaként azt mondta, hogy nem állapítató meg hűtlen kezelés és zsarolás sem a vádlott tevékenysége kapcsán. A vádirat szerint az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna el, ezért a polgármester a sportegyesület támogatása érdekében – tisztségéből fakadó vagyonkezelői kötelezettségét megszegve – a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának, valamint egy építőipari cég munkatársának közreműködésével biztosított anyagi forrást a tartozás visszafizetéséhez. Őket bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta az ügyészség.

Az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív vállalkozási szerződést kötött, amelynek alapján a tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott vállalkozói díjat – 10,7 millió forintot – a gazdasági társaság, majd onnan a futballklub számlájára utalták át – áll a vádiratban.

Az ügyészség szerint a sportegyesület számlájára utalt pénzből a kölcsön egy részét visszafizették, de az építőipari vállalkozás a teljes összegre igényt tartott, a polgármester ezért a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha követelését továbbra is fenntartja, a városban nem kap munkát, illetve az önkormányzatnak már elvégzett munka díját sem fizetik ki. A vád szerint a sértett végül a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy követelésének egy részéről lemond, s azt támogatás címén az egyesületnek átadja.

Schwartz Béla a bíróság előtt megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint nem új járda építésére, hanem a meglévő és a megrongálódott járda javítására, a bódéi lakóparkhoz vezető murvás út, valamint a csingeri Bányász Emlékpark kialakítására fizettek ki 10,7 millió forintot, a beruházás értéke a szakértői vélemény szerint 22 millió forint. Így a polgármester szerint nem hátrányt okoztak a városnak, hanem éppen ellenkezőleg: anyagi előnyhöz juttatták azt, hiszen a beruházás értéke több mint kétszerese az építési vállalkozó számára ténylegesen kifizetett összegnek.

A tárgyalást vezető bíró azt mondta, Ajka városát vagyoni hátrány nem érte, és a városvezetőt a zsarolás vádja alól is felmentik, hiszen a sértett vallomása nem volt következetes, nem lehet rá alapozni.

A polgármester elmondta, hogy az elmúlt öt esztendőben 21 eljárást folytattak ellene, melyek nagy része bűncselekmény hiányában lezárult. Mindezt egy politikai lejárató kampány részének tekinti – tette hozzá. Az ügy másod- és harmadrendű vádlottját szintén felmentette a bíróság, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Az MTI-nek nyilatkozva Schwartz Béla kijelentette: az ellene folyamatban lévő ügyek közül ez tűnt a “legsúlyosabbnak”, de örül annak, hogy a szakértői véleményeket figyelembe véve végül felmentő ítélet született.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |