< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 144 millió ment számítógépekre, faxra és telexre Rogán első évében

| Mobile | RSS

144 millió ment számítógépekre, faxra és telexre Rogán első évében

2015. január 29. | hozzászólás | Közélet

144 millió ment számítógépekre, faxra és telexre Rogán első évében

Sem a Steiner-éra utolsó, sem a Rogán-éra első évében nem spórolt technikai eszközeinek karbantartásán és telekommunikációs költségein a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. Egyebek mellett ez derül ki a cég éves beszámolóiból. A cég gazdálkodása a fellelhető adatok szerint sokat javult az utóbbi néhány évben, de minden jel arra mutat, hogy ma sem barátja az átlátható működésnek.

2006-ban, a Steiner-korszak utolsó évében 153 millió, 2007-ben, a Rogán-éra első teljes évében 173 millió forintot fordított a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő

– számítógépek

– fénymásolók

– és faxkészülékek javítására,

továbbá

– telefonálásra

– telex-küldésre (!)

– derül ki a cég atv.hu birtokába jutott beszámolójából, amit 2008 májusában tárgyalt a kerületi képviselőtestület.

2006-ban és 2007-ben is a számítógép-karbantartás költségei tették ki a fenti tételek oroszlánrészét; a polgármester-váltás évében erre 122, a Rogán-korszak első teljes évében 144 millió forintot költött a vagyonkezelő. Telefon- és faxjavításra 7, illetve 9 millió forint jutott, telefonálásra és telexküldésre pedig 2006-ban 22, 2007-ben 19 millió forint.

A töredéke is elég volt

Miközben a vagyonkezelő működése az elmúlt időszakban számos bírálatra és vitára adott okot, 2012-re a horribilis műszaki karbantartási és telefonálási költségek eltűntek – általános karbantartás címén a cég 2012-re összesen mindössze 13 millió forintot számolt el; telefonálásra és a (telexet ezek szerint az ötödik kerületben is felváltó) internetezésre pedig mindössze 8 millió forintot költöttek, vagyis a szóban forgó költségek a töredékükre estek vissza.

Amiből akár az is következhet, hogy az önkormányzat cégénél a Rogán-éra második felére sikerült megfogni az elszabadult költségeket – de az is, hogy a Steiner-Rogán váltás körüli években eszement költekezés tombolt. A kérdés csak az, hogy ha így van, akkor az önkormányzat és a cég miért nem büszke az elért eredményekre, illetve van-e felelőse a korábbi évek (a fentiek alapján jelentős és feleslegesnek tűnő) túlköltésének. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket feltettük a vagyonkezelőnek is, válaszukat azonnal közöljük, amint megérkezett.

Vagyonkezelői minimalizmus

A teljes kép a vagyonkezelő éves beszámolóiból állhatna össze – ezeket minden évben jellemzően egy-egy májusi rendkívüli ülésen tárgyalta a képviselőtestület. Az ülések napirendi pontjai, sőt az előterjesztések 2006-ig visszamenőleg elvileg szerepelnek az önkormányzat honlapján, de a vagyonkezelő éves beszámolóinak többsége sajnos pont nem.

Általában is úgy tűnik, az önkormányzat igyekszik minél kevésbé kitenni honlapja látogatóit a Vagyonkezelővel kapcsolatos információknak. A cégre vonatkozó információk közül néhányat tartalmaz az önkormányzat honlapja; a vagyonkezelőt „bemutató” oldalt itt, az 1.3.1. menüpont alatt érhetjük el – vagy, és ez a rövidebb út, az Átlátszó oknyomozó portál „Büntetőjogi következményekkel fenyeget Belváros-Lipótváros” című írásából.

Ha idáig eljutottunk, akkor annyit már megtudhatunk, hogy a cég honlapja a blv.hu, de ha az olvasó felkeresi az oldalt – például azért, hogy megismerje a cég éves beszámolóit és üzleti terveit –, nem szakad a nyakába feldolgozhatatlan információrengeteg. Ugyanis konkrétan ez fogadja az érdeklődőt:

szünetelnekSzünetelnek

Ha visszatérünk az önkormányzat honlapjára, a vagyonkezelő működéséről akkor sem tudunk meg többet – a vagyonkezelőt felsorolás-szerűen említő oldalról nem vezet link sem a kerületi vagyonkezelő éves beszámolóihoz és üzleti terveihez, de az sem derül ki innen, hogy mennyibe kerül az önkormányzatnak a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága.

A lecserélt pdf

Nem volt ez mindig így. Néhány éve az Átlátszó arról írt az akkoriban a portál cikke szerint innen elérhető információk alapján, hogy az önkormányzati vagyonkezelő cég igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának 8-8 tagja összesen közel 6 millió forintjába kerül az adófizetőknek.

Az állítás alapja ez a dokumentum volt, ami annak idején innen volt elérhető – egészen az Átlátszó cikkének megjelenéséig, amikor ugyanis egészen eredeti húzással az önkormányzati honlapon a pdf-et kicserélték egy másikra. Ebben már 8-8 helyett mindössze 3-3 tagja volt a cég igazgatótanácsának és felügyelő bizottságának; megbízási díjuk nagyjából a harmadára „mérséklődött”.

A helyzet ma egyszerűbb: bár a szűkített IT-t és Fb-t bemutató pdf továbbra is megtalálható az önkormányzati honlapon, nem vezet rá link a gazdasági társaságokat felsoroló oldalról, csak az Átlátszó két évvel ezelőtti cikkéből.

(nyitókép: webdesignerdepot.com)
forrás:atv.hu

Leave a Reply 175 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: