< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező 90 éve, 1925. január 26-án született

| Mobile | RSS

Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező 90 éve, 1925. január 26-án született

2015. január 24. | hozzászólás | Kultúra

Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező 90 éve, 1925. január 26-án született

Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 5. hét érdekes emberei sorozatban

paulnewman


Paul Newman amerikai színész.
Firenze, 2006. május 4.
MTI / EPA / Carlo Ferraro
Paul Newman Oscar-díjas amerikai színész, rendező 90 éve, 1925. január 26-án született.

Az Ohio állambeli Shaker Heightsben született. Szülei részben magyar származásúak voltak. A második világháborúban rádiósként szolgált, majd az ohiói Kenyon College-ban irodalmat és közgazdaságtant hallgatott. 1950-ben, apja halála után egy ideig a családi sportboltot vezette. Ekkor már a színház vonzásában élt, így előbb a connecticuti Yale egyetemen végzett színi tanulmányokat, majd New Yorkban Lee Strasberg legendás stúdiójának volt a hallgatója, közben kisebb szerepet kapott egy tévésorozatban.
1953-ban sikerrel debütált a Broadwayn a Piknik című drámában, és hamarosan Hollywoodban is felfigyeltek rá, először 1955-ben egy kosztümös darabban állt a kamerák elé. Egy évvel később a Valaki odafönt szeret engem című filmben Rocky Graziano bokszolót alakította, hatalmas sikerrel: a közönség megszerette, a Golden Globe-díj átadásán pedig az év felfedezettje kitüntetést vehette át.
1958 szakmai és magánéletében is jelentős állomás volt: a Hosszú, forró nyár című film forgatásán ismerkedett meg második feleségével, Joanne Woodwarddal, és ebben az évben jelölték először Oscar-díjra a legjobb férfi színész kategóriában a Macska a forró bádogtetőn című alkotásban nyújtott alakításáért, melyben Liz Taylor volt a partnere.
A hatvanas években forgatta leghíresebb filmjeit, köztük Az ifjúság édes madara, A hallgatag ember, a Bilincs és mosoly és a Butch Cassidy és a Sundance kölyök címűt. Az utóbbi westernben először volt partnere Robert Redford, akivel később is legendás párost alkottak A nagy balhé című Oscar-díjas vígjátékban (1973). Az elkövetkező években több műfajban is kipróbálta magát, játszott a Pokoli torony című katasztrófafilmben, Robert Altman Buffalo Bill és az indiánok című westernjében, a Kvintett című futurisztikus drámában, dolgozott Sydney Pollackkal (A szenzáció áldozata, 1981) és Sidney Lumettel (Az ítélet, 1982). Utoljára 2002-ben A kárhozat útja című filmben szerepelt vásznon, majd 2007-ben bejelentette visszavonulását, arra hivatkozva, hogy megromlott a memóriája. “Ha az embernek romlik a memóriája, lassan elveszti önbizalmát és alkotóképességét. Ezért úgy gondolom, jobb, ha becsukom a színészet könyvét” – mondta.
1985-ben életművéért különleges Oscar-díjjal tüntették ki, egy évvel később pedig Martin Scorsese A pénz színe című alkotásában nyújtott alakításáért végre kézbe vehette a legjobb színésznek járó aranyszobrocskát. 1993-ban kapta meg a humanitárius tevékenységért járó, Jean Hersholtról elnevezett tiszteletbeli Oscart. Newman ugyanis 1982-ben alapítványt hozott létre a rákos gyerekek, illetve a drog- és alkoholfüggő fiatalok gyógyítására, a hátrányos helyzetű gyerekek segítésére. (Első házasságából származó egyetlen fia 1978-ban kábítószer-túladagolásban halt meg.)
A rendezéssel is megpróbálkozott, legismertebb filmje a felesége főszereplésével készült A gammasugarak hatása a százszorszépekre című alkotása volt. 1971-ben First Artists néven Barbra Streisanddal és Steve McQueennel produceri munkával foglalkozó közös céget alapított.
Szenvedélyes autóversenyző is volt, 1979-ben a 24 órás Le Mans-i versenyen második lett Porsche 935-ös autójával. 1982-től az élelmiszerpiacon is megjelent Newman’s Own márkájú salátaönteteivel, tésztáival és más konyhai készítményeivel. Meggyőződéses demokrata és liberális volt, abban a “megtiszteltetésben” volt része, hogy az 1970-es évek elején felkerült Richard Nixon elnök “ellenséglistájának” 19. helyére.
Az áthatóan kék szemű, idős korában is sármos színészt számtalanszor választottak a világ legszexisebb filmsztárjának.
2008-ban színházi rendezőként is szeretett volna debütálni, John Steinbeck Egerek és emberek című darabját állította volna színpadra. Tüdőrákja azonban egyre súlyosbodott, és 2008. szeptember 26-án Westportban (Connecticut) meghalt.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 204 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: