< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Lengyel-magyar akció indul az ukrajnai fiatalok támogatására

| Mobile | RSS

Lengyel-magyar akció indul az ukrajnai fiatalok támogatására

2015. január 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Lengyel-magyar akció indul az ukrajnai fiatalok támogatására

Magyarország és Lengyelország egyaránt szolidáris az Ukrajnában szenvedő emberekkel, ezért közös táborokat szervez ukrán, lengyel és magyar fiatalok számára – mondta az MTI-nek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Varsóban.

A hivatalos lengyelországi látogatáson tartózkodó Balog Zoltán hétfőn Wladyslaw Kosiniak-Kamysz család-, szociális és munkaügyi, valamint Lena Kolarska-Bobinska felsőoktatási miniszterrel folytatott tárgyalásokat. A Kosiniak-Kamysz-sal megtartott találkozó kapcsán a magyar emberi erőforrások minisztere kijelentette, hogy a Magyarországon alkalmazott megoldások sok tekintetben jelentenek inspirációt a lengyelországi demográfiai problémák megoldásához, a lengyelek viszont az év elején bevezetett nagycsaládos kártyával kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg magyar partnereikkel. A Kolarska-Bobinska-val a közeljövőben megvalósítandó kutatásfejlesztési és ösztöndíjprogramokról egyeztettek.
Fotó: MTI/EPA/Jakub Kaminski

A varsói külügyi intézetben (PISM) délután tartott előadásában a miniszter hangsúlyozta, hogy Lengyelország – mint fogalmazott – a néhai II. János Pál pápa, illetve a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom országát jelenti a magyarok számára, valamint azt az országot, melynek lakosai 1956-ban szolidárisak voltak Magyarországgal – a kétoldalú kapcsolatokat azonban a jövőre vonatkozóan kell fejleszteni, illetve erősíteni. „A magától értetődő szövetség nem marad magától értetődő, ha nem egészítjük ki közös, jövőbe mutató értékekkel” – hangsúlyozta. Mint mondta, Lengyelországban sokan tekintenek nagy reményekkel Magyarországra, értékelik a keresztény értékekre épülő családpolitikát, a gazdaságpolitikát, a nemzeti identitást erősítő kultúrpolitikát. Ugyanakkor – ismerte el a miniszter – a lengyel politikai elitben vannak a jelenlegi magyar politikát bírálók is.

„Azokkal is, akik bírálnak, mindig szívesen szóba állunk” – húzta alá a miniszter, rámutatva a közös visegrádi politika fontosságára. Balog Zoltán áttekintette a 2010 utáni magyar politikai, strukturális és gazdasági fejlődést. Az előadást követően Marcin Zaborowski, a PISM igazgatója az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos magyar álláspontra tért ki. Zaborowski kifejtette, Magyarország a kisebbségi kérdést helyezi előtérbe az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, ezért az EU-n belül Oroszországot illetően egy szankcióellenes koalíció megteremtésére törekszik. Balog Zoltán válaszul hangsúlyozta, nincs szankcióellenes koalíció, Magyarország minden uniós szankciót megszavazott. Ugyanakkor szükség van konkrét uniós politikára Ukrajnát illetően. Kérdés, ki fogja Ukrajnát gazdaságilag felépíteni, ebben legyen egy világos vonalvezetésünk – húzta alá a miniszter.

„A kisebbségek védelmében soha nem kockáztattuk a stabilitást” – hangsúlyozta a magyar miniszter, kifejtve, hogy az anyanyelv használatára vonatkozó követelmény nem az Oroszországgal közös nemzetiségi politikát jelenti, hanem egy alapvető emberi jogra hivatkozik. A magyar miniszter hétfőn Kazimierz Nycz bíborossal, varsói érsekkel, valamint Jerzy Samiec evangélikus és Marek Izdebski református püspökkel is találkozott. Kedden Krakkóban Malgorzata Omilanowska lengyel kulturális miniszterrel tárgyal, ezután az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen vesz részt a dél-lengyelországi Oswiecimben.

(MTI)

forrás:kormányzat

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |