< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbán: Európának ésszerűbb bevándorláspolitikára van szüksége

| Mobile | RSS

Orbán: Európának ésszerűbb bevándorláspolitikára van szüksége

2015. január 24. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbán: Európának ésszerűbb bevándorláspolitikára van szüksége

Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közmédia tudósítóinak nyilatkozva Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott európai uniós vezetőkkel és az Európai Néppárt elnökével.

“Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését” – hangsúlyozta a kormányfő. Leszögezte ugyanakkor, hogy a bevándorlás kérdéskörének mai európai szabályozása nem ésszerű.

“Kértük, értsék meg, Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni” – tette hozzá. Szerinte ez legitim és helyes törekvés Magyarország részéről, és könnyen érthető is, hiszen “senki nem akar bevándorlók célpontja lenni Európában”.

Orbán úgy véli: azért kellenek “a mainál értelmesebb szabályok”, mert a Balkán felől a “megélhetési bevándorlók” útvonala Magyarországon keresztül vezet, “és ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen”. Ha ugyanis – folytatta – Magyarország nem tudja ezt a kérdést jól kezelni, akkor ezek a “megélhetési bevándorlók” előbb-utóbb megérkeznek a Magyarországtól nyugatra található európai országokba is.

“Azt javasoltam, hogy amint lehet, széles és mély megbeszélés keretében tegyünk kísérletet arra, hogy egy új európai bevándorláspolitikát alkossunk” – mondta a kormányfő. Szerinte “erre a fogadókészség jelentős”, és a következő európai uniós csúcson nem csupán megtárgyalhatják ezt a kérdést, hanem eredményeket is érhetnek majd el.

Orbán Viktor az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökével, Jean-Claude Junckerrel és Donald Tuskkal tanácskozott. Mindketten a közelmúltban kerültek ebbe tisztségbe, korábban Juncker Luxemburg, Tusk pedig Lengyelország miniszterelnöke volt.

Rajtuk kívül a magyar miniszterelnök a Fideszt is a soraiban tudó európai pártcsalád, az Európai Néppárt elnökével, Joseph Daullal is találkozott.

Orbán Viktor az összes megbeszélést úgy jellemezte, hogy az “baráti és eredményes volt”.

“Minden vitás ügyet elő tudtunk venni, és a nagy részüket meg is tudtuk oldani” – tette hozzá.

Meg kell állapodni az oroszokkal

Magyarországnak meg kell állapodnia Oroszországgal a hosszú távú földgázszállítási szerződésekről annak érdekében, hogy a magyar gazdaság működni tudjon, és biztosított legyen a háztartások gázellátása – jelentette ki pénteken Brüsszelben a közszolgálai médiának nyilatkozva Orbán Viktor.

A kormányfő tudatta azt is, bízik abban, hogy a megállapodás fő pontjairól Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásán sikerül megállapodni.

MTI / atv.hu

forrás:atv.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |