< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Mi áll az al-Kaida mestertervében?//// Quel est le plan directeur d’Al-Qaïda?

| Mobile | RSS

Mi áll az al-Kaida mestertervében?//// Quel est le plan directeur d’Al-Qaïda?

2015. január 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Mi áll az al-Kaida mestertervében?

A párizsi terrortámadások nyomán a hatóságok újra elővették az al-Kaida kilencvenes évek végén készült „mestertervét”, amit a Nyugat hét lépésben, 20 év alatt (2000 és 2020 között) történő meghódítására készítettek. A programról azt gondolhatnánk, hogy utólag készült propagandaanyag a néhai Oszama bin Laden hanyatló népszerűségű mozgalmának „fényezésére”. Ám a látszat csal: a „mesterterv” ugyanis már 2005-ben nyilvánosságra került, évekkel az előtt, hogy kitört volna a szíriai és iraki terrorháború, végigsöpört volna a térségen az „arab tavasz”, és megalakult volna az Iszlám Állam. Pedig ezek a célok mind ott szerepeltek a terrorszervezet programtervében. A Hetek cikke.

Sokan szkeptikusan fogadták, amikor az al-Kaida jemeni vezetője, Nasszer bin Ali al-Anszi a YouTube-on közzétett videoüzenetében felelősséget vállalt a párizsi terrortámadásokért. Al-Anszi szerint az „áldott párizsi csata” végrehajtására az al-Kaida első számú vezetője, Ajman al-Zavahiri adott parancsot. Az elmúlt években – különösen Oszama bin-Laden meggyilkolása óta – lépten-nyomon azt hallottuk, hogy az al-Kaida megsemmisült mint globális szervezet, és legfeljebb egyes, izolált helyi sejtjei maradtak meg. Mi több, állítólag maguk a dzsihádisták is idejétmúlt szervezetnek látják az al-Kaidát, és inkább a „trendi” Iszlám Államhoz csatlakoznak.

Miután azonban beigazolódott, hogy a párizsi merényletet valóban az al-Kaida jemeni szárnya tervezte és finanszírozta, valamint ők képezték ki a Kouachi fivéreket, a figyelem újra a terrorszervezetre irányult. Vegyük sorra, mit és honnan lehet tudni az al-Kaida „mestertervéről”?

A dzsihádista program 20 éves időszakkal számol, 2000-től 2020-ig. Az utólagos belemagyarázást azonban gyorsan kizárhatjuk, mert a terv nem most, hanem egy évtizeddel ezelőtt került nyilvánosságra. Egy jordániai újságíró, Fouad Husszeini számolt be róla 2005-ben megjelent, Al-Zarkavi: Az al-Kaida második generációja című könyvében. A tervről először a német Der Spiegel írt, 2005. augusztus 12-én. Addig csak a terv első szakasza zárult le, ma már az ötödiknél tartunk.

Fouad Husszeini közvetlen forrásokra hivatkozik, miután 1996-ban együtt ült börtönben Jordániában az al-Kaida-terv két szerzőjével, a jordániai Abu Muszab al-Zarkavival (akit könyve megjelenése után nem sokkal, 2006-ban megöltek az amerikaiak Irakban) és az egyiptomi Szaif al-Adellel, aki ma is életben van. „Könyvem megírásához egy sor al-Kaida tagot is megkérdeztem, akik a szervezet különböző ideológiai irányzataihoz tartoznak, annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphassunk arról, miként alakul a jövőben a terroristák és a Nyugat közötti háború” – írja műve bevezetőjében Husszeini.

Az al-Kaida főparancsnoka, az egyiptomi Ajman al-Zavahiri mellett Szaif al-Adel a terrorizmus kulcsfigurája. Fiatalon – Zavahirivel együtt – részt vett a Szadat elnök elleni merénylet megtervezésében, harcolt Afganisztánban a szovjetek ellen, majd a Hezbollah kiképzőtáborában oktatott Libanonban. Ő vezette az al-Kaida bázisát Szudánban, ahol megtervezte a kenyai amerikai nagykövetség elleni támadást 1998-ban. Ő mutatta be Al-Zarkavit Oszama bin Ladennek. 2002-ben részt vett Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásában és meggyilkolásában. A feltételezések szerint évek óta Iránban rejtőzködik. Az FBI 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Al-Adel fejére.

Az al-Kaida mesterterve

A Der Spiegel 2005-ben szkeptikusan írt az al-Kaida hosszú távú programjáról, amely szerintük csupán „a terroristák brutális szűklátókörűségét” bizonyítja, miután „abszurd dolog azt feltételezni, hogy képesek lennének az iszlám világban egy kalifátust felállítani”. Tíz év távlatából ez már nem tűnik olyan abszurdnak. Nézzük a terv pontjait, amelyekhez Husszeini nevet és évszámokat is fűzött.

1. szakasz: „Az Ébredés” (2000–2003)

Az első szakasz a szeptember 11-ei merényletek megtervezésével kezdődött, és 2003-ig, Bagdad elestéig tartott. A cél az volt, hogy az Amerika elleni támadással kiprovokálják a Nyugat beavatkozását, és ezáltal „felébresszék” az „ummát”, a muszlim világot. Fouad Husszeini szerint az al-Kaida vezetése teljes sikernek értékelte az első szakaszt: sikerült igazolni Bin Laden tézisét, miszerint Amerika „papírtigris”, amelyet saját földjén is meg lehet sebezni. További eredménynek tekintették, hogy üzenetük a világon mindenkihez eljutott, és az amerikaiak, valamint szövetségeseik „helybe jöttek az újabb pofonokért”, miután könnyű célpontokká váltak Afganisztánban és Irakban.

2. szakasz: „A szemnyitás” (2003–2006)

A radikalizálódás időszaka, amikor a szervezet nemzetközi mozgalommá vált. Az iraki megszállás elleni harcban toborzott és felkészített muszlim harcosokból elkezdődik egy olyan hadsereg felállítása, amely alapul szolgál majd a világméretű akciók előkészítéséhez. A központ ekkor Irakban van, innen építik ki bázisaikat más muszlim országokban.

3. szakasz: „A talpraállás” (2007–2010)

Ettől kezdve az al-Kaida-terve a jövőről szól. „Az Irakban megkezdett harc Szíriában fog folytatódni” – írta 2005-ben Fouad Husszeini. „Az Irakban felkészült harcosok bázisokat hoznak létre Szíriában, és innen készülnek további támadásokra, miközben folytatják a toborzást. A mudzsahedek Szíriába gyűlnek, és megerősítik táborukat.” Mára a harmadik szakasz is megvalósult, igaz némi késéssel: Szíriában 2011-ben vált átfogóvá a dzsihádista belháború.

4. szakasz: „A vihar” (2010–2013)

Az al-Kaida ezekben az években kiharcolja a gyűlölt arab kormányok fokozatos megbuktatását. „Az al-Kaida a zűrzavarban megerősödik. Támadásokat hajt végre az olajkutak és vezetékek ellen, az Egyesült Államok gazdaságával szemben pedig a kiberterrorizmus eszközeivel is elkezd harcolni” – írta Husszeini fél évtizeddel az Arab Tavasz kitörése előtt, amelynek eredményeként Irakban, Líbiában, Szíriában és – átmenetileg, a Muzulmán Testvériség révén – Egyiptomban a dzsihádista erők jutottak hatalomba vagy váltak meghatározó erővé.

5. szakasz: „A Kalifátus felállítása” (2013–2016)

A terv szerint 2013-tól elkezdődik az „iszlám állam”, a „kalifátus” építése, majd kikiáltása. Erre az időszakra olyan mértékben meggyengül a nyugati befolyás az iszlám térségben, hogy nem kell komoly ellenállástól tartani. Az al-Kaida tervei szerint az iszlám állam felgyorsítja az új világrend kialakulását. Nos, az Egyesült Államok 2011-ben kivonult Irakból, majd tavaly Afganisztánból is. Abu Bakr al-Bagdadi 2013-ban bejelentette, hogy elfoglalta a „levantei térséget”, majd 2014. június 29-én kikiáltotta az „Iszlám Kalifátust”, amelyhez iraki és szíriai területek mellett – állítása szerint – líbiai, egyiptomi, algériai, szaúd-arábiai és jemeni dzsihádista uralom alatt álló enklávék is csatlakoztak.

6. szakasz: „A totális konfrontáció” (2016–2020)

A terv utolsó öt éve még ma is a jövőre vonatkozik. Eszerint miután sikerül felállítani a Kalifátust, az „iszlám hadsereg” 2016-ban kirobbantja a nagy háborút a hívők és hitetlenek között, amit Oszama bin Laden előre jelzett. Ebben a csatában a Nyugat elleni támadások csak eszközök, a cél a Kalifátus győzelme és Jeruzsálem meghódítása.

Mindezt tehát közel 20 éve tervezte el az al-Kaida, és a terv háromnegyede szinte teljes pontossággal megvalósult. Az igazán drámai szakasz azonban még előttünk áll, így reálisnak tűnnek azok az értékelések, amelyek szerint a párizsi támadásokkal történelmi fordulóponthoz érkeztünk a dzsihádizmus és a nyugati civilizáció közötti harcban.

forrás:atv.hu

Quel est le plan directeur d’Al-Qaïda?

Dans la foulée des attaques terroristes sur les autorités parisiennes ont été accomplis dans les années nonante, al-Qaïda “de plan directeur», que les sept étapes de l’Ouest à la conquête de plus de 20 ans (entre 2000 et 2020) fait. Le programme, on pourrait penser que ce est par la suite fait de la propagande de la baisse de popularité du mouvement de résident de la fin Oussama ben Laden “polissage”. Mais les apparences peuvent être trompeuses: le «plan directeur» a déjà été publié en 2005, des années avant l’épidémie avaient été la guerre de la terreur en Irak et la Syrie, ont balayé la région du «printemps arabe», et ont formé l’État islamique. Pourtant, ces objectifs et il apparu un plan de programme de l’organisation terroriste. Article de la semaine.

Beaucoup de gens sont sceptiques lorsque le chef d’Al-Qaïda au Yémen, Nasser bin Ali al-ANC message vidéo posté sur YouTube a assumé la responsabilité des attentats terroristes à Paris. Al-ANC, pour mettre en œuvre la «bataille parisienne béni” du numéro un chef d’Al-Qaïda, Ayman al-Zavahiri ordonné. Au cours des dernières années – en particulier depuis l’assassinat d’Oussama Ben Laden – à chaque étape nous avons entendu dire que Al-Qaïda a été détruit en tant qu’organisation mondiale, et est resté à l’individu, les cellules locales isolées. Qui plus est, les djihadistes eux-mêmes auraient pas à jour voir l’organisation Al-Qaïda, et plus encore rejoindre l’Etat islamique “tendance”.

Depuis, cependant, a confirmé que l’assassinat à Paris avec l’Al-Qaïda au Yémen aile a été conçu et financé, et ils étaient hors de la Kouachi Bros., de nouveau l’attention concentrée sur l’organisation terroriste. Laissez-nous, et à partir de ce qui est connu à propos de “plan directeur” d’Al-Qaïda?

Le programme comprend une période de 20 ans djihadiste, 2000-2020. Toutefois, le belemagyarázást ultérieure peut exclure rapidement, parce que le plan ne est pas maintenant, mais il ya une décennie a été publié. Un journaliste jordanien Fouad Husseini a indiqué qu’il a été établi en 2005, Al-Zarqawi: Le livre de la deuxième génération d’al-Qaïda était. Le plan a été écrit d’abord en allemand Der Spiegel, le 12 Août 2005. Jusque-là, seule la première phase du projet a été achevée, nous parlons aujourd’hui ötödiknél.

Fouad Husseini sources directes de revendications après 1996 assis ensemble en prison en Jordanie al-Qaïda plan de deux auteurs, le Jordanien Abou al-Muszab Zarkavival (après lesquels livres ont été publiés prochainement en 2006, a été tué par les Américains en Irak) et la Saif égyptienne al-Adell, qui est vivant aujourd’hui. “Mon livre écrit une série de membres d’Al-Qaïda ont également demandé qui appartiennent à l’organisation des différentes tendances idéologiques de afin d’obtenir une image plus précise à obtenir sur la façon dont le modèle de la guerre future entre les terroristes et l’Occident» – écrit opérations instauration Husseini.

Le commandant d’Al-Qaïda en chef de l’Egyptien Ayman al-Saif al-Adel Zavahiri côté de la figure de proue dans le terrorisme. Young – avec Zavahirivel – ont pris part à l’assassinat du président Sadate façon, combattu en Afghanistan contre les Soviétiques, et les camps d’entraînement du Hezbollah au Liban enseigné. Il a dirigé la base d’Al-Qaïda au Soudan, où l’attaque planifiée contre l’ambassade américaine au Kenya en 1998. Il a présenté Al-Zarkavit Oussama ben Laden. En 2002, il a participé à l’enlèvement du journaliste américain Daniel Pearl et assassinat. Il est supposé que l’Iran se cache depuis des années. Le FBI a une prime $ 5,000,000 sur sa tête Adel Al-out.

Plan directeur d’Al-Qaïda

Der Spiegel a écrit en 2005 sceptiques d’al-Qaïda programme à long terme, qui ne prouve qu’ils pensent “l’étroitesse d’esprit des terroristes brutales” après “est absurde de supposer qu’ils seraient en mesure d’établir un califat dans le monde islamique.” Dix ans plus tard, cela ne semble plus si absurde. En regardant le plan, qu’ils ont quitté nom et année Husseini numéros.

Section 1: “The Awakening” (2000-2003)

La première phase a débuté dans les attentats du 11 septembre dans la conception et a duré jusqu’en 2003, la chute de Bagdad. Le but était de provoquer l’attentat contre l’intervention de l’Amérique dans l’Ouest, et ainsi «réveil» de la «umma», le monde musulman. Le leadership Fouad Husseini al-Qaïda, le succès global de la première phase évaluée: Ben Laden a été confirmée affirmation que «le tigre de papier» de l’Amérique, ce qui peut nuire à leur propre pays ainsi. Plus de résultats a été considéré que message à tout le monde dans le monde a atteint, et les Américains et leurs alliés “sont venus à la fente pour une autre gifle au visage” après être devenu cibles faciles en Afghanistan et en Irak.

Section 2: «L’ouverture des yeux” (2003-2006)

La période de radicalisation lorsque l’organisation est devenue un mouvement international. Lutte contre l’occupation irakienne recrutés et formés combattants musulmans a commencé à mettre en place un militaire qui servira de base à une action mondiale pour se préparer. Le centre est maintenant en Irak, construire leurs bases de données d’autres pays musulmans.

Section 3: “La reprise” (2007-2010)

Dès lors, l’al-Qaïda envisage pour l’avenir. “La guerre en Irak a commencé en Syrie continuera”, – écrit-il en 2005, Fouad Hussein. “Les combattants en Irak prêts à installer des bases en Syrie, et de là, fait une autre attaque sur tout en continuant à recruter. Le mudzsahedek Syrie recueillir et confirmer leur camp “Aujourd’hui, la troisième phase est terminée, mais avec un certain retard. En 2011, la Syrie a couper à travers la guerre civile djihadiste.

Section 4: «La Tempête» (2010-2013)

La lutte de Al Qaïda pour ces progressive renverser les gouvernements arabes détestés. “Al-Qaïda est plus forte dans la confusion. Les attaques menées contre les puits de pétrole et les pipelines, par opposition à l’économie américaine du début à lutter contre les outils de cyber ainsi “- écrit par Husseini décennie et demie avant le printemps arabe dans le foyer, qui a conduit à l’Irak, la Libye, la Syrie et – temporairement, par les Frères musulmans – Egypte forces djihadistes sont arrivés au pouvoir et sont devenus une force décisive.

Section 5: «La création de califat” (2013-2016)

Le plan est de commencer à partir de 2013, l ‘«État islamique», le «califat” Construction et proclamation. Au cours de cette période, dans la mesure où affaibli l’influence de l’islam dans la région ouest, qui devrait être aucune résistance sérieuse. Al-Qaïda dans l’état islamique prévoit d’accélérer la formation d’un nouvel ordre mondial. Eh bien, les États-Unis se retirent de l’Irak en 2011, et l’année dernière, même Afghanistan. Abu Bakr al-Baghdadi, a annoncé en 2013 qui a capturé la «région du Levant,” Juin 29 2014, et proclamé la “califat islamique”, dans lequel les territoires irakiens et syriens – prétend être – en Libye, l’Egypte, l’Algérie, l’Arabie djihadistes arabes et yéménites réunis sous enclaves de règles ainsi.

Section 6: “La confrontation totale” (2016-2020)

Les cinq dernières années du plan est encore à l’avenir. Ainsi, après le califat a été mis en place, l ‘”Armée islamique» en 2016 a suscité une grande guerre entre les croyants et les incroyants, qu’Oussama ben Laden prédit. Dans la bataille des attaques contre l’Occident sont des outils seulement, le but de la victoire califat et la conquête de Jérusalem.

Tout cela a été conçu en près de 20 ans d’Al-Qaïda, et le plan est mis en œuvre près des trois quarts de précision totale. Mais la scène vraiment dramatique encore devant nous, de sorte qu’ils semblent être des évaluations réalistes, selon Paris se attaque tournant historique dans la lutte entre la civilisation occidentale et le djihadisme.

Source: atv.hu

Leave a Reply 606 megnézve, 1 alkalommal mai nap |